Най-неочакваният панаир на книгата предстои – преди месец не бих заложил пукнат грош, че събитието ще се състои при поредната пандемична вълна, но с много усилия на колегите от Асоциация „Българска книга“ това малко чудо се случи, за което и имат моите искрени благодарности. Да, този път панаирът ще е в редуциран вид, доста любими мои издателства като „Изток-Запад“, „Софтпрес“, „Обсидиан“ и други ще отсъстват, но винаги има как да се сдобиете и с техните книги по обичайните канали.

   Тази година бе много странна, препрочетох си уводните думи за пролетния базар на книгата и се изумих от оптимизма, който струи от тях, но май е месец на надежди, което не е толкова лесно на прага на зимата, нали? Последните месеци бяха особено предизвикателни, може и да е убягнало на читателите какви драми имаше с цената и наличността изобщо на хартията, печатниците направиха чудеса, за да изпълнят колкото могат повече поръчки, а идните месеци тънат в неизвестност, в момента нямам представа дали и на какви цени ще се печата през новата година. Но вярвам, че ще се намерят варианти.

   Да не ви товаря с излишни драми, в това време на болка и загуба книгите са от малкото пристани на радост. Надолу съм писал за книгите на малко над двадесет издателства, най-малката бройка изобщо от всички 19 книговодителя досега, линкове за които има по-долу, като цяло и чисто количествено (за тъга и по мое лично мнение и качествено) новоизлезлите книги в последните шест месеца са по-малко, така че това беше най-лесният книговодител – една леснотия, която никак не ме зарадва. Но вярвам, че и на вас събитието в НДК е липсвало, на мен определено да с всичкия си организиран си хаос… и дано е топло 🙂

  Както винаги, подчертавам, че на панаира присъстват много повече издателства от споменатите тук, със сигурност и на техните щандове има интересни заглавия и силно препоръчвам да отделите достатъчно време за спокойно разглеждане – всеки сам трябва да открие своята книга и ничии препоръки не могат да са меродавни.

    Също така книгите, за които нямам ревю в блога, са с линк към Ozone.bg, където тече онлайн панаир на книгата –  така можете бързо да ги разгледате.

0b954aee-c687-87ae-c43a-45ce7a280627

  Тук са линкове към  предишните книговодители, безброй прекрасни книги има и в тях и ако имате време, е хубаво да ги разгледате. 

2011 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2012 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2012 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2013 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2013 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2014 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2014 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгатаа
2015 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2015 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата
2016 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2016 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2017 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2017 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2018 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2018 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2019 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2019 г.„Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2019 г.“
2020 г. „Книговодител за проЛетния базар на книгата, 2020 г.!“
2021 г.
„Книговодител за пролетния базар на книгата, 2021 г.!“

 

  А тук са тринайсет на брой книги,
на които според мен обезателно трябва да обърнете внимание:

Screenshot 2021-12-05 190513

„Живот на нашата планета“ на сър Дейвид Атънбъро
„Цветовете на живота“ на Лиса Айсату
„Аномалията“ на Ерве Льо Телие
„Котаракът на Рей Бредбъри“ на Кольо Николов
Вълче лято“ на Ханс Русенфелт

„Възход и падение на Великите сили“ на Пол Кенеди
„Животът на Микеланджело“ на Ромен Ролан
„Момиче А“ на Абигейл Дийн
„Троя“ на Стивън Фрай

„Красива наука. Светът според физиката“ на проф. Джим Ал-Халили
„Родственици. Живот, смърт, любов и изкуство при неандерталците“
 на Ребека Раг Сайкс

„Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света“ на Хавиер Качо
„Мистерията на живота“ на Пол Схютен

  Да започваме…

Начело е „Сиела“, където се трудим, та пушилка се вдига, последната година при нас имаше много промени, но успявахме да държим темпото високо, а натам колегите са по азбучен ред – чак до празнуващите своя 30-ти рожден ден „Хермес“ 🙂

 

 

 

„Сиела“, щанд №113

image

  Предизвикателни последни месеци бяха, а неприятни събития отложиха доста заглавия за следващата година. И все пак от Пролетната алея на книгата излязоха доста книги, като надолу съм се ограничил силно, макар да не личи – ние наистина издаваме повече, какъвто е слоганът ни, за което нося и лична вина, тази година пак минах седемдесет заглавия, при все че си бях обещал да се кротна и да ги сваля на петдесетина, по една на седмица, приличному едно таквоз. Догодина ще успея… евентуално.

Chernata Kutia-PRESSpevitsata-vzema-vlastta-30   По традиция започвам с българските автори, макар че първата половина на годината бе далеч по-натоварена с такива, защото наваксвахме изостаналите от миналата година. За панаира излиза четвъртото издание на „Черната кутия“ на Алек Попов, чийто последен роман „Мисия Туран“ продължава да е сред най-търсените заглавия. Редом с нея снага извиси политическата сатира „Певицата взема властта“ на Иво Сиромахов, а първи роман пък издаде Любо Николов: „Крайни мерки“. Преди броени седмици Веселина Седларска пусна сборник – „Гладни сърца“, а Искра Урумова продължи своите „Самодивски сезони“ с „Орисано“. cherveniyat-teror-bez-maska-30kogato-gospod-beshe-balgarin-30Преди дни се появи и толкова чаканото ново издание на „Хайка за вълци“ на Ивайло Петров. Две нехудожествени бяха много важни тази есен – мащабната „Червеният терор без маска“ на Стефан Богданов, Петър Богданов и Христо Христов и излязлата точно на 17 ноември „Когато Господ беше българин“ на Филип Друмчев.

    Мащабното, та макар и специализирано изследване „Срещу течението – българската текстилна промишленост 1800-1912 г.“ на Мартин Иванов заслужава внимание, а макар от кулинария да не отбирам, видях колко усилия вложиха колегите във „Вкусът на България“ на Иван Звездев и „Празнични рецепти“ на Йоланта Делибозова-Йоли

 i-rozata-sama-da-e-30stakleniyat-hotel-30 В преводните все още блестят красиво „Събрани разкази“ на Кърт Вонегът и „Утопия Авеню“  на Дейвид Мичъл, не мога да не ги спомена отново, вложил съм в тях толкова много труд и обич. Новото издание на „Елегантността на таралежа“ на Мюриел Барбери бе последвано и от нов роман от нея – „И розата сама да е“. В началото на есента сбъднах още една мечта със „Стъкленият хотел“ на Емили Сейнт Джон Мандел, а в последните седмици тотален фурор прави „Домът на Gucci“ с любезната помощ на екранизацията ѝ.

231001_bzhiva-mrezha-30   В мащабните исторически заглавия двете ми най-важни са „Възход и падение на Великите сили“ на Пол Кенеди и новото издание на „33-те стратегии за войната“ на Робърт Грийн, от когото преиздадохме и „Изкуството да съблазняваш“. Не успях да прочета  „Размах“ на Дейвид Епстийн, но колегите твърдят, че е чудесна. Безспорно една от най-впечатляващите книги на годината беше „Родственици. Живот, смърт, любов и изкуство при неандерталците“ на Ребека Раг Сайкс, а в научните се отличава „Жива мрежа“ на Дейвид Игълман. След „Хитлер и Сталин. Тираните и Втората световна война“ на Лорънс Рийс силно заглавие в тази област е и „Големите грешки на Втората световна война“ под редакцията на Жан Лопес и Оливие Виевиорка, в момента превеждаме още една под тяхно съставителство.golemite-greshki-prez-vtorata-svetovna-voyna-30100-neshta--koito-te-ne-iskat-da-znaete-30 „Малка книга за голямата история“ на Иън Крофтън и Джереми Блек пък продължава поредицата, започната с „Малка книга за големите идеи“ на Даниел Смит. От него пък излезе и „100 неща, които те не искат да знаете“, богато илюстрирана книга за тайни и загадки.

 

 

 

 pokoryavane-na-shtastieto-30-694x1024byagstvo-ot-svobodata-siela-30  „Покоряване на щастието“ на Бъртранд Ръсел много ми допадна, а също с твърда корица преиздадохме „Бягство от свободата“ на Ерих Фром, а по-съвременна смислена психологическа книга е „Дарът“ на Едит Егер.

 

 

 

 

  Mulchanieto na agnetata_coverzad-neynite-ochi-30-698x1024 В трилърите май беше най-забавно в последните месеци – новите издания на „Червения дракон“ и „Мълчанието на агнетата“ са ми слабост, а нови книги излязоха и от Карин Слотър – „Погубени“, и от Андерс Руслунд – „Спи спокойно“. Но най-много внимание със сигурност привлече „Зад нейните очи“ на Сара Пинбъра, и тук помогна екранизация. Силен дебют направи Мария Грунд със „Смъртният грях“, а сега за празниците ще чета „Камък, ножица, хартия“ на Алис Фини.

  za-zhenite-i-solta-30frenskiyat-fotograf-30 Толкова чаканата втора книга на Бенджамин Алире Саенц излезе – „Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“, а колегите издадоха ред силни романи – „За жените и солта“ на Габриела Гарсия, „Писатели и любовници“ на Лили Кинг, „Френският фотограф“ на Наташа Лестър, „Книжарката от Кентъки“ на Ким Мишел Ричардсън, „Пепел в снега“ на Рута Сепетис и други. В любовните беше с една идея по-кротко само защото се забавиха няколко заглавия, които ще излязат в началото на следващата година (Пенелъпи Дъглас и Ел Кенеди визирам конкретно) – отличи се „Представата за теб“ на Робин Лий, Елин Хилдебранд приключи „райската“ си трилогия с „Беди в рая“, а самостоятелният роман на Л. Дж. Шен „Игра с огъня“ се радва на огромно търсене.

 Удавеният свят Дж. Г. Балардnaukata-ot-sveta-na-diska-3--chasovnikat-na-darvin-30  Фантастиката бе представена от „Удавеният свят“ на Дж. Г. Балард и ново издание на „Обитаемият остров“ на Аркадий и Борис Стругацки, а нямам представа къде жанрово да разположа „Денят на прасето“ на Джош Малерман, но е тук някъде. Излиза и трета част на „Науката от Света на диска“ – „Часовникът на Дарвин“ на Тери Пратчет, Иън Стюарт и Джак Коен.

  sofiyski-magyosnitsi-4--zavetnoto-zaklinanie-30kalo-zmeya-3--geroi-ot-kal-30 Детските – ей тук беше най-интересно последните месеци. До дни излиза толкова чаканата последна част от фентъзи поредицата на Мартин Колев – „Софийски магьосници 4. Заветното заклинание“. Малко по-рано завърши и другата ни такава поредица с „Кало Змея 3: Герои от кал“ на Милен Хальов, а най-неочакваният наш автор в тази секция е Благой Д. Иванов и неговото „Плюшеното приключение“.

 momcheto--kartitsata--lisitsata-i-konyat-30mecho-puh--imalo-edno-meche-30  Огромно внимание получи причудливата „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ на Чарли Макеси, а сега я следва и предисторията на Мечо Пух: „Имало едно Мече – Истории от Преди началото“ на Джейн Риърдън. Много красива е „Атлас на застрашените видове“ на Радек Мали, а с удоволствие направих „Аталанта“ с илюстрации на Дамян Дамянов и ново издание на „Торта в небето“ на Джани Родари с илюстрации на Киара Балиони. а точно след панаира излиза и неиздаваната досега негова „Играчка за Коледа“ с илюстрации отново на Дамян Дамянов. Пак с украсата на неговата четка излизат „Приказки“ на Оскар Уайлд.

   И отделно бих искал да споделя голямата ми обич тази година: „Цветовете на живота“ на Лиса Айсату, за която вече куп хора ми писаха, че е прекрасна – и съм благодарен…

Cvetovete-na-jivota_3D1-1024x1024

Ако сте пропуснали:

  „Позорище“ на Добромир Байчев
„Под различни небеса“ на Норман Дейвис
„Дарът“ на Едит Егер

Под различни небеса Норман Дейвис

 

 

 

ICU, щанд №121

download

 chudati-razkazi-30rouz-e-izcheznala-30   Безспорно тук ще се отличават двете последни издани книги на Олга Токарчук – „Чудати разкази“ и „Чувствителният разказвач“, а от Катя Кету, авторката на чудесната “Нощна пеперуда” , излиза „Роуз е изчезнала“.

Ако сте пропуснали:

„Творецът на ангели“ на Стефан Брайс
“Литературен обяд и други разкази” на Ейлиш ни Гуивна
„Изхвърлени в Америка“ на Джанин Къминс

izhvarleni-v-amerika-30

 

 

Lemur, щанд №315

30 дни мрак Джени Лунд Мадсенpegi-gugenhaym-i-mechtata-za-shtastie-30   Младото издателство „Lemur“ трупа интересни заглавия, които ще разгледам подробно на щанда, а като препоръка мога да посоча забавния трилър „30 дни мрак“ на Джени Лунд Мадсен. Актуално тяхно заглавие е „Пеги Гугенхайм и мечтата за щастие“ на Софи Вияр, а впечатление ми направи корицата на „Момиче на война“ на Сара Нович.

momiche-na-voyna-30

 

 

„Алтера“, щанд Б5

 Мъжът, който уби Ролан Барт и други разкази Тома КлерХомър и Лангли E. Л. Дoктopoу   „Алтера“ имат навика да ме изненадват, на последната Алея това бе оригинално замисленият сборник „Мъжът, който уби Ролан Барт“ на Тома Клер. Наскоро прочетох две техни по-стари заглавия: „Хомър и Лангли“ на Е.Л. Доктороу, препоръчвам, ако имат още копия, и „Сатененият остров“ на Том Маккарти.

Ако сте пропуснали:

 

 “Река на боговете”  и “Дервишката къща” на Иън Макдоналд
“Крадлата”
 на Сара Уотърс
“Енигма” на Антони Казас Рос
Река на боговете Иън Макдоналд

 

„Артлайн Студиос“, щанд №103

image

 

  product_1545 nikoga-30 Тази година най-мащабната придобивка за библиотеката ми е омнибусът “Дедпул & Кейбъл”, но не знам дали има тираж още от нея. Прочетох още една особенофантастична книга от Беки Чеймбуърс, „Архив на малцината родени в космоса“, от нея идва нова – „Галактиката и земята там отвътре“„Към звездите“ на Брандън Сандерсън като че осуети желанието ми да довърша поредицата, която приключва с „Към Никъде“. Впечатление ми направи „Оркономика“ на Дж. Закари Пайк, а в комиксите ще спомена „BRZRKR“ на Киану Рийвс, не отбирам много тук и не мога да съм полезен. 255363326_7040886769258573_794680644166868755_norkonomika-saga-za-tamnite-pechalbi-30Отделно ще разгледам „Никога“ от Кен Фолет, харесвам този автор, но далеч не съм чел всичко негово издадено.

  На панаира ще има и предпремиерни бройки от „Искрящия меч“– началото на нова фентъзи поредица от автора на „Водопади на Възмездието“ Крис Удинг.

263653537_7181299158550666_4281123586128012344_n

Ако сте пропуснали:

„Асо черепи“ на Крис Удинг
„Спасението на Хенингтън“ на Патрик Нес
“Луна. Новолуние” на Иън Макдоналд
Луна Иън Макдоналд

 

„Бард“, щанд №317

image

 

 Спомен, наречен империя Аркади МартинАнтични светове. Епична история на Изтока и Запада Майкъл СкотДа поговорим за фантастика – излезе „Спомен, наречен империя“ на Аркади Мартин, а новото издание на „Самите богове“ на Айзък Азимов е чудесно. Наскоро най-сетне прочетох „Антични светове“ на Майкъл Скот, интригуващ поглед към миналото е.

 

 

 

 bili-samars-30bozhestvenoto-uravnenie-30Безспорно една от най-търсените книги ще е „Били Съмърс“ на Стивън Кинг, а трябва да се отбележи и „Божественото уравнение“ на Мичио Каку. Интригуващо звучи още една от по-старите творби на Майкъл Крайтън: „Отровен бизнес“.

  Пък ако един нашумял филм ви е харесал, не е зле да (пре)прочетете книгите, които го изграждат: „Дюн“ на Франк Хърбърт. И видях и че има нови издания на икононичната „Фондацията“ на Айзък Азимов, навярно покрай сериала по нея, който внимателно пропускам, твърде много обичам книгите.

Ако сте пропуснали:

„Цивилизацията“ на Кенет Кларк
„Космос“ на Карл Сейгън
„Разреден въздух“ на Ричард Морган

Разреден въздух Ричард Морган

 

 

„Вакон“, щанд №205

Vakon_logo (1)

 Нансен Хавиер КачоЛетящия шотландец Греъм Обри  На пролетната Алея си взех  чудесната биография „Нансен“ на Хавиер Качо, и една автобиография:  „Летящият шотландец – неразбраният гений, вдъхновил света“ на Греъм Обри, обърнете им внимание.

 

 

 

neverestotvad-vazmozhnoto-30От новите им заглавия най-много внимание привлича „Неверест“ на Максим и Стефан Иванови, а за мен интригуващи са „Отвъд възможното“ на Нирмал Пурджа и „Пеша по поречието на Нил“ на Левисън Уд.

Ако сте пропуснали:

“Днес всички ще умрем по малко” на Емил Затопек
“Първият човек. Животът на Нийл Армстронг” на Джеймс Хенсън
„Всички лъжат“ на Сет Стивънс-Давидовиц

Днес всички ще умрем по малко. Необикновената история на Емил Затопек

 

“Дамян Яков”, щанд №314

Дамян Яков

  Прочетох с удоволствие  „Красива наука. Светът според физиката“ на проф. Джим Ал-Халили, вижте я!

Красива наука Джим Ал-Халили

Ако сте пропуснали:

“Кръчмата на Калахан” на Спайър Робинсън
“Погребете ме зад перваза” на Павел Санаев
„Тримата мускетари“ на Александър Дюма
Кръчмата на Калахан

 

 
 

„Еднорог“, щанд №303

image

 

Троя Стивън Фрайopashka-ot-ubiytsi-30   Едно от събитията на годината бе излизането на „Троя“ на Стивън Фрай, а с удоволствие прочетох и поредната книга на Борис Акунин – „Просто Маса“. Сега вниманието е към „Опашка от убийци“ на Антъни Хоровиц, „Убийствена Коледа“ на Вал Макдърмид и „Малки жестокости“ на Лиз Нюджънт, авторката на „Стаено зло“. Безспорно трябва да се отбележи и „Котаракът, който спасяваше книги“ на Сосуке Нацукава.

 Ако сте пропуснали:

 „Огледални убийства“ на Антъни Хоровиц
„Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл“ на Стюарт Търтън
„Нормални хора“ на Сали Руни
Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл Стюарт Търтън

 

„Емас“, щанд №306

129436-file-140x220

Кралството Ю Несбьо  Ловци на вещици - Макс Сеек Любимите ми дилъри на скандинавски трилъри улучиха вкуса ми отново и след като всичко на титана Несбьо е вече прочетено (да отбележим все пак последната – „Кралството“), сега за няколко месеца прочетох три книги на Юси Адлер-Улсен – „Жената в капан“, „Убийци на фазани“ и „Писмо в бутилка от П.“. Също ще отбележа и тук чудесната „Вълче лято“ на Ханс Русенфелт, както и „Ловци на вещици“ на Макс Сеек.

Много обещаващо звучи „Сърце в лед“ на Лине Холм и Стине Болтер.

262859976_10158164541922035_3206305256837479726_n

Ако сте пропуснали: 

„Кестеновия човек“ на Сьорен Свайструп
„Най-трудната професия“ на Нилс Юхан Рингдал
„Макбет“ на Ю Несбьо
Кестеновия човек Сьорен Свайструп

 

 

 

„Ерго“, щанд №329

Майната им на хилядата динара Борис Дежулович252455839_4518529614934120_4209470144260022940_n   По препоръка на Веселина Седларска си взех „Майната им на хилядата динара“ на Борис Дежулович, препоръчвам. Също така на щанда трябва да има копия от сборника „Блуграс“ от Петър Тушков, който е чел „Отдел И“, знае за какво говоря.

 

 
 

„Жанет 45“, щанд №308

image

Т като Ташкент Христо Карастоянов24-chasa-trud-30   Освен поставената сред топпрепоръките „Котаракът на Рей Бредбъри“ на Кольо Николов с удоволствие прочетох и „Т като Ташкент“ на Христо Карастоянов, неговият епос за миналото става все по-плътен и въздействащ. Скоро излиза нова книга на Васил Панайотов – „24 часа труд“.

 

 

 

Разкази - Наталия МешчаниноваШедьовър покъртителен на гений изумителен Дейв Егърс   В последните месеци прочетох „Разкази“ на Наталия Мешчанинова, „Душата на октопода“ на Сай Монтгомъри и „Шедьовър покъртителен на гений изумителен“ на Дейв Егърс, а знам и че мнозина чакаха с нетърпение новата книга на Арундати Рой: „Министерството на върховното щастие“.

 

 

zapiski-na-blokadniya-chovek-30diego-armando-maradona--pechatna-30   Сред новите заглавия се отличава „Записки на блокадния човек“ на Лидия Гинзбург, която мисля да си взема със сигурност, а интерес заслужава и комиксът „Диего Армандо Марадона“ на Паоло Касталди.

 Ако сте пропуснали:

„Живот и съдба“ на Василий Гросман
„Кукувича прежда“ на Христо Карастоянов
  „Ние, удавниците“ на Карстен Йенсен
Ние, удавниците Карстен Йенсен

 

 

„Изида“, щанд №212

download

choveshkata-priroda-30maresi--hronikite-na-chervenoto-abatstvo-30 Допадна ми „Прашина. Прокълнатият квартал на Прага“ на Войтех Матоха, вижте я, аз лично ще обърна внимание на новата „Човешката природа“ на Йорген Бреке. Трябва да се отбележи „Румънски народни приказки“ от Петре Испиреску, техния най-голям разказвач, а „Мареси: Хрониките на Червеното абатство“ от Мария Турчаниноф звучи интригуващо.

Ако сте пропуснали:

„Голямата война“ на  Александър Гаталица
„Подпалвачът“ – Торкил Дамхауг
Голямата война Александър Гаталица

 

 

„Колибри“, щанд №305

image

Загадката на стая 622 Жоел ДикерСмъртта на русалката Рюдел и Казински  Преди дни прочетох „Аномалията“  на Ерве Льо Телие, доста време я чаках. Иначе в последните месеци излязоха нови книги на Юнас Юнасон – „Сладко отмъщение  АД“, и на Жоел Дикер – „Загадката на стая 622“, а Харлан Коубън започна нова поредица с „Непознатият от гората“. Историческият роман „Смъртта на русалката“ на Рюдел и Казински ми допадна, а от българските автори прочетох „Ерата на паниката“ на Андрей Велков.

 Тъмна гора Лиу Цъсинsolaris-kolibri-30  Трябва да се отличи отново фантастичната поредица на Лиу Цъсин „Земното минало“, вече излязоха „Трите тела“ и „Тъмна гора“, догодина ще видим и третата. Във фантастиката трябва да се спомене новото издание на „Соларис“, а заедно с нея се появи и „Свят на ръба“, в която Станислав Лем разговаря с полския критик и журналист Томаш Фиалковски на предела на миналия век и на прага на новото хилядолетие.

    С нови корици се обзаведе Стиг Ларшон, чиято трилогия „Милениум“ все още е сред най-добрите в жанра, а вниманието ми наскоро привлече „Вох“ на Камила Лекберг и Хенрик Фексеус.

magelan---chovekat-i-negovoto-delo-30zovat-na-plemeto-30   Нови издания на Стефан Цвайг трябва да бъдат отбелязани – прочетох с удоволствие „Магелан. Човекът и неговото дело“, а заедно с нея излезе и „Зигмунд Фройд. Изцеление чрез духа“. Още един класен автор има ново заглавие: Марио Варгас Льоса и „Зовът на племето“.

 

 

 

  orfey-i-evridika-30chudniyat-valshebnik-ot-oz-30 В илюстрованите не могат да се подминат „Орфей и Евридика“, разказана от Иван Б. Генов и с илюстрации Ясен Гюзелев. Също внимание заслужава „Божествена комедия. Първи стъпки в тъмната гора“ на Даниеле Аристарко с илюстрации на Марко Сома. По време на панаира пък ще излезе „Чудният вълшебник от Оз“ с оригиналните илюстрации на У. У. Денслоу.

   Тези дни излезе книга, която само разгледах, но заслужи топпрепоръка: „Мистерията на живота“ на Пол Схютен.

misteriyata-na-zhivota-kolibri-30

 

    Ако сте пропуснали:

 „Розата на Балканите“ (и втори том) на проф. Иван Илчев
„Фигури“ на Мария Попова
„Алиса в Страната на чудесата“ на Луис Карол на П. Г. Удхаус
Алиса в Страната на чудесата Луис Карол

 

“Милениум”, щанд №102

  Убийствен ум - Майк Оумърsmartonosen-mrak-30 Страшно ми хареса трилърът „Убийствен ум“ на Майк Оумър, a сега излиза още една книга от него: „Смъртоносен мрак“, в списъка ми със задължителни е.

   Книголюбителите не трябва да пропускат „Великите книги, които никога няма да прочетете“ на Бърнард Ричардс, има какво да се научи от нея.

Великите книги, които няма да прочетете. Бърнард Ричардс

 Ако сте пропуснали:

 “Пирът на зверовете” на Доминик Мезон
“Прокълнатата картина” на Нийл Олсън
“Пясъчния човек”

Пирът на зверовете Доминик Мезон

   

 

“Парадокс”, щанд №Б9

     Вниманието със сигурност ще е приковано в „Непрочетено“ на Димитър Воев, а аз лично ще разгледам и „Жътвата на Хронос“ на Мойца Кумердей, звучи интересно.

dimitar-voev-neprocheteno-30

Ако сте пропуснали:

„Мафия в Прага“ на Михаил Вивег
“От Храда вее мраз” на Михал Вивег
“HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих)” на Лоран Бине

HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих) Лоран Бине

 

 

„Пергамент прес“, щанд №201

image

shtastliviya-prints-i-drugi-istorii-30tayna-istoriya-skritite-sili--oformili-nasheto-minalo-i-nastoyashte-30   Наваксах си с „Аз съм пратеникът“ на Маркъс Зюсак, добър повод е да се говори пак за този чудесен автор. Впечатление ми направи „Щастливия принц и други истории“ на Оскар Уайлд, както и „Тайна история“ на Джоел Леви.

Ако сте пропуснали:

“Кървав меридиан” на Кормак Маккарти
„Мостът на Клей“ на Маркъс Зюсак
„Тихата вяра в ангели“ на Р. Дж. Елъри

Кървав меридиан. Или вечерното зарево на Запада Кормак Маккарти

 

„Персей“, щанд №212

Персей

 

zhivotat-na-mikelandzhelo-30chirakat-na-voynata-posledniyat-vikingski-kral-30Едно от събитията на есента безспорно е „Животът на Микеланджело“ на Ромен Ролан, а интересно звучи „Последният викингски крал: Чиракът на войната“ на Ян Уве Екеберг. Нова детска книжка ще се появи също: „Дяволчето“ от Павел Чех.

Ако сте пропуснали:

„Кравите на Сталин“  на Софи Оксанен
„Мираж 38“ на Шел Вестьо
“Книга на чаения майстор” на Еми Итеранта
Кравите на Сталин Софи Оксанен

 

 

„Плеяда“, щанд №310

Capture1

  

Новото издание на „Кошмари и съновидения“ на Стивън Кинг ми изглежда като нещо, което всеки фен трябва да притежава, а не е лошо да се хвърли поглед и на новите издания на романи на Александър Дюма и Марк Твен.

koshmari-i-sanovideniya-pleyada---meki-koritsi-30

  Ако сте пропуснали:

 “Четвъртата маймуна” на Джонатан Баркър
„Другият“
 на Стивън Кинг
 “Неизживени спомени”
Другият Стивън Кинг

 

 

„Попов мост“, щанд №Б7

   Тия дни прочетох чудесния сборник „Разкази за маса“, в който Стоян Николов-Торлака разказва още истории от култовото село Диви дол.

Разкази за маса - Стоян Николов-Торлака

Ако сте пропуснали:

“Северозападен  романь”
“Автономията????”
“Май ше ни бъде…” 

Северозападен романь Стоян Николов - Торлака

 

 

„Рива“, щанд №304

Riva2

 Сталинград. Голямата битка през очите на военен кореспондент - 1942 - 1943 Хайнц Шрьотерmomiche-a-30  Наскоро излезе интересната “Сталинград. Голямата битка през очите на военен кореспондент – 1942 – 1943″ на Хайнц Шрьотер. Силно ме впечатли „Момиче А“ на Абигейл Дийн, заради което получава и топпрепоръка, а внимание заслужава и „Спомнена София: 20 истории“ на Тони Николов.

   Впечатли ме корицата на „Магазинът за играчки“ на Робърт Динсдейл.

232019_b

 Ако сте пропуснали:

 „Шепнещият“ на Донато Каризи
“Лъжите на Локи Ламора” на Скот Линч
„2666“ на Роберто Боланьо

Шепнещият Донато Каризи

 

 

Унискорп, щанд №114

10354937_10152457248094775_5783427999475873293_n

musolini-sinat-na-veka-301794-30  Много се радвам, че Бърнард Корнуел се прероди у нас, голямо удоволствие са историите му за Шарп: „Тигърът на Шарп“, „Триумфът на Шарп“, „Крепостта на Шарп“ и „Шарп при Трафалгар“, силно се надявам да видим и други в поредицата. Според мен е редно да се спомене отново „Мусолини. Синът на века“ на Антонио Скурати, мащабно издание е, а впечатление прави продължението на „1793“„1794“ на Никлас Нат О Даг.

Ако сте пропуснали:

„Йомсвикинг“ на Бьорн Андрес Бюл-Хансен
 ”Човекът, който ядеше смъртта” на Борислав Пекич
„Парфюмът“ на Патрик Зюскинд

Йомсвикинг Бьорн Андреас Бюл-Хансен

 

„Хермес“, щанд №319

   Честит юбилей, „Хермес“!

Живот на нашата планета Дейвид АтънбъроЛунатизми Сафи Бахкал  30 години издателство „Хермес“, звучи внушително – и някак „Живот на нашата планета“ на сър Дейвид Атънбъро ми се струва точно като ознаменуване на този празник. Продължавам на нехудожествена вълна – „Лунатизми“ на Сафи Бахкал е интересно изследване за раждането на важните идеи и защо точно сработват.

 

 

 Стъклени крила Катрине Енгберг Орденът Даниъл Силва В трилърите Даниъл Силва продължава да се вихри в „Орденът“, а скандинавската вълна е представена от Катрине Енгберг и втория ѝ роман „Стъклени крила“, предхождан от „Наемателката“.

 

 

 

 

 tankoto-izkustvo-na-sablaznyavaneto-30znahar-hermes-30  Излезе нова книга на един от феномените на нашето време – Марк Менсън, а именно „Тънкото изкуство на съблазняването“. Красиво издание получи и „Знахар“ на Тадеуш Доленга-Мостович, знам колко обичан е този автор.

   Трябва да се отличи „Стремеж към смисъл“ на Виктор Франкъл, чиято „Човекът в търсене на смисъл“ е така важна.

stremezh-kam-smisal-30

 

Ако сте пропуснали:

 „Изгубеният“ на Джейн Харпър
„Пушача“„Дневникът на Чакала“ и „Опустели гнезда“ на Мариам Петросян
“Невъзможното бягство на Джини Мун” на Бенджамин Ладуиг

Изгубеният Джейн Харпър

 

 

 

 

   Е, това е, сигурно ще открите още много хубави книги, неспоменати тук, минете да ми кажете за тях 😉

   Ако трудът ми ви е от полза, ще се радвам да го споделите.