Дойде! Чакането за коледен панаир е доста особено, то започва веднага след Есенната Алея на книгата, след това октомври и ноември минават като един налудничав миг на безумна заетост покрай Франкфуртския панаир на книгата и подготовката за този, и ето го как се осъзнаваш внезапно, че панаирът е след дни, има да се украсява и зарежда, а освен това има да се пише Книговодител. Нещо, което ама хич не ми се прави, защото само искам да отпусна малко педала на газта след налудничавия последен месец, в който за печат поеха страхотни книги. Но… няма място за отпускане, ако обичаш това, което правиш, аз аз дяволски го обичам, ще намериш начин. И така, последните дни успях някак да се събера и да направя пак максимално разнообразни препоръки, пак събрах почти 40 издателства, които следя отблизо и чиито книги чета, а като брой книги са стотици, страх ме е да ги броя, честно казано, ако някой не го мързи, нека го направи 🙂

 Селекцията покрива цялата 2022 г., защото не сварих да пиша Книговодител за Пролетния базар на книгата, случваха се тогава едни важности и просто нямаше никакъв шанс, затова и съм включвал книги буквално от миналия коледен паниаир на книгата досега – както винаги, използвам тази статия да си направя и един вид равносметка на годината, какво съм чел през нея, като съм изключил само препрочетените книги вън от тираж, ако някога бъдат преиздадени, ще насочвам пак към тя с радост.

   Вярвам, че този панаир ще е първият „нормален“ от две години насам – големи издателства се завръщат и мисля, че пак залите ще бъдат пълни, както си е редно, а като гледам, и четвъртият етаж скоро ще отеснее. Както винаги, държа да подчертая, че това е моя лична селекция и има още куп присъстващи издателства на панаира, като в списъка има и много имена, които не съм сигурен дали са точно издателства и какво ще излагат, ще ги разгледам и аз на място. Вярвам, че надолу има книги за всекиго, но силно ви насърчавам и сами да си направите поне една хубава обиколка и да си вземете по някоя книга от малките издателства, да поговорите с колегите по щандовете, да намерите съкровища, за които не сте подозирали. Знам, че аз ще го направя, и вече наум си правя уговорки да не прекалявам с покупките – нещо, което си знам, че няма да спазя.

   Както обикновено книгите, за които нямам ревю в блога, са с линк към Ozone.bg –  така можете бързо да видите за какво иде реч в тях.

 

  Тук са линкове към  предишните книговодители, безброй прекрасни книги има и в тях и ако имате време, е хубаво да ги разгледате. 

2011 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2012 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2012 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2013 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2013 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2014 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2014 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгатаа
2015 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2015 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата
2016 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2016 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2017 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2017 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2018 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2018 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2019 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2019 г.„Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2019 г.“
2020 г. „Книговодител за проЛетния базар на книгата, 2020 г.!“
2021 г.
 „Книговодител за пролетния базар на книгата, 2021 г.!“
2021 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2021 г.“


 

 Ето и кои 13 книги препоръчвам изрично, пък надолу са вече разпределени по издателства по азбучен ред, изключая „Сиела“, където вече 8 години щастливо правя книгите, за които не съм и мечтал – в топ препоръките има цели пет от тях 🙂

Screenshot 2022-12-05 115923

 

„Опенхаймер. Американският Прометей“ – Кай Бърд и Мартин Шъруин

„Всички са свободни“ – Михаил Зигар

„Мусолини. Синът на века“ – Антонио Скурати

„Дървесна история“ – Ричард Пауърс

„Облакът Кукуландия“ – Антъни Доер

 

„Епосът на утринните звезди“ – Руди Еребара

„Императорът на лъжите“ – Стив Сем-Сандберг

„Безсмъртната смърт“ – Лиу Цъсин

„Метрополис“ – Бен Уилсън

 

„Чумни нощи“ – Орхан Памук

„Каталог на книгите корабокрушенци“ – Едуард Уилсън-Лий

„Магията на реалността“ на Ричард Докинс

„Проверка по име“ – Алесандро д’Авения

    Виждате колко са разнообразни като жанрове, но ако тук не сте открили своята книга, убеден съм, че има голяма вероятност да я има някъде надолу…
  Да започваме…
 

„Сиела“, щанд №112

image

 

    Пак се събра откачена година, издадох около 70 книги само в моята редакция, а моите колеги също се представиха повече от достойно. Изключително горд съм с нашия екип и работата, която вършим, затова ще ми позволите бъбривостта надолу, макар че не съм включил и половината от издадените ни книги, просто е невъзможно да се проследи всичко. Колегите ще ми простят за пропуските, в залисията и стремежа да следя всичко интересно, излизащо от другите издателства, често пропускам да прочета техните и често дори почти не знам за какво иде реч в тях. Но в идните дни на панаира ще чуя достатъчно, сигурен съм, и ще видя кои ще бъда убеден все пак да прочета.

  chekmo---kniga-2-30cherna-svetlina-30 Както е обичайно, започвам в българските автори. Събитието за този панаир за мен е „Чекмо 2“ на неподражаемия Момчил Николов, в която приключенията от „Чекмо“ продължават. Чета прекрасни отзиви за „Черна светлина“ на Галин Никифоров, а не е зле да припомня и че излезе наскоро ново издание на „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята“ на Алек Попов. Оставам на хумористичния фронт с новоизлязлата „Химия на шегата“ на Михаил Вешим, а нека добавя и малко любов: „Верчето, Надежда и Любов“ на Красимира Кубарелова. Няма да забравя празничната тематика – сборникът „Нашата Коледа“ под съставителството на Захари Карабашлиев събира ред чудесни литературни гласове, а за мен лично един от празниците на годината бе излизаненето на „Стихотворения“ на Виктор Пасков. Виктор Пасков. Стихотворенияnashata-koleda-30В популярния напоследък жанр, обърнат към миналото, имам две от най-търсените книги за годината общо: „Нямата рече: Сърцето що дума, право е“ на Галина Танева и „Жива“ на Ина Ясипова, а преди тях през лятото имах удоволствието да помогна за дългоочакваното завръщане на Ганка Филиповска в сборника „Хубавата Холмиер“. И като говорим за сборници, заслужено внимание получи Радослав Бимбалов за неговия „Млък“.hubavata-holmier-30Долината на щастливците Милен Миланов Знам колко вълнения се събудиха около две книги за младите: „Всички ние сме мечти“ на Симона Стоева и „Змей закрилник“ на Симона Панова, а голямо удоволствие ми достави приключенската „Долината на щастливците“ на Милен Миланов.

 

  stopanskite-absurdi-na-balgarskiya-komunizam-30trevozhnostta--prichini--smisal--razreshavane-30 В нехудожествените към средата на годината се появи поредното важно изследване на Вили Лилков: „Стопанските абсурди на българския комунизъм. Интимната изповед на ДС за икономиката“, а скоро Александър Стоянов ще предложи връщане доста по-назад в миналото с неговото изследване „Османо-хабсбургските войни (1500 – 1792 г.)“. Много важна книга заслужава отбелязване също – „Тревожността. Причини, смисъл, разрешаване“ на Огнян Димов, чакам с нетърпение следващата му книга.

 Oppenheimer_covertesla-negoviyat-neveroyaten-i-obarkan-zhivot-30 Две мащабни книги доминираха чисто работно последните месеци, искаха много внимание и усилия – близо 900-страничната „Опенхаймер. Американският Прометей“ на Кай Бърд и Мартин Шъруин, по която се готви екранизацията на Кристофър Нолан, и историческото изследване „СССР и Източна Европа (1941–1991)“ на Марк Крамер, която обаче е на кантар, може и да не дойде до края на панаира.Nai-velikoto show na Zemyata_covernaukata-za-klimatichnite-promeni-30 Друга голяма биография се появи преди дни: „Тесла. Неговият невероятен и объркан живот“ на Стивън Стал и Марко Перко, която силно акцентира на психологическите му проблеми и връзката им с гения му, а съм изключително щастлив, че най-сетне излезе и ново издание на „Най-великото шоу на Земята“ на Ричард Докинс. Научната тематика се допълва от „Науката за климатичните промени“ на Лорънс M. Краус, новото издание на „Инкогнито. Тайният живот на мозъка“ на  Дейвид Игълман, „Кои сме ние и как сме стигнали дотук“ на Дейвид Райк, „Вирус. В търсене на произхода на Ковид-19“ на Мат Ридли и Алина Чан и „Какво е животът?“ на нобелиста Пол Нърс.

  Войната: Възходът на Западната военна мощ Джон Франс horata-na-putin-30 Сред историческите заглавия тази година се отличават „Войната. Възходът на Западната военна мощ“ на Джон Франс, осветляващата „Хората на Путин“ на Катрин Белтън, излязлата наскоро „Големите митове на Втората световна война“ на Жан Лопес и Оливие Виевиорка, притеснително актуалната „Безумие и слава. Америка, Русия и политическата война 1945-2020 г.“ на Тим Уайнър и биографията на Вернер фон Браун „Тъмната страна на Луната“ на Уейн Бидъл.

   Отделно искам да посоча една от най-красивите и обогатяващи книги, които съм правил някога – „Магията на реалността“ на Ричард Докинс.

Магията на реалността Ричард Докинс

Тери Пратчет: Живот с бележки под линия Роб Уилкинс  Без паника Нийл Геймън Безспорно събитието на последния месец бе излизането на официалната биография „Тери Пратчет: Живот с бележки под линия“ на Роб Уилкинс, а около мен мнозина се вълнуват силно от „Разказвачът. Истории за живота и музиката“ на Дейв Грол. За съжаление навременна се оказа биографията „Кралицата“ на Матю Денисън, а изпълних своя мечта още в началото на годината, когато излезе биографията на Дъглас Адамс „Без паника“ на Нийл Геймън.

  Джони грабна пушката Долтън ТръмбоClockworck Orange PRESS  Три важни класики получиха нови издания – „Джони грабна пушката“ на Долтън Тръмбо, „Портокал с часовников механизъм“ на Антъни Бърджес и „Хляб по водите“ на Ъруин Шоу.

Hliab-po-Vodite-Cover-PRESS

 

 Проверка по име Алесандро д'АвенияИмператорът на лъжите Стив Сем-Сандберг  В сектора на художествената преводна литература, както е обичайному, цяла година вреше и кипеше. Буквално в петък излезе мащабната „Императорът на лъжите“ на Стив Сам-Сандберг, огромна гордост е тази книга, както и една, която излезе в началото на есента и сякаш мина незабелязано – „Проверка по име“ на Алесандро Д’Авения. Пак там някъде излезе драматичната „Прекършени криле“ на Седжал Бадани, а последните седмици към нея се присъедини „Когато вярвахме в сирени“ на Барбара О’Нийл. В началото на годината знаково заглавие бе „Всички ние сме злодеи“ на М. Л. Рио,vsichki-sme-zlodei-30chervenite-orhidei-na-shanhay-30 последвано от „Играчка-плачка“ на Кевин Уилсън и „Императрицата“ на Джиджи Грифис, а през лятото много внимание получиха „Модистката от Париж“ на Джорджа Кауфман и „Червените орхидеи на Шанхай“ на Жюлиет Морийо. Ясно е, че най-търсена бе „Победителите“, завършека на трилогията „Бьорнстад“ на Фредрик Бакман, а всички чакаме с нетърпение филма по „Човек на име Уве“ в началото на следващата година.

 koleda-v-tifani-30ti--az--zavinagi-30  Коледните! Отчетох се с две, но пък какви: „Коледа в „Тифани“ на Карън Суон и „Зимна улица“ на Елин Хилдебранд (от нея през лятото излезе и „Златното момиче“), а не е коледна, но пък се иска да отбележа „Ти, аз, завинаги“ на Джо Уотсън, много се забавлявах с нея. А в сектора на по-прямите любовни романи е такава навалица, че хич и няма да се опитам да изброявам заглавия – излязоха книги от Пенелъпи Дългас, Рина Кент, Л. Дж. Шен, Лорън Ашър, Ел Кенеди… от януари ще има и много други, знам, че ги чакате 🙂

   Отделно отбелязвам излизането на „Трябва да те предам“ на Рута Сепетис, защото чудесната авторка и на „Сол при солта“ гостува в момента в София и ще е на Софийския международен литературен фестивал  на 6 декември от 18:30 ч. в Мраморното фоайе.

tryabva-da-te-predam-30

 Неприятната страна на мира Джо Абъркромби bozhi-voini-30  В жанровия сектор три дългоочаквани продължения се материализираха – „Неприятната страна на мира“ на Джо Абъркромби, „Граничен пост 2“ на Дмитрий Глуховски и „Божи воини“ на Анджей Сапковски, от когото до дни излиза и „Вещер – По-малкото зло“. В петък дойде и началото на нова приключенска поредица на Джанет Еванович – „Пръстенът на цар Соломон“.

  kniga-na-noshtta-meki-koritsi-30Облакът Кукуландия Антъни Доер Пак някъде тук се позиционират „Книга на нощта“ на Холи Блек и толкова чакната „Училището за Добро и Зло 4“ на Соман Чейнани. В топ препоръките ми попадна книга, с която започна годината ми, но все така се сещам за нея с обич – „Облакът Кукуландия“  на Антъни Доер.

 

 

 

  nozhitsata-30maraya-keri--kolednata-printsesa-30  Изключително внимание заслужава прекрасната „Ножицата“ на Юлия Спиридонова с илюстрации на Дамян Дамянов, сезонно тематични са „Коледната принцеса“ на Марая Кери и „Снежният човек“ на Майкъл Морпурго, а единствената българска детска, която направих тази година, е „Приказно пътешествие“ на Иво Сиромахов с илюстрации на Лилия Тодорова.

 Тази книга е пълна с мозъци  Тим Кенингтън   Една преводна детска искам да отбележа изрично, защото мечтая да издавам повече такива: „Тази книга е пълна с мозъци“ на Тим Кенингтън.

  Момичето, което искаше да спаси книгите Клаус Хагерюп Лиса Айсату  А след като преди година завърших с „Цветовете на живота“ на Лиса Айсату, сега с радост мога да я допълня с „Момичето, което искаше да спаси книгите“ с нейни илюстрации и текст на Клаус Хагерюп, и обещавам още две изключителни нейни за следващата година.

Ако сте пропуснали:

  “Събрани разкази” на Кърт Вонегът
„Под различни небеса“ на Норман Дейвис
 “Утопия Авеню” на Дейвид Мичъл

Кърт Вонегът. Събрани разкази

 

 

 

„AMG“, щанд №Б2

thumb_150_150_amg

Черен понеделник Ники Френч  horata--koito-promenyat-balgariya-vdahnovenie-v-30-istorii---chast-2-30 На последната Алея на книгата най-после си взех първата част от поредицата на Ники Френч – „Черен понеделник“, която прочетох веднага и силно ми допадна, определено ще се насоча към следващите. Обезателно обърнете внимание на „Хората, които променят България 2. Вдъхновение в още 30 истории“ на Даниел Пенев, а впечатление ми направи и „4000 седмици“ на Оливър Бъркман.

Ако сте пропуснали:

“Невероятното странстване на Харолд Фрай” на Рейчъл Джойс

Невероятното странстване на Харолд Фрай Рейчъл Джойс

 

 

„Ecrier“, щанд №331

ecrier

 idvam-si-30 „Погледни към дома, ангелe: История на погребания живот“ на Томас Улф  Тук не мога да направя изрични препорики, но ми прави впечатление, че това младо и симпатично издателство дава хартиен глас на множество български писатели, според мен си струва да минете и да ги чуете – и особено едно момиче, която имам удоволствието да познавам: Мария Миразчийска-Мариачи и нейната „Идвам си“. И изрично и от сърце мога да препоръчам издадената от тях класика “Погледни към дома, ангеле” на Томас Улф.

 

„ICU“, щанд №118

download

 

  drugata-raka-novo-izdanie-30Зелда Елин Рахнев  Ясно е, че основното търсене на този щанд ще е за книгите на нобелистката Олга Токарчук, но бих искал да обърна внимание към например новото издание на „Другата ръка“ на Крис Клийв, или пък че има нов тираж на „Зелда“ на Елин Рахнев. На щанда ще гостува румънската писателка Андрея Расучано, чиято „Вятърът, духът, дъхът“ ще излезе догодина.

Ако сте пропуснали:

„Творецът на ангели“ на Стефан Брайс
“Нощна пеперуда”  на Катя Кету
„Изхвърлени в Америка“ на Джанин Къминс

Изхвърлени в Америка Джанин Къминс

 

 

„Lemur“, щанд №420

Lemur

 Малинверно Доменико Дараtsvetya-nad-ada-30   Едно от най-активните и различни издателства са „Lemur“, определено издават интригуващи заглавия от езици, от които рядко се превежда у нас, и успяват  да ги оформят атрактивно и привлекателно. Мога да препоръчам изрично книгата за книги и загуба „Малинверно“, чийто автор Доменико Дара ще гостува на Софийския международен литературен фестивал на 6 декември от 17:30 часа в НДК. Впечатление ми направи и „Цветя над Ада“ на Илария Тути, а мога да ви отправя предупреждение, че от този щанд без книга трудно ще си тръгнете, там наистина си обичат книгите и ще ви „заразят“ с това най-хубаво чувство.

Ако сте пропуснали:

„30 дни мрак“ на Джени Лунд Мадсен

30 дни мрак Джени Лунд Мадсен

 

„Vision Books“, щанд №337

Vision Books

  Стръв Емил МинчевМъст Емил Минчев Чели ли сте Емил Минчев? Да? Ок, тогава знаете за какво иде реч. Не? А какво чакате? Не бъдете глупави като мен, успях някак си да изпусна излизането на „Нюх“, „Бяс“, „Стръв“ и „Мъст“, определено най-интересната незавършена жанрова поредица, нетърпеливо чакам и следващата част, но мисля, че ще е догодина. Пак те издадоха отново една любима книга от детството – „Енерган 22“ на Хаим Оливер, знам и че поредицата им вицове за деца се радва на голямо търсене.

 

„Аквариус“, щанд №A2

Аквариус

  moy-vlastelin-i-pokoritel-30neyasnite-ochertaniya-na-sveta-30 Видях, че излиза „Мой властелин и покровител“ на Франсоа-Анри Дезерабл, който ме увлече в своята “Някой си господин Пекелни”, посветена на любимия Ромен Гари. От издателството акцентират и  на „Неясните очертания на света“ на Ирис Волф, която ще гостува на Софийския международен литературен фестивал на 9 декември от 17:30 часа.

  Сега видях и че излиза нова книга от Гайто Газданов – „Завръщането на Буда“.

318441234_851277572928340_830787149675929382_n

Ако сте пропуснали:

”Призракът на Александър Волф” на Гайто Газданов
 “Цюндел си отива” на Маркус Вернер
“История на един германец: Спомени 1914-1933 г.” на Себастиан Хафнер

istoriyata-na-edin-germanec-spomeni-1914-1933-sebastian-hafner-acvarius

 

„Алтера“, щанд №Б4

logo_altera

Мъжът, който уби Ролан Барт и други разкази Тома КлерХомър и Лангли E. Л. Дoктopoу    Имам навика да посещавам щанда на „Алтера“, където все се пръква нещо интересно и неочаквано. Последно четох от тях сборника „Мъжът, който уби Ролан Барт“ на Тома Клер и чудесната„Хомър и Лангли“ на Е. Л. Доктороу.

Ако сте пропуснали:

 “Река на боговете”  и “Дервишката къща” на Иън Макдоналд
“Крадлата”
 на Сара Уотърс
“Енигма” на Антони Казас Рос

Река на боговете Иън Макдоналд

 

„Артлайн Студиос“, щанд №103

image

 Оркономика (Сага за тъмните печалби) Дж. Закари Пайк the-sandman-gospodaryat-na-sanishtata---tom-2--kuklena-kashta-30 Безспорно една от големите новини тази година е преиздаването на романите на Тери Пратчет с логото на „Артлайн“, не знам обаче дали ще ги има щанда. Аз пък ще ви препоръчам страхотната „Оркономика“ на Дж. Закари Пайк, скоро ще чета и продължението ѝ „Личи син“. През лятото си препрочетох с удоволствие трилогията „Живият хаос“ на Патрик Нес, мисля, че още има тираж, от него издадоха и нова книга – „В огън“. Няма как да се подмине „The Sandman 1: Прелюдии и ноктюрни“ и „The Sandman 2: Куклена къща“ на Нийл Геймън. В последните седмици видях много постове за „Шестимата на Атлас“ на Оливи Блейк , звучи интересно.

  „Случаят с третата сила“ на Цветина Цолова изглежда обещаващо също.

sluchayat-s-tretata-sila-30

 Ако сте пропуснали:

 “Архив на малцината, родени в космоса” на Беки Чеймбърс
„Спасението на Хенингтън“ на Патрик Нес
“Луна. Новолуние” на Иън Макдоналд

Архив на малцината, родени в космоса Беки Чеймбърс

 

„Артемис Букс“, щанд №423

Артемис

 Когато всичко е изречено Анн Грифинne-vyarvay-na-nikogo-30 Държа да препоръчам  “Когато всичко е изречено” на Анн Грифин, от тихите и красивите книги е. Направи ми впечатление и трилъра „Не вярвай на никого“ на Дебра Уеб.

 

 

„Бард“, щанд №324

image

 

  prikazka-stivan-king---meki-koritsi-30nemezida-30 От „Бард“ тази година чета основно по-стари издания, дори в момента си препрочитам шедьовъра „Илион“ и „Олимп“ на Дан Симънс. На щанда ще потърся изрично една книга, която ми препоръчаха силно: „Дългът: първите 5000 години“ на Дейвид Грейбър, а няма да изненадам никого, като посоча, че една от най-търсените книги на базара ще е новата „Приказка“ на Стивън Кинг. Впечатление ми направиха „Избрани стихотворения“ на Константинос Кавафис, „Отдавна отминала светлина“ на Гай Гавриел Кай, за когото чувам само суперлативи, и новото издание на „Немезида“ на Айзък Азимов.

Ако сте пропуснали:

„Цивилизацията“ на Кенет Кларк
„Космос“ на Карл Сейгън
„Антични светове“ на Майкъл Скот

Антични светове. Епична история на Изтока и Запада Майкъл Скот

 

„Вакон“, щанд №206, 311

Vakon_logo (1)

 Хроника на болката Иво Иванов shakaltan---neslomimiyat-izsledovatelyat--koyto-ne-dostigna-yuzhniya-polyus-30 Основният фокус тук ще е новият сборник на Иво Иванов – „Хроника на болката“. Аз ще потърся „Шакълтън – Несломимият“ от Хавиер Качо, чиято биография „Нансен“ силно ми допадна. Набелязах си да разгледам и „Дневник от Северна Корея“ на Майкъл Палин, както и тъкмо обявените „Ленинград. Трагедията на един град под обсада 1941-1944“ на Анна Рийд и „В равнината на змиите“ на Пол Теру.

Ако сте пропуснали:

“Днес всички ще умрем по малко” на Емил Затопек
“Първият човек. Животът на Нийл Армстронг” на Джеймс Хенсън
„Летящият шотландец – неразбраният гений, вдъхновил света“ на Греъм Обри

Летящия шотландец Греъм Обри

 

 

“Дамян Яков”, щанд №321

Дамян Яков

Красива наука Джим Ал-Халили tibetska-kniga-za-zhivota-i-smartta-meki-koritsi-31  Пак ще препоръчам  „Красива наука. Светът според физиката“ на проф. Джим Ал-Халили. И макар да съм скептик по всякакви мистични теми, впечатление ми направи  новото издание на „Тибетска книга за живота и смъртта“ на Согиал Ринпоче.

Ако сте пропуснали:

“Кръчмата на Калахан” на Спайър Робинсън
“Историята на един град” на М. А. Салтиков-Шчедрин
„Тримата мускетари“ на Александър Дюма

Историята на един град М. А. Салтиков-Шчедрин

 
 

„Еднорог“, щанд №305

image

 Чумни нощи Орхан ПамукДяволът и тъмната вода Стюарт Търтън  Едно от събитията на годината беше излизането на „Чумни нощи“ на Орхан Памук, наглед историческо четиво, но така прилично на нашето време. Силно ми допадна и мистерията „Дяволът и тъмната вода“ на Стюарт Търтън, а Хоровиц продължи да ме впечатлява с „Опашка от убийци“. А в началото на годината прочетох и „Котаракът, който спасяваше книги“ на Сосуке Нацукава, точно пуснаха нов тираж. Акцент на щанда ще бъде последната книга на Хилари Мантел – „Огледалото и светлината“, както и новата книга на авторката на „Нормални хора“ Сали Руни – „Красив свят, къде си ти“.

И отделно и с нетърпение няма как да не отбележа, че идва нова книга на любимия Артуро Перес-Реверте: „Италианецът“!

316538432_555392336597988_693716287348949692_n

Ако сте пропуснали:

 „Огледални убийства“ на Антъни Хоровиц
„Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл“ на Стюарт Търтън
„Троя“ на Стивън Фрай

Троя Стивън Фрай

 

„Емас“, щанд №314

129436-file-140x220

  Сатанинско лято Йени Педерсен, Ким Феберnatriev-hlorid-30  Очаквам това да е първият щанд, на който ще се намърдам, все пак излиза нова книга на Юси Адлер-Улсен – „Натриев хлорид“, а имам цели още две до нея, след като буквално в последните седмици прочетох „Марко“ и „Безгранично“. От любимия Ю Несбьо тази година четохме „Ревност“, а след „Свирепа зима“ прочето и „Сатанинско лято“ на Ким Фебер и Йени Педерсен. Набелязал съм си и „Мрежа“ от автора на „Ловци на вещици“ на Макс Сеек. На щанда има и куп книги в други жанрове като исторически, юношески и детски, разгледайте.

Ако сте пропуснали: 

„Кестеновия човек“ на Сьорен Свайструп
„Вълче лято“ на Ханс Русенфелт
„Макбет“ на Ю Несбьо

Вълче лято Ханс Русенфелт

 
 

„Ера“, щанд №333

era

 

 Изобретяването на звука Чък Паланюк Заговорът срещу Ленин. Историята на една непозната война Барнс Кар Тази година прочетох куп трилъри от Джефри Дивър – „Картбланш“, „Професионалистите“, „Избягай, ако можеш“, „Композитора“ и „С ръка на сърцето“, сигурно ще извърша набег за още. Много силно впечатление ми направи историческата „Заговорът срещу Ленин“ на Барнс Кар, а от любимият и толкова чалнат Чък Паланюк се появи нов роман – „Изобретяването на звука“, а и ново издание на „Боен клуб“.

 

 kurazhat-vinagi-e-sam-30genezis-era-30  Сред новите заглавия определено се отличава „Куражът винаги е сам“ на Роберто Савиано, посветена на Джовани Фалконе, а поредицата на Андерш де ла Моте и Монс Нилсон „Убийства в Йостерлен“ ще да е добра. Смятам, че сред най-търсените ще е и новият роман на Крис Картър „Генезис“, видях куп постове за него в „Какво четеш…“.

Ако сте пропуснали: 

 “И никога не я откриха” на  Ремигиуш Мруз
 “Играта на Макбет” на Кристофър Голт
“Ненагледна моя” на Чък Паланюк

И никога не я откриха Ремигиуш Мруз

 

„Ерго“, щанд №423

ergo_tm

Майната им на хилядата динара Борис Дежулович  trinaysette-dni-na-politseyskiya-detektiv-martsel-fabian-nuleva-zona-1-30 През януари най-сетне прочетох мастодонта „Лед“ на Яцек Дукай, но книгата е вън от тираж, та просто ви дразня 🙂 Използвам случая да препоръчам отново „Майната им на хилядата динара“ на Борис Дежулович, както и „Отдел И“ на Петър Тушков. С логото на издателството се появи „Clair de Lune“ на Жюстин Томс, а в последните седмици си набелязах „Тринайсетте дни на полицейския детектив Марцел Фабиан“ на Робърт Хас. От издателството акцентират и  на „Симфония Европа“ на Габор Т. Санто , която ще гостува на Софийския международен литературен фестивал на 10 декември от 14 ч.

 

„Ерове“, щанд №301

ерове

mamnik-tvardi-koritsi-30skrishen-folklor-umotvoreniya-ot-graovo--mraka--znepole-i-transko-kraishte-30   Чух много силни препоръки за „Мамник“ на Васил Попов, обърнете ѝ внимание. Интересно звучи и „Скришен фолклор. Умотворения от Граово, Мрака, Знеполе и Трънско Краище“ на Симеон Мильов.

Ако сте пропуснали: 

 “Реката на свещената маймуна”  на Димитър Кръстев
“Крадецът на орхидеи” на Сюзън Орлийн
“Златното момче” на Тара Съливан

Крадецът на орхидеи Сюзън Орлийн

 

„Жанет 45“, щанд №325

image

 Всички са свободни Михаил ЗигарЗаписки на блокадния човек Лидия Гинзбург  Нека за секунда да напуснем книжния свят и да отдадем огромно уважение на Манол Пейков, който от началото на войната влага изключителни усилия да събира и изпраща на украинците всичко, от което има нужда. И някак покрай всичко това издателството продължава да работи на пълни обороти. И като сме на темата защо Русия пак се прояви като агресор, препоръчвам силно „Всички са свободни“ на Михаил Зигар, както и предишната му – „Империята трябва да умре“. А историческата „Записки на блокадния човек“ на Лидия Гинзбург трябва да напомня какво зло е войната.

  От българските им преди дни писах за „Звезди под клепачите“ на Николай Терзийски, а в началото на годината прочетох  “Dirty Side” на Кирил Нейков.

 kak-da-obshtuvame-s-nepoznati-kakvo-tryabva-da-znaem-za-horata--koito-ne-poznavame-30neprokopsanitsite-30 Сега съм си набелязал изрично „Как да общуваме с непознати. Какво трябва да знаем за хората, които не познаваме“ на Малкълм Гладуел, както и „Непрокопсаниците“ на Димитри Ферхюлст, чиято “Животът, гледан отдолу” силно ме впечатли. Издателството обръща внимание към „Оловна тишина. Историята на един разстрел“ на Ивайла Александрова, а в морската поредица изплува „Тайният живот на омарите“ на Тревър Корсън.

 Ако сте пропуснали:

„Живот и съдба“ на Василий Гросман
„Кукувича прежда“ на Христо Карастоянов
 „Котаракът на Рей Бредбъри“ на Кольо Николов

Василий Гросман

 

„Ибис“, щанд №310

Emblema-IBIS-2c

  Променлива реалност Блейк КраучТъмна материя - Блейк Крауч Два хубави трилъра на издателството прочетох в последните месеци по препоръка на близък приятел – „Променлива реалност“ и „Тъмна материя“ на Блейк Крауч, определено е от интересните съвременни автори. Пак тук е царството на романтиката, но мисля, че и сами ще се ориентирате, аз съм безполезен в тая област.

 Ако сте пропуснали:

“Носферату” на Джо Хил
“Челюсти” на Питър Бенчли
„Пожарникаря“ на Джо Хил

Носферату Джо Хил

 

„Изида“, щанд №211

download

 

 Човешката природа Йорген Брекеpetiyat-sezon-30  „Човешката природа“ на Йорген Бреке доста ми допадна, виж, другата му, „Братството на шлема“ не, сега видях, че има и трети роман издаден от него – „Погледът на пропастта“. Задължително ще гледам да си набавя „Петият сезон“ на Торкил Дамхауг, неговата „Подпалвачът“ е чудесна.  Внимание заслужава нехудожествената „БЛЪФ: Всички лъжем“ на Бор Стенвик.

    А вече навярно сте видяли “Епосът на утринните звезди” на Руди Еребара в топ препоръките, изключителна и много позната нам книга е това.

Епосът на утринните звезди Руди Еребара

Ако сте пропуснали:

„Голямата война“ на  Александър Гаталица
„Прашина. Прокълнатият квартал на Прага“ на Войтех Матоха

Голямата война Александър Гаталица

 

 

„Изток-Запад“, щанд №345

logo (1)

Писател на война Антъни БийвърЧасът на вълка Робърт МакКамън  Много важна книга е „Писател на война“ на Василий Гросман, история на Втората световна война от лична гледна точка. Редактор на книгата пък е Антъни Бийвър, чиито два тома „Втората световна война“ са чудесни. Изрично отбелязах при топ препоръките ми „Метрополис“ на Бен Уилсън, изключителна книга, а Робърт МакКамън умее да забавлява и го доказва чудесно с „Часът на вълка“. И едно признание – чаках с нетърпение новата книга на Стивън Пинкър – „Рационалност“, но се оказа много над възможностите ми – прекрасно е все пак, че се издават и по-специализирани трудове на такива автори.

   bogatstvoto-na-narodite-650x1000posledniyat-chovek-30 Трябва да се споменат две обемни творби – „Принципи за справяне в променящия се световен ред“ на Рей Далио и новото издание на „Богатството на народите“ на Адам Смит. Хубава новина е и излизането на „Сивият път 2. Тронът на Коперник“ на Любомир Николов-Нарви, а все по-богатата жанрова серия на издателството се обогати през годината с книги като „Последният човек“ на Мери Шели, „Изгубеният континент. Роман за Атлантида“ на Чарлз Кътклиф Хайн, „Паразитът и други призрачни истории“ на Артър Конан Дойл, „Земя, забравена от времето“ на Едгар Райс Бъроуз и още много. Отделно искам да спомена и „Звездната пустиня“ на Андрей Платонов.

   Набелязал съм си „Кажи сбогом на вятъра“ на Дж. Г. Балард, романите му са страхотни, и разказите ще да са.

kazhi-sbogom-na-vyatara-30

 Ако сте пропуснали:

“1453. Падането на Константинопол” на Роджър Кроули
“Отровителят” на Стивън Кинзър
 “Битката за Испания” на Антъни Бийвър

1453. Падането на Константинопол Роджър Кроули

 

„Колибри“, щанд №313

image

Историята на твоя живот и други разкази Тед ЧангКачестволандия Марк-Уве Клинг   Със сигурност в последните години във фантастичния жанр най-голямото събитие е излизането на трилогията Лиу Цъсин – „Трите тела“, „Тъмна гора“ и „Безсмъртната смърт“, която бе финализирана тази година. Още една книга ще добавя тук – сборника “Историята на твоя живот и други разкази” на Тед Чанг, запълване на един отдавнашен пропуск. Новото издание на „Звездни дневници“ на Станислав Лем продължи поредицата на автора, а за да завършим жанра, ще посоча и още две чудесни и различни книги от тази година – „Качестволандия“ на Марк-Уве Клинг и „Екс-САЩ“ на Рийд Кинг.

 Дървесна история Ричард ПауърсКаталог на книгите корабокрушенци Едуард Уилсън-Лий  Разбира се, с това лого по правило излизат и някои от най-големите реалистични творби – и тук особено се отличава изключителната „Дървесна история“ на Ричард Пауърс, една от най-лесните топ препоръки, а тук ще добавя и мащабното историческо платно „Каталог на книгите корабокрушенци“ на Едуард Уилсън-Лий.

 

 Пророчицата и идиотът Юнас ЮнасонЕтюд в черно Хосе Карлос Сомоса  „Пророчицата и идиотът“ е поредният чалнат роман на Юнас Юнасон, а Харлан Коубън забавлява в „Уин“, точно както, но по своя неподражаем маниер, прави и Хосе Карлос Сомоса в „Етюд в черно“.

 

 

 

 

  na-iztok-ot-raya-kolibri-30kucheshki-godini-30 Няма как да не се отбележи новата поредица с класически творби, в която вече излязоха книги от Стефан Цвайг, Гюнтер Грас, Анжел Вагенщайн, Карен Бликсен и Жозе Сарамаго, а отделно трябва да се отбележат нпвоте издания на творбите на Джон Стайнбек.

Клеопатра Алберто Анджела florida-30  Вчера писах за „Клеопатра“ на Алберто Анджела, а сега съм си набелязал „Флорида“ на Оливие Бурдо, чиято “В очакване на Боджангълс” толкова харесах.

 

Ако сте пропуснали:

 „Розата на Балканите“ (и втори том) на проф. Иван Илчев
„Фигури“ на Мария Попова
„Магелан. Човекът и неговото дело“ на Стефан Цвайг

Фигури Мария Попова

 

 „Лабиринт“, щанд №110

download (2)

 

 krastonostsite-30 Към езерото Яна Вагнер Последно прочетох „Към езерото“ на Яна Вагнер, а чета прекрасни отзиви за „Невидимите фурии на сърцето“ на Джон Бойн и „Обещанието“ на Деймън Галгът. В последните седмици се заговори доста и за „Малки неща като тези“ на Клер Киган, а аз ще разгледам обезателно „Кръстоносците“ на Дан Джоунс.

Ако сте пропуснали:

 “Крехко равновесие” на Рохинтън Мистри 
“Малък живот” на Ханя Янагихара
“Бъчърс Кросинг” на Джон Уилямс

Бъчърс Кросинг Джон Уилямс

 

 „Леге Артис“, щанд №309

lege

  318134398_589872826471268_6620872128160551022_nЧовешката любов Андрей Макин Вниманието определено е към Ерик-Еманюел Шмит и неговата мащабна поредица „Пътуване през времето“„Изгубеният рай“ постави добри основи, а сега чакам да видя накъде ще ни отведе „Врата към небето“. Прочетох и прекрасната „Човешката любов“ на Андрей Макин, от когото препоръчвам и  “Архипелагът на един друг живот”. От издателството акцентират и на „Наследство“ на Мигел Бонфоа.

nasledstvo-migel-bonfoa-30

Ако сте пропуснали:

 “Хвърчилата” на Ромен Гари
“Корените на небето” на Ромен Гари
“(Не)възможният Адолф” на Ромен Гари

Корените на небето Ромен Гари

 

 „Локус/Intense“, щанд №105

LOCUS-PUBLSIHING-INTENSE-INK-LOGO-WEB-COLORS-12

 Играч втори, бъди готов Ърнест Клайнmomcheto-s-rairanata-pizhama-30  Е, дочакахме „Играч втори, бъди готов“, доброто продължение на шеметната „Играч първи, приготви се“ на Ърнест Клайн. Иначе „Малибу в пламъци“ на Тейлър Дженкинс Рийд изниква от всяка класация на запад, а трябва да се отбележ изрично и новото издание на „Момчето с раираната пижама“ на Джон Бойн.

    В нехудожествената тук е царството на бизнес книгите, а ми се иска да спомена и новото издание на „Красотата да живееш два пъти. Автобиография“ на Шарън Стоун.

Ако сте пропуснали:

 “Диваци” на Дон Уинслоу
“Те живеят в нощта” на Денис Лихейн
“Изкуството на победата” на Фил Найт

Изкуството на победата. Автобиография на създателя на Nike Фил Найт

    

 

“Милениум”, щанд №102

download

 Градината на пеперудите Дот Хъчисънopasno-vliyanie-30  Още един нов трилър на Майк Оумър („Убийствен ум) излиза – „Опасно влияние“, а най-после прочетох и препоръчваната от мнозина „Градината на пеперудите“ на Дот Хъчисън.

 Ако сте пропуснали:

 “Пирът на зверовете” на Доминик Мезон
“Прокълнатата картина” на Нийл Олсън
„Великите книги, които никога няма да прочетете“ на Бърнард Ричардс

Великите книги, които няма да прочетете. Бърнард Ричардс

 

“Обсидиан”, щанд №116

obsidian_logo2

 

Спаринг партньори Джон ГришамИнструкторът Питър Хелър   Новината, че „Обсидиан“ се завръщат на панаира на книгата, ме възрадва, толкова хора питаха на предишни събития за техни автори, а не обичам да ги разочаровам. Пък и аз самият чета бясно точно тия автори и сега ще си набавя новите им заглавия. Да започнем с Дейвид Балдачи и ретропоредицата му, която включва „Едно добро дело“, „Комарджията“ и „Градът на мечтите“, и тематично може да продължим към Лий Чайлд и „По-добре мъртви“, от когото излиза нов роман – „Без план Б“. Гришам забавлява в „Спаринг партньори“ и „Списъкът на съдията“,Констанс Матю Фицсимънсfamiliyata-obsidian-30 а трилърите „Констанс“ на Матю Фицсимънс и особено „Инструкторът“ на Питър Хелър заслужават внимание, а очаквам и „Фамилията“ на Майк Лосън да е чудесна.

   Отделно искам да отбележа и любимия Робърт Харис, който се завръща със „Закон за забравата“. Вижте и новоиздадените им от български автори, там са малко, но класни.

315837606_507547494727396_9011263329810151026_n

Ако сте пропуснали:

“Смъртта не е решение” на Майкъл Корита
“Тринайсет” на Стив Кавана
“Мюнхен” на Робърт Харис

Смъртта не е решение Майкъл Корита

 

   

 

“Парадокс”, щанд №Б9

Цинковите момчета Светлана Алексиевичpazarat-na-poeta-30  Малко книги са ме обърквали като “В тази книга всички умират” на Бека Адамашвили (от него излиза сега „Бестселър“, a самият автор ще гостува на Софийския международен литературен фестивал и на 9 декември от 19:00 в Мраморното фоайе), а и малко книги са ме угнетявали като “Цинковите момчета” на Светлана Алексиевич, което иде да рече, че заслужават внимание. Oт новите им заглавия впечатление правят „Пазарът на поета“ на Ханс Кристиан Андерсен, „В търсене на по-добър свят. Целият живот е решаване на проблеми“ на Карл Попър и „Изтокът“ на Анджей Сташук.

Ако сте пропуснали:

„Мафия в Прага“ на Михаил Вивег
“От Храда вее мраз” на Михал Вивег
“HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих)” на Лоран Бине

HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих) Лоран Бине

 

 

 

„Пергамент прес“, щанд №201

image

   12-razkaza--koito-shte-vi-obsebyat-3012-razkaza--koito-shte-vi-ostavyat-bez-dah-30  Тази година не съм чел книга на „Пергамент Прес“, но за мен те са сред най-симпатичните издателства и с удоволствие ви насочвам към поредната им интересна селекция в сборниците „12 разказа, които ще ви обсебят“ и „12 разказа, които ще ви оставят без дъх“.

Ако сте пропуснали:

“Кървав меридиан” на Кормак Маккарти
„Мостът на Клей“ на Маркъс Зюсак
„Тихата вяра в ангели“ на Р. Дж. Елъри

Кървав меридиан. Или вечерното зарево на Запада Кормак Маккарти

 

 

„Персей“, щанд №211

Персей

 Знам къде живееш Уни Линдел  nedelni-kambani-30Тук ще да откриете „Знам къде живееш“ на Уни Линдел, добър скандинавски трилър. На този щанд може да намерите богатство от по-различни книги и автори, а цели трима автори на нови книги ще гостуват и на Софийския международен литературен фестивал: Софи Дол с „В голямата обществена пералня“, Пия Лейно с „Раят“ и Анна Кове с „Неделни камбани“.

Ако сте пропуснали:

„Кравите на Сталин“  на Софи Оксанен
„Мираж 38“ на Шел Вестьо
“Книга на чаения майстор” на Еми Итеранта

Кравите на Сталин Софи Оксанен

 

 

„Попов мост“, щанд №418

popov-most-logo-1

Аз, ваксинаторът - Стоян Николов - ТорлакаРазкази за маса - Стоян Николов-Торлака  Вече няколко минути стоя с неподвижен курсор и се чудя какво да напиша. Обикновено в тази част на книговодителя подхвърлям някаква закачка към Торлака и неговото „най-малко издателство“. Но него вече го няма. Книгите обаче остават – вземете си „Аз, ваксинаторът“, ще се посмеете и потъжите, а не е лошо да обърнете внимание и на чудесния сборник „Разкази за маса“ с още истории от село Диви дол, сцена на действието в култовата северозападняшка трилогия по-долу.

Ако сте пропуснали:

“Северозападен  романь”
“Автономията????”
“Май ше ни бъде…” 

Северозападен романь Стоян Николов - Торлака

 

„Прозорец“, щанд №212 

thumb_150_150_prozorec

srednoto-more-istoriya-na-sredizemnomorieto-30Ханибал - Филип Фрийман  Тази година прочетох чудесната биография „Ханибал“ на Филип Фрийман, както и най-сетне прочетох книга на Марк Солонин – „Скрити истини“. А една от най-забележителните нови книги ще е именно тук – обещаващата тухличка „Средното море. История на Средиземноморието“ на Джон Джулиъс Норуич. Не могат да не се споменат и новите издания на „Името на вятъра“ на Патрик Ротфус (която скоро ще трябва да си препрочета) и „Тъмната страна на слънцето“ на Тери Пратчет, а от историческите ще напомня за „Портите на Европа. История на Украйна“ на Серхий Плохий, както и ще отбележа „130 години България в небето. Кратка история на българската военна авиация“ на Димитър Недялков.

imeto-na-vyatara-30

Ако сте пропуснали:

 “Написано в сянка” на Дейвид Мичъл
“Евангелие на змиорките” на Патрик Свенсон
“Часовници от кости” на Дейвид Мичъл

Евангелие на змиорките Патрик Свенсон

 

„Рива“, щанд №312

Riva2

Деликатесен труп Агустина Бастерика  Жозеф Фуше: Геният на задкулисните игри и шпионажа Стефан Цвайг Две интересни книги прочетох с логото на „Рива“ тази година – „Деликатесен труп“ на Агустина Бастерика и новото издание на биографичната „Жозеф Фуше“ на Стефан Цвайг. Със сигурност не само на този щанд, но и на целия панаир едно от събитията ще е „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“ на Матю Пери, а аз съм си набелязал „Цивилизовани до смърт. Цената на прогреса“ на Кристофър Райън.

matyu-peri--priyateli--lyubovnitsi-i-golyamoto-uzhasno-neshto-30

   В секция предстоящи на издателството видях и автобиографията на Джон Клийз „Както и да е…, ново издание на „Степния вълк“ на Херман Хесе, както и пак от него „Игра на сенки. Разкази и приказки за любовта“.

igra-na-senki-razkazi-i-prikazki-za-lyubovta-30

 Ако сте пропуснали:

 „Шепнещият“ на Донато Каризи
 „Момиче А“ на Абигейл Дийн
“Сталинград. Голямата битка през очите на военен кореспондент – 1942 – 1943″ на Хайнц Шрьотер

Момиче A Абигейл Дийн

 

„Софтпрес“, щанд №117

logo

Писателят Дж. С. Маетис Войната, която промени Рондо   Интересен исторически роман е „Писателят“ на Дж. С. Маетис, а една от малкото детски книги, които се споменават в книговодителя, е точно на този щанд – книгата с кауза “Войната, която промени Рондо” с текст и илюстрации на Романа Романишин и Андрий Лесив. Една от нашумелите книги на запад излезе с логото на „Софтпрес“ – „Прислужница“ на Стефани Ленд, а очаквам с интерес да прочета трилъра „Пазител на портите“ на Джеймс Бърн. Видях и че излиза нова книга от Павлина Делчева-Вежинова: „Хора и улици, град като град“.

hora-i-ulitsi--grad-kato-grad-30

Ако сте пропуснали:

“Другата жена” на Мери Кубика
“Списъкът” на Луси Фоли
“Холандската къща” на Ан Патчет

Холандската къща Ан Патчет

 

Труд, щанд №203

logo-trud

Обратно броене 1945 Крис Уолъс и Мич Уайс liderstvo-shest-traktata-za-svetovnata-strategiya-30 Прочетох с голям интерес “Обратно броене 1945: Невероятната история на атомната бомба и 116-те дни, които промениха света” на Крис Уолъс и Мич Уайс, от същите автори излезе и „Обратно броене: Осама бин Ладен“.  Безспорно на този щанд вниманието ще привлича „Лидерство. Шест трактата за световната стратегия“ на Хенри Кисинджър.

Ако сте пропуснали:

 “Ситно, с клякане” на Костадин Костадинов
“Алкохолна идилия” на Ярослав Хашек
“История на Първата световна война” на Базил Лидъл Харт

Ситно, с клякане Костадин Костадинов

 

Унискорп, щанд №113, 322

10354937_10152457248094775_5783427999475873293_n

 Мусолини. Синът на века Антонио Скурати 317070215_166138382809581_7395509907317288678_n Подарих си по хубав повод тая година изключителната “Мусолини. Синът на века” на Антонио Скурати, че и я прочетох с удоволствие. Ще зарадвам и мнозина, че излиза новия история за Шарп от Бърнард Корнуел – „Стрелците на Шарп“, а сега видях, че и съм пропуснал излизането на още една: „Плячката на Шарп“.

Ако сте пропуснали:

„Йомсвикинг“ на Бьорн Андрес Бюл-Хансен
 ”Човекът, който ядеше смъртта” на Борислав Пекич
„Парфюмът“ на Патрик Зюскинд

Йомсвикинг Бьорн Андреас Бюл-Хансен

 

„Хермес“, щанд №326

Ловецът на пеперуди Костадин КостадиновЧелистката Даниъл Силва Иска ми се да препоръчам една по-различна книга – посветената на живота на Христо Г. Данов „Родолюбецът“ на Димитър Мантов, както и красивия роман на Костадин Костадинов „Ловецът на пеперуди“. „Оцелелите“ на Джейн Харпър продължава поредицата ѝ чудесни трилъри, а ниво държи и Даниъл Силва с „Челистката“.

 pogreshni-stapki-30bezsmartniya-30 Сред новите заглавия не може да бъде подминато „Объркани в свободата“ на Владимир Зарев, а излиза и нов роман на Жозе Родригеш душ Сантуш – „Безсмъртния“, част от поредицата на Томаш Нороня. Тази година излезе и „Погрешни стъпки“ на Катрине Енгберг, авторката на „Наемателката“ и „Стъклени крила“.

obarkani-v-svobodata-30

Ако сте пропуснали:

 „Изгубеният“ на Джейн Харпър
„Живот на нашата планета“ на сър Дейвид Атънбъро
“Невъзможното бягство на Джини Мун” на Бенджамин Ладуиг

Живот на нашата планета Дейвид Атънбъро

 

 

 

 

 

     Толкова, още няколко дни от живота ми бяха вложени в този сайт и поредните препоръки за книги – ще се радвам да споделите, ако считате тази статия за полезна.