И ето ни отново в навечерието на поредния зимен панаир на книгата, който идва да увенчае годината и да помогне на Дядо Коледа да осигури много книги под елхите след броени дни. Днес в НДК беше като в жужащ кошер и трябва да призная, че отдавна не съм виждал толкова усмихнати колеги – мисля, че и те усещат, че идните дни ще бъдат наистина страхотни. Не знам защо е така, всичко около ни през цялата година беше от драма в скандал, от абсурд в идиотщина, но около четенето и книгите новините бяха различни, бяха позитивни и вдъхновяващи, и излязоха толкова прекрасни заглавия. Докато пишех книговодителя, си мислех, че видимо има по-малко книги от други години, но за сметка на това са по-разнообразни, и направих всичко по силите си да отразя това разнообразие надолу.

  След като щателно разгледах какво е излязло от пролетния панаир насам, избрах книги от около четиридесет издателства, които ми направиха впечатление, но ще акцентирам, че на панаира ще има много повече, чак до четвъртия етаж ще има щандове и силно се надявам да не се откажете, преди да видите всичко. При всеки мой текст държа да кажа, че моят избор е изцяло субективен, макар да се стремя да включвам и книги, които не са по моя вкус, но биха били интересни за мнозина, и все пак никоя статия с препоръки не може да замени едно хубаво обикаляне из НДК – а по-добре да не е едно, защото много има да се види. Самият аз, при все че мисля, че всичко съм разгледал предварително, съм си планирал три щателни обиколки и знам, че ще открия съкровища, за които не съм и подозирал. Те ме чакат там и отсега предвкусвам удоволствието да си ги купя.

  100-knigi--koito-tryabva-da-prochetete-30 Разбира се, този панаир ще бъде особено специален за мен и блога „Книголандия“. Преди броени дни излезе „100 книги, които трябва да прочетете“, в която правя нещо като книговодител на изминалите 14 години, в които писах тук за над 2500 заглавия. Подбрах най-важните според мен, тези, които искам да споделя с всички вас. Ще съм щастлив, ако тази книга е избор за коледен подарък за вас или близък човек – и най-вече, ако тя наистина ви помогне да откриете следващите си любими книги, с тази цел я създадох. Ако желаете да я получите с автограф, ще съм на щанда утре до следобяд, в четвъртък след 15 часа и уикенда изцяло от сутрин до вечер – но и в останалото време ще наминавам, просто не знам в колко точно. По-важното е, че всеки миг, в който съм там, ще съм насреща да препоръчвам правилните книги, без значение с чие лого са – както съм направил в книговодителя надолу и в книгата ми. Дано са ви от полза.

  Както обичайно, сложил съм линкове към ревютата ми за всички книги, които съм чел, а за тези, които не съм – към Ozone.bg, където тече отново онлайн панаир на книгата.

 

  Тук са линкове към  предишните книговодители, вече 12 години ги списвам, безброй чудесни книги има и в тях и ако имате време, е хубаво да ги разгледате. 

2011 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2012 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2012 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2013 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2013 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2014 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2014 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгатаа
2015 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2015 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата
2016 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2016 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2017 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2017 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2018 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2018 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2019 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2019 г.„Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2019 г.“
2020 г. „Книговодител за проЛетния базар на книгата, 2020 г.!“
2021 г.
 „Книговодител за пролетния базар на книгата, 2021 г.!“
2021 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2021 г.“
2022 г. “Книговодител на пролетен панаир на книгата – 2022 г.”
2022 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата – 2022 г.“
2023 г.
„Книговодител за пролетния панаир на книгата, 2023 г.“

 

 Ето и кои книги препоръчвам изрично, стремях се да бъдат максимално разнообразни и мисля, че успях 🙂

 

Screenshot 2023-12-04 214916

 

„Адвокат на демона“ на Борис Акунин

„Корабът на сирените“ на Александър Секулов

„Да покориш себе си“ на Силвия Аздреева

„За книгите и четенето“ на Анна Лазарова и Светлозар Желев

„Бъдещи истории 2“ на Робърт Хайнлайн

„Нова анатомия“ на Даниил Хармс

 

„Река в лабиринта“ на Мирослав Пенков

„Нощта ще бъде спокойна“ на Ромен Гари

„Тигърът на Шарп“ на Бърнард Корнуел

„Докъде се издигаме в мрака“ на Секуоя Нагамацу

„Рана“ на Захари Карабашлиев

„Гробището на забравените книги“ на Карлос Руис Сафон

 

„Кръстопътища“ на Джонатан Франзен

„Евангелие на отровното дърво“ на Барбара Кингсолвър

„Издихание“ на Тед Чанг

„Как Рори Торн унищожи мултивселената“ на К. Ийсън

„Светът във война 1939-1945“ на Макс Хейстингс

 

 

      Надолу започвам с издателство „Сиела“, където се трудя усърдно, а после всички други са по азбучен ред.
 

„Сиела“, щанд №112

image

Нови и избрани разкази - Алек Поповzhivotat-e-talkoven-rechnik-30   Дори няма да се опитвам да скрия вълнението си, че преди дни излезе „100 книги, които трябва да прочетете“, подбрани изключителни заглавия, които съм чел през годините, които препоръчвам от сърце. Но на нашия щанд ще има и още много нови (и не само) книги от български автори, които заслужават вниманието. С радост ще приветстваме на живо Мирослав Пенков, който ще гостува на Софийския международен литературен фестивал в петък от 18:30 часа, за да представи новия си страхотен роман „Река в лабиринта“, а като бонус в същия ден очакваме да излезе и новото издание на неговия знаков сборник „На изток от Запада“.digitalni-istorii-30lyatoto-na-neudachnitsite-novo-izdanie-30 „Рана“ на Захари Карабашлиев заслужено се превърна в събитието на есента, а под неговото съставителство е сборникът „Нашата Коледа 2“. Друг знаков сборник – „Нови и избрани разкази“ – показва таланта на Алек Попов и в късата проза, а тук бих добавил и сборника „Животът е тълковен речник“ на Веселина Седларска, както и „Дигитални истории“ на Георги Караманев. За отбелязване е и новото издание на „Лятото на неудачниците“ на Галин Никифоров.

Длани - Георги А. Николовdiada-30  Последните седмици филмът „Диада“ вълнува всички, а ние се радваме на книжната му версия от Яна Титова. „Длани“ е чудесният дебют на Георги А. Николов, а преди него излезе роман от опитното перо на Петър Маринков – „Зазидани“. „Сянката на кукера“ на Петър Кънчев е силно обсъждано заглавие, а в началото на лятото друга жанрова творба носеше емоции – „Уендиго“ на Стефан Стефанов.

  nashi-hora-po-klasifikatsiyata-na-bkp-30zakoni-za-vseki-den-30 В нехудожествените нещата са сериозни. Преди дни излезе една вдъхновяваща история като никоя друга – „Да покориш себе си“ на Силвия Аздреева, която изкачи последователно Еверест и Лхотце за малко повече от ден, а през лятото сбъдна и опасната мечта К2. През есента пък излезе изключително важното изследване „Наши хора по класификацията на БКП“ на Вили Лилков. В края на седмицата очаквам две мащабни и важни книги – почти 1000-страничната „Светът във война 1939-1945“ на Макс Хейстингс и „Закони за всеки ден“ на Робърт Грийн.ubiytsite-na-tsvetnata-luna-e-kniga-30napoleon-biografiya-30 В тон с най-актуалния филм в момента излезе „Наполеон. Биография“ на Александър Стоянов, а книгата по друг знаков филм тази година получи ново издание – „Убийците на цветната луна“ на Дейвид Гран. Още една интересна книга излезе наскоро – „Сингапур и изграждането на съвременна Азия“ на Джийван Васагар, а няма как да съм по-горд от новото издание на „Свят, населен с демони“ на велиия Карл Сейгън. В психологическите се отличават „Емоциите“ на Ленард Млодинов и „Силата на самоконтрола“ на Райън Холидей, а доста практична според мен е „Без извинения! Силата на самодисциплината“ на Брайън Трейси. В последния месец безапелационно номер едно сред избора на младите читатели е „Слънчеви лъчи в мрака“ на Изабел Овчарова.

beyond-the-story---deset-godini-ot-istoriyata-na-bts-3069-retsepti-s-istoriya-30  Две по-различни книги трябва да бъдат изтъкнати – мащабната „BEYOND THE STORY : Десет години от историята на BTS“ и тъкмо излязлата „69 рецепти с история“ на Илиан Кустев.

 

 Не мога да опиша емоцията, че най-после знаковата „Кръстопътища“ на Джонатан Франзен излезе, обичам този автор и всичките му досега издадени у нас книги.

krastopatishta-siela-30

novata-kashta-30kak-da-ubiesh-semeystvoto-si-30  В секцията с трилъри тази година е особено интересно. Искам пак да припомня за „Всеки в моето семейство е убил някого“ на Бенджамин Стивънсън, идеална е за празничните дни. През лятото последователно пуснах „Отвлечена“ на Лизи Гарднър, „Новата къща“ на Тес Стимсън и „Когато тя си отиде на Алекс Дал, и трите бяха оценени от читателите. В момента актуални пък са други три новоизлезели – „Последната игра“ на Клеър Макинтош, „Как да убиеш семейството си“ на Бела Маки и „Стая за гости“ на Клеманс Мишалон, за която чувам силни препоръки.

 vlyubih-se-v-nadezhdata-30hotel-nantaket -30 Издадохме втори „японски“ роман от обичаната Мюриел Барбери – „Час, изпълнен с плам“, а важна книга е излязлата преди дни „Влюбих се в надеждата“ на Ланкали. Карън Суон се отчете с „Лято в „Тифани“, продължение на най-обичания ѝ коледен роман „Коледа в „Тифани“, а от любимката ми Елин Хилдебранд излязоха както „Хотел „Нантъкет“, така и „Зимна разходка“, втората от нейната коледна поредица. В историческите се отличи „Тайната на Шанел“ на Лорна Кук. В горещия сектор дори не мога да изброя всичко излязло – нови романи от Пенелъпи Дъглас, Л. Дж. Шен, Ел Кенеди, Даниел Лори, Пенелъпи Уорд, Рина Кент, а сега към тях се присъединява и чаканата Емили Макинтайър с „Пленена“.

lovtsi-na-trofei-30edno-drasvane-na-peroto-30  Отделно искам да спомена неизлизалата досега на български „Ловци на трофеи“ на П. Г. Удхаус, оставил съм си я за коледно четене, както и очакваната „Едно драсване на перото“ на Тери Пратчет!

 

 

 

 

 chetvarto-krilo-the-empyrean-1-30Гидеон Тамсин Муир  Фентъзи и фантастика, ура и да живей! Ще препоръчвам трилогията „Ерата на безумието“ – „Малка омраза“„Неприятната страна на мира“ и „Мъдростта на тълпите“ – на Джо Абъркромби до откат, както и чудесната приключенска фантастика „Дружество за опазване на кайджута“ на големия Джон Скалзи. Но есента беше доминирана от една друга книга, която покори целия свят – „Четвърто крило“ на Ребека Ярос (продължението се очаква още през януари!). Дружество за опазване на кайджута Джон Скалзиparvorodniyat-nasledstvoto-2---novo-izdanie-30За мен лично страхотно попадение се оказа „Гидеон Девета“ на Тамсин Муир, задължително вижте тази различна фантастика, а за отбелязване е и излизането на „Първородният“ на Кристофър Паолини, продължението на „Ерагон“.

 И нека завършим с коледна тематика – появиха се няколко романа в така обичания романтичен дух на сезона, но аз ще насоча вниманието към класиката „Под раззелененото дърво“ на Томас Харди и неизбежната и изпълваща ме с радост „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс с изключителните илюстрации на Лиса Айсату!

koledna-pesen-siela-30

 Ако сте пропуснали:

  “Императорът на лъжите” на Стив Сам-Сандберг
“Магията на реалността” на Ричард Докинс
 “Утопия Авеню” на Дейвид Мичъл

Императорът на лъжите Стив Сем-Сандберг

 

 

„Ай Си Ю/“, щанд №118
download

  empuzion-meki-koritsi-30anna-in-v-grobnitsite-na-sveta-30  Голямото ми предизвикателство това лясто бе да прочета „Вълшебната планина“ на Томас Ман в достойното ново издание на ICU – изпълено. Две са големите актуални заглавия на издателството – „Емпузион“ и „Анна Ин в гробниците на света“ на Олга Токарчук, а други нови акценти са „Облак с форма на камила“ на Алина Нелега, „Спомен за гората“ на Дамир Каракаш и „Моя небесна избранице“ на Марийке Лукас Райнефелд, на щанда може да научите повече за тях, там наистина си обичат и обгрижват книгите!

Ако сте пропуснали:

„Творецът на ангели“ на Стефан Брайс
“Нощна пеперуда”  на Катя Кету
„Изхвърлени в Америка“ на Джанин Къминс

Изхвърлени в Америка Джанин Къминс

 

 

„Аквариус“, щанд №A10

Аквариус

   Направиха ми впечатление следните думи по повод новото издание на „Отсам рая“, първия публикуван роман на Франсис Скот Фицджералд: „Амбициозната, разножанрова, еклектична и епизодична форма на „Отсам рая“ страда от редица литературни грехове – казва Едмънд Уилсън, авторитетен критик и приятел на Фицджералд, – но най-големият грях на този роман е, че не умира.“

otsam-raia

Ако сте пропуснали:

”Призракът на Александър Волф” на Гайто Газданов
 “Някой си господин Пекелни” на Франсоа-Анри Дезерабл
“История на един германец: Спомени 1914-1933 г.” на Себастиан Хафнер

istoriyata-na-edin-germanec-spomeni-1914-1933-sebastian-hafner-acvarius

 

 

“Алтера”, щанд №Б4

logo_altera

download240094_b  Препрочетох си с радост „Градът и градът“ на големия Чайна Миевил. Актуални заглавия на издателството са „2084. Краят на света“ на Буалем Сансал и „Когато ги няма“ на Хана Стивънс.

Ако сте пропуснали:

“Река на боговете” и “Дервишката къща” на Иън Макдоналд
“Мъжът, който уби Ролан Барт и други разкази” на Тома Клер
“Енигма” на Антони Казас Рос

Енигма Антони Касас Рос

 

„Арс & Скрибенс“, щанд  №402

download

  probuzhdaneto-na-evridika-poeziazhivotnite-nyamat-bashti-30 Едно от различните издателства на нашия пазар заслужава внимание. Не познавам техните автори, ще мина да разгледам, но мога да спомена стихосбирките „Пробуждането на Евридика“ на Ренета Бакалова, „Хералдика на чувствата“ на Александър Алексиев, „Животните нямат бащи“ на Евгения Динева и „Портокал“ на Нинко Кирилов.

 

„Артлайн Студиос“, щанд №104

image

 Повреда във всички системи Марта УелсГрупова терапия за последни момичета Грейди Хендрикс  „Артлайн Студиос“ винаги са били най-отдаденото на фентъзито и фантастиката издателство у нас, но в последната година това става все по-явно – и това е повече от чудесно, да идват повече насам. В последно време четох фантастичните „Повреда във всички системи“ на Марта Уелс и „Как Рори Торн унищожи мултивселената“ на К. Ийсън (голямо удоволствие е тя, затова и отиде в топ препоръките), наваксах си с „В огън“ на Патрик Нес и с трилъра „Групова терапия за последни момичета“.

tres-ot-smaragdovo-more-30spirashtiya-voynata-tvardi-koritsi-30  Няма как да не бъде отбелязан завършекът на втората „мъглородна“ поредица – „Изгубеният метал“ на Брандън Сандерсън (другите са „Сплавта на закона“, „Отсенки от себе си“ и „Оковите на скръбта“), а около най-продуктивния световен автор новините не спират – за панаира излиза „Трес от Смарагдово море“, ново издание получи „Спиращия войната“, през новата година и други чудеса се очакват.

   Методично препрочитам любими книги на Тери Пратчет – „Фантастична светлина“, „Еманципирана магия“, „Магизточник“, „Морт“, а всички книги от Света на Диска вече знаете, че са на този щанд.

 vazhodat-na-drakona-ilyustrovana-istoriya-na-dinastiyata-targarien-30orazhieto-na-svetlinata-ustoite-na-zemyata-4---tvardi-koritsi-30 Какво ново – голямата новина определено е „Възходът на Дракона. Илюстрована история на династията Таргариен“ на Джордж Р. Р. Мартин, Елио М. Гарсия Младши и Линда Антънсън, както и „Оръжието на светлината“ на Кен Фолет от прочутата му сага, започнала с „Устоите на Земята“.

   Очаквана определено е и „The Sandman. Господаря на сънищата, том 3: Сънна страна“ на Нийл Геймън. the-sandman-gospodaryat-na-sanishtata--tom-3--sanna-strana-30da-se-uchim--ako-sme-tay-blagosloveni-30Мащабната „Да спиш в море от звезди“ на Кристофър Паолини ще се появи след панаира, очаквам я с нетърпение, a същото се отнася и до „Бунтовна луна“ на В. Кастро. „Гибелта на Коли“ идва да завърши трилогията на М. Р. Кери, излезе още една книга от Беки Чеймбърс – „Да се учим, ако сме тъй благословени“, а интересно звучи и „Непокорни небеса“ на Ан Сей Лин.

  Наскоро прочетох научнофантастичния трилър „Изгубени във времето“ на А. Дж. Ридъл, още не съм писал за нея, а сега съм хвърлил око и на „Котило от кости“ на Дж. Д. Кърк.

kotilo-ot-kosti-30

  А нищичко не мога да кажа за купищата комикси и графични романи, които видях сред новите и предстоящите, сами ще си ги видите.

Ако сте пропуснали:

“Архив на малцината, родени в космоса” на Беки Чеймбърс
„Спасението на Хенингтън“ на Патрик Нес
“Луна. Новолуние” на Иън Макдоналд

Спасението на Хенингтън Патрик Нес

 

“Асеневци”, щанд №Б1

asenevtsi-logo-min

Дневникът на Сатаната Леонид Андреевcherveniyat-smyah-istinskoto-litse-na-voynata-30    Препоръчаха ми „Дневникът на Сатаната“ на Леонид Андреев, определено интересна книга. Вижте и другата му издадена книга: „Червеният смях. Истинското лице на войната“.

 

 

 

„Бард“, щанд №325

image

 

   britni-spiars--zhenata-v-men---avtobiografiya-30arnold-shvartseneger--badi-polezen-30 През лятото прочетох „Богатство“ на актуалния носител на „Пулицър“ Ернан Диас, заслужава си вниманието. Със сигурност основното внимание на този щанд ще бъде върху две книги от знакови личности – „Жената в мен“ на певицата Бритни Спиърс и „Бъди полезен“ на актьора Арнолд Шварценегер, както и върху новия роман на Стивън Кинг „Холи“. Излезли са нови трилъри от знакови автори като „Портата на предателя“ на Джефри Арчър и „Огнени приливи“ на Джеймс Ролинс, а особено интересна ми звучи „Брюно, шефът на полицията“ на Мартин Уокър.bryuno--shefat-na-politsiyata-30okonchatelna-diagnoza-novo-izdanie-30 Чета силни отзиви за „Ще бъда като река“ на Шели Рийд, а трябва да се отбележи и новото издание на „Окончателна диагноза“ на Артър Хейли, чел съм няколко пъти романа като млад, Хейли няма лоша книга.

  В нехудожествените през лятото излезе „Квантово превъзходство“ на Мичио Каку. Отделно искам да насоча вниманието към „Пустош, наречена мир“ на Аркади Мартин, продължението на „Спомен, наречен империя“.

kvantovo-prevazhodstvo-30

Ако сте пропуснали:

„Цивилизацията“ на Кенет Кларк
„Космос“ на Карл Сейгън
„Антични светове“ на Майкъл Скот

Космос Карл Сейгън

 

 

„Бениториал/Benitorial“, щанд №210

benitorial_504x168

Гаснеща светлина Стюарт Макбрайд  Сетният ѝ дъх Робърт Дъгони  Малкото и много енергично издателство „Бениториал“ се превръщат бързо в новите ми дилъри на качествени трилъри – аз просто нямам насищане на такива. През последните месеци прочетох няколко техни и всички си заслужават: „Студен гранит“ и „Гаснеща светлина“ на Стюарт Макбрайд, „Съвършени останки“ и „Съвършена плячка“ на Хелън Фийлдс, „Гробът на сестра ми“ и „Сетният ѝ дъх“ на Робърт Дъгони – обичам такава диаболична симетрия.

  ne-tuk-i-ne-sega-30pokanenite-30 В последните месеци тяхната „Не тук и не сега“ на Джилиан Макалистър жъне позитивни отзиви, набелязал съм си я, а няма как да се пропусне и „Поканените“ от авторката на „Удавниците“ и „Зимни хора“ на Дженифър Макмеън.

   За изрично отбелязване е и завръщането на една знакова детска поредица с тяхното лого: „Поредица от злополучия: Нещастното начало“ на Лемъни Сникет!

neshtastnoto-nachalo-poreditsa-ot-zlopoluchiya-1-30

 

„Българска история“, щанд №107

download

 

pregled-na-pechata-100-intriguvashti-statii-ot-starite-vestnitsi-1884---1943-30   bratyata-generali-razkazvat-spomeni-na-vladimir-i-georgi-vazovi-30 Впечатление ми направи „Преглед на печата. 100 интригуващи статии от старите вестници (1884 – 1943)“ под съставителството на Антонио Станоев. Важни актуални заглавия са и „Братята генерали разказват. Спомени на Владимир и Георги Вазови“, „Произходът на прабългарите. Дебатът през XXI век“ на Тодор Чобанов, „Скритата война. Чуждестранните разузнавания в България (1939 – 1945)“ на Николай Котев и „Животът на Джеймс Баучер“ на Елинор Флора Босуърт Смит, лейди Гроган.

   На последната Алея на книгата си взех „Тристахилядна София и аз между двете световни войни“ на Драган Тенев, но не съм стигнал още до нея.

tristahilyadna-sofiya-i-az-mezhdu-dvete-voyni-31

 

„Вакон“, щанд №206, 313

Vakon_logo (1)

 polovin-vek-pod-zemyata-30ulitsata-na-praskovite-2000-kilometra-s-avtomobil-ot-kanektikat-do-alabama-30  Три разностранни книги ще са актуални на този щанд – мемоарната „Половин век под земята“ на Алексей Жалов, пътешественическата „Улицата на прасковите“ на Франсис Скот Фицджералд и историческата „Гранична земя. Пътешествие през историята на Украйна“ на Анна Рийд.

Ако сте пропуснали:

“Днес всички ще умрем по малко” на Емил Затопек
„Нансен“ на Хавиер Качо
„Летящият шотландец – неразбраният гений, вдъхновил света“ на Греъм Обри

Летящия шотландец Греъм Обри

 

„Вижън Букс/Vision Books“, щанд №338

Vision Books

  Нюх Емил МинчевЛов Емил Минчев  Сега, важните неща трябва да бъдат казани и да са ясни – тук са книгите (и навярно той самият) на Емил Минчев: цялата чудна поредица за Бънк Ромеро, която твърдо препоръчвам:  „Нюх“, „Бяс“„Стръв“„Мъст“ и „Лов“, и за разлика от някои не толкова съвестни писатели (теб гледаме, Дж. Р. Р. М.), той ще си направи и шестата за чудо и приказ, сигурен съм.

 Бъдещи истории Робърт ХайнлайнБъдещи-истории-Том-2-предна-корица2-scaled  Не по-малко важно за мен – на този щанд ще са книгите на младото издателство „Протон“, който са се фокусирали в най-любимия ми жанр: научната фантастика от златната ѝ ера. Те дебютираха преди броени месеци със сборника „Бъдещи истории“ на Робърт Хайнлайн, а преди дни излезе и „Бъдещи истории 2“, до който нямам търпение да се добера, но нямам съмение защо трябва да е в топ препоръките.

Ако сте пропуснали:

„Енерган 22“ на Хаим Оливер

download

 

 

“Дамян Яков”, щанд №323

Дамян Яков

 

kratka-istoriya-na-sveta-za-mladi-chitateli-damyan-yakov-30tibet---magiya-i-tayna-30Бих припомнил „Кратка история на света за млади читатели“ на Ернст Гомбрих, а акцент на щанда ще е „Тибет. Магия и тайна“ на Александра Давид – Неел.

Ако сте пропуснали:

“Кръчмата на Калахан” на Спайър Робинсън
„Красива наука. Светът според физиката“ на проф. Джим Ал-Халили
„Тримата мускетари“ на Александър Дюма

Красива наука Джим Ал-Халили

 

 
 

„Еднорог“, щанд №305

image

Лондон Едуард Ръдърфорд401443485_818664650270754_2197647675697791056_n  Нямаше как да не сложа в топ препоръките кратката, но толкова важна повест „Адвокат на демона“, която надзърта в едно много възможно близко бъдеще. Прочетох още две книги със странствания из руската история от Борис Акунин – „Седмицата на Триокия“ и „Ореховият Буда“. Така и не стигнах до „Париж“, но все така препоръчвам „Лондон“ на Едуард Ръдърфърд (и на двете книги излязоха и вторите части), а за панаира излиза и неговата „Ню Йорк“.

  strannata-sali-daymand-30Screenshot 2023-12-04 075729 Преди дни в София гостува Лиз Нюджънт и представи новия си трилър „Странната Сали Даймънд“, за която чувам добри отзиви, а „Убийство на една дама“ на Антъни Уин е новата книга в класическата им криминална поредица.

   Четох и че скоро излиза „Ева“ на любимия Артуро Перес-Реверте, дано е за панаира, но и след него няма да откажа.

Ако сте пропуснали:

 „Огледални убийства“ на Антъни Хоровиц
„Чумни нощи“ на Орхан Памук
„Дяволът и тъмната вода“ на Стюарт Търтън

Дяволът и тъмната вода Стюарт Търтън

 

„Екрие“, щанд №316

ecrier

Двата сборника на Мария Миразчийска „Идвам си“ и „Чакам те“ са книги с душа.

401023523_1018820079400598_3002516880287825559_n

Ако сте пропуснали:

 “Погледни към дома, ангеле” на Томас Улф

„Погледни към дома, ангелe: История на погребания живот“ на Томас Улф

 

„Емас“, щанд №316

129436-file-140x220

 Островът с плъховете и други истории Ю НесбьоКървава луна Ю Несбьо  Любимите ми дилъри на скандинавски трилъри са задължителна спирка за всеки фен на жанра – в последните месеци прочетох от тях само „Островът с плъховете и други истории“ на Ю Несбьо, която да залъже мъката ми, че толкова бързо прочетох неговата „Кървава луна“, но сега съм си набелязал ред изкушения.

  kralyat-na-planinata-leo-asker-1-30plyachka-irsa-sigurdardotir-30 На първо място – „Кралят на планината“ на Андерш де ла Моте, много харесвам автора. Някак си съм пропуснал излизането на „Гроб без име“, втората книга от поредицата на Лине Холм и Стине Болтер, започната със „Сърце в лед“. Нова книга има и на Ирса Сигурдардотир – „Плячка“ (тя ще гостува на Софийски международен литературен фестивал в събота от 15:30 часа!), и на Макс Сеек – „Омраза“ (той ще гостува на Софийски международен литературен фестивал в събота от 17 часа!), което е третата издадена книга на автора, въпросът е защо съм пропуснал втората – „Мрежа“?

Четох чудесни отзиви за „Брилятни създания“ на Шелби Вай Пелт, но за всички нетрилърно (че и за трилърното всъщност) следвайте препоръките на колегите 🙂

brilyantni-sazdaniya-30

Ако сте пропуснали: 

„Кестеновия човек“ на Сьорен Свайструп
„Вълче лято“ на Ханс Русенфелт
„Макбет“ на Ю Несбьо

Вълче лято Ханс Русенфелт

 

 
 

„Ерове“, щанд №301

ерове

 Евангелие на отровното дърво Барбара Кингсолвърda-probudish-drakonche-30 „Евангелие на отровното дърво“ на Барбара Кингсолвър определено е сред най-интересните книги, които четох тази година. Най-търсената книга на щанда неминуемо ще бъде „Пермафрост“ на Васил Попов, а успех от сърце желая и на новото издание на „Да пробудиш драконче“ на Николай Теллалов, четох този чудесен роман в едни далечни предблогови времена.

  momchetata-na-anansi-erove-30porotsite-na-tokio-30 За отбелязване е новото издание на „Момчетата от Ананси“, а аз лично ще разгледам с особено внимание „Пороците на Токио“ на Джейк Аделстийн. Взех си, но още не съм прочел „Дръзките контрабандисти от Тимбукту“ на Джошуа Хамър, а отново искам да припомня препоръката си за „И идва съблазън“ на Светослав Дончев.

Ако сте пропуснали: 

 “Реката на свещената маймуна”  на Димитър Кръстев
“Крадецът на орхидеи” на Сюзън Орлийн
“Златното момче” на Тара Съливан

Реката на свещената маймуна  Димитър Кръстев

 

„Жанет 45“, щанд №326

image

Възлюбените Боян ЙордановДом за начинаещи Емануил А. Видински  Мисля, че тази година е на колегите от „Жанет 45“ – и то дори не само заради триумфалния „Букър“ за „Времеубежище“ на Георги Господинов, която прочетох с удоволствие през лятото. Просто им е литературно силна година и ги поздравявам. Само в последните месеци прочетох толкова интересни и разнообразни книги от тях – „Възлюбени“ на Боян Йорданов, „За неизбежната случайност“ на Иван Ланджев, „Петият вагон и други истории“ на Христо Карастоянов, „Дом за начинаещи“ на Емануил А. Видински, само „Диктатори, трактори и други приключения“ на Димитър Кенаров ми остана от купчинката, ще е за следпанаирно четене тя.

 boyadisvam-v-byalo-lyatoto-30nebesna-gledna-tochka-30 Иначе Събитието далеч не само на този щанд определено ще бъде сборникът „Нова анатомия. Събрани разкази“ на Даниил Хармс. Друг сборник също ще се радва на внимание – „Шейсет разказа“ на Деян Енев, а други нови книги, които да не пропуснете, са „Боядисвам в бяло лятото“ на Мария Донева, „Небесна гледна точка“ на Стефан Цанев, „Луничави разкази“ на Здравка Евтимова, „Еликсир“ на Капка Касабова и „Ане“ на Камелия Панайотова – а списъкът далеч не се ограничава само до тях, вижте колко още интригуващи има на щанда.

  В преводните вниманието ми привлякоха „Всички, способни да си поемат дъх“ на Линор Горалик и „Как се създават диктатори. Култът към личността през ХХ век“ на Франк Дикьотер.

_.__8_8

 Ако сте пропуснали:

„Спортният ген“ на Дейвид Епстийн
„Кукувича прежда“ на Христо Карастоянов
 „Всички са свободни“ на Михаил Зигар

Кукувича прежда Христо Карастоянов

 

„Ибис“, щанд №312

Emblema-IBIS-2c

 podobren-30 koledozavar-30Искам да отбележа „Подобрен“ на Блейк Крауч, определено различни трилъри пише този човек, припомням „Променлива реалност“ и „Тъмна материя“. Впечатление ми направиха и две техни детски книги – „Момичето с драконово сърце“ на Стефани Бърджес и „Коледозавър“ на Том Флетчър.

 Ако сте пропуснали:

„Носферату“ на Джо Хил
„Пожарникаря“ на Джо Хил
„Челюсти“ на Питър Бенчли

Носферату Джо Хил

 

„Изток-Запад“, щанд №428

logo (1)

  Още веднъж тази година – честит юбилей на „Изток-Запад“!

 grobishteto-na-zabravenite-knigi-yubileyno-izdanie---tom-1-30grobishteto-na-zabravenite-knigi-yubileyno-izdanie---tom-2-30  Толкова чаканите нови издания на тетралогията на „Гробището на забравените книги“ на Карлос Руис Сафон са най-сетне обявени – в два тома с твърди корици тази велика поредица ще заживее нов живот, а за мен е щастие да мога отново да я сложа в топ препоръките. Още една знакова поредица ще се прероди по подобен начин – „Атлас изправи рамене“ на Айн Ранд, добър повод да си я препрочета, мисля си. Тук ще добавя и едно ново издание от последните месеци – „Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър!

atlas-izpravi-ramene-650x1000

  zvezden-pratenik-tsivilizatsiyata--poglednata-ot-kosmosa-30magistrala-linkaln-30Струва ми се, че малко незаслужено незабелязана мина „Звезден пратеник (Цивилизацията, погледната от Космоса)“ на Нийл Деграс Тайсън, но това едва ли ще се отнася до новия роман на Еймър Тауълс „Магистрала „Линкълн“, още от изключителната „Един аристократ в Москва“ той се радва на заслужен успех и у нас.

 

 palach-na-lyubovta-i-drugi-psihoterapevtichni-istorii-meki-koritsi-30 dobriyat-zhivot-urotsite-ot-nay-dalgoto-izsledvane-na-shtastieto-v-sveta-meki-koritsi-30Излезе ново издание на „Палач на любовта и други терапевтични истории“ на Ървин Ялом, а знакова книга в областта на психологията е „Добрият живот. Уроците от най-дългото изследване на щастието в света“ на Робърт Уолдингер и Марк Шулц.

 Ако сте пропуснали:

“1453. Падането на Константинопол” на Роджър Кроули
“Отровителят” на Стивън Кинзър
 „Метрополис“ на Бен Уилсън

Метрополис Бен Уилсън

 

„Колибри“, щанд №315

image

 ot-avtorite-i-chitatelite--za-knigite-i-cheteneto-30Докъде се издигаме в мрака Секуоя Нагамацу  Харесва ми книжната енергия, която струи от сборника „От авторите и читателите ЗА КНИГИТЕ И ЧЕТЕНЕТО“ под съставителството на Анна Лазарова и Светлозар Желев, нямаше как да не е в топ препоръките, редом с две чудесни фантастики, много различни обаче една от друга – „Докъде се издигаме в мрака“ на Секуоя Нагамацу и сборника „Издихание“ на Тед Чанг.

 ogledaloto-na-nashite-zlochestini-30tasmaniya-30 Тези дни прочетох „Огледалото на нашите злочестини“ на Пиер Льометр, не смогнах да пиша за нея, но смело мога да препоръчам и нея, и първите две от поредицата: „Ще се видим там горе“ и „Цветовете на пожара“. Сред новите книги на издателството впечатление ми направиха „Забравете за света“ на Румаан Алам, „Тасмания“ на обичания Паоло Джордано, както и поредната солидна тухла на Робърт Галбрейт – „Отприщен гроб“.

 avinyonski-kvintet--mosyu--liviya-30proluki-30 Не могат да бъдат пропуснати знаковото издание „Авиньонски квинтет: Мосю, Ливия“ на Лорънс Дърел, „Пролуки“ на Бохумил Храбал, интересната „Джулия“ на Сандра Нюман, а за най-смелите читателите (аз не посмях, признавам, твърде много обичам „Доброжелателните“) е провокативната „Една стара история“ на Джонатан Лител.

 rodenite-v-polunosht-30zimata-na-nasheto-nedovolstvo-novo-izdanie-30 Класическата поредица на „Колибри“ продължава да изпълва със знакови заглавия – „Родените в полунощ“ на Салман Рушди, „Ако пътник в зимна нощ“ на Итало Калвино и „Нюйоркска трилогия“ на Пол Остър, а поредицата с нови издания на Джон Стайнбек бе допълнена от толкова любимите „Зимата на нашето недоволство“ и „Тортила Флет“.

Ако сте пропуснали:

 „Безкраят в стрък тръстика“ на Ирене Вайехо
„Трите тела“„Тъмна гора“ и „Безсмъртната смърт“ на Лиу Цъсин
„Дървесна история“ на Ричард Пауърс

Безкраят в стрък тръстика Ирене Вайехо

 

„Кръг“, щанд №401

Кръг

 

  Сирените от Титан Кърт Вонегътkart-vonegat- uompitar--foma--granfalun-30 След като си набавих всички нови издания на романите на Кърт Вонегът, наскоро започнах методично да си ги чета – до момента писах за „Механично пиано“, „Сирените от Титан“ и „Майка нощ“, наредил съм си стройна купчина и с другите, още нямам само „Уомпитър, фома, гранфалун“.

 

obsadata-na-krishnapur-30 pat-ot-kosti-30  Сред актуалните им книги впечатление ми направиха „Обсадата на Кришнапур“ на Дж. Г. Фарел, „Път от кости“ на Кристофър Голдън и важното изследване „Войните на Путин. От Чечения до Украйна“ на Марк Галеоти.

 

 „Лабиринт“, щанд №110

download (2)

 vlast-i-prestoli-nova-istoriya-na-srednovekovieto-30tamplierite-vaznikvane-i-gibel-na-ordena-na-hristovite-voini-30   Изненадващо за това наистина високолитературно издателство първата ми набелязана книга ще е нехудожествена – „Власти и престоли“ на Дан Джоунс, при все че още не съм прочел „Тамплиерите“, която си взех през май.

 

 

 

  lunna-veshtitsa--tsar-payak-tamnata-zvezda-2-30sedemte-luni-na-mali-almeyda-30 Задължително трябва да се отбележат „Лунна вещица, цар паяк“ на Марлон Джеймс, втората след „Черен леопард, червен вълк“, „Всички погубени места“ на Джон Бойн, която последва „Стълба към небето“„Седемте луни на Мали Алмейда“ на Шехан Карунатилака, носител на „Букър“ за миналата година, и „Младият Мънго“ на Дъглас Стюарт.

mladiyat-mango-30

  А най-обичаната авторка на издателството – Нарине Абгарян, ще гостува на Софийски международен литературен фестивал в събота от 14 часа!

Ако сте пропуснали:

 “Крехко равновесие” на Рохинтън Мистри 
“Малък живот” на Ханя Янагихара
“Бъчърс Кросинг” на Джон Уилямс

Крехко равновесие Рохинтън Мистри

 

 „Леге Артис“, щанд №310

lege

dnevnik-na-edna-izgubena-obich-30predizvikatelstvoto-na-yerusalim-30  „Нощта ще бъде спокойна“на любимия Ромен Гари беше очаквано удоволствие, препоръчвам! Две нови книги на Ерик Еманюел-Шмит излязоха тази година – „Дневник на една изгубена обич“ и „Предизвикателството на Йерусалим. Пътуване по Светите земи“.

 

 

 

 savremenniyat-chovek-v-tarsene-na-dusha-novo-izdanie-30 _-_-_9786197516463_-_ От най-отличителните и важни издания на българския пазар са „Масовата психология на фашизма“ на Вилхелм Райх и „Съвременният човек в търсене на душа“ на К. Г. Юнг.

 

   А една от знаковите авторки на издателството – Лейла Слимани, ще гостува на Софийския международен литературен фестивал в неделя от 18 часа, а по този повод излиза нейната книга „Уханието на цветя в нощта“! Също за панаира излиза „AVERS. Разкази за нежеланите“ на Ж.М.Г. Льо Клезио.

Лейлй Слимани Финал 1.cdr

Ако сте пропуснали:

 “Хвърчилата” на Ромен Гари
“Корените на небето” на Ромен Гари
„Човешката любов“ на Андрей Макин

Човешката любов Андрей Макин

 

„Лемур/Lemur“, щанд №422

Lemur

  Спящата нимфа Илария ТутиКато вятър, съшит със земята Илария Тути На най-усмихнатия щанд ще бъде обичайно позитивно, сигурен съм 🙂 В последните месеци четох няколко техни заглавия – „Спящата нимфа“ на Илария Тути е вторият случай на главен комисар Баталия след „Цветя над ада“, а от същата авторка се появи и историческият роман „Като вятър, съшит със земята“. Пак на тежка историческа тематика е „Лудите от улица Мазур“ на Жоао Пинто Коелю, а ако обичате драматичните трилъри, вижте „Смола“ на Ане Рил.

Чух добри думи за новата им книга „Шепотът на пчелите“ на София Сеговия, а в поредицата на Ане Якобс излиза и „Завръщане в Тъкачната вила“.

shepotat-na-pchelite-30

Ако сте пропуснали:

„30 дни мрак“ на Джени Лунд Мадсен
„Малинверно“ на Доменико Дара

Малинверно Доменико Дара

 

 „Локус/Intense“, щанд №106

LOCUS-PUBLSIHING-INTENSE-INK-LOGO-WEB-COLORS-12

  Последните момичета Райли Сейгърkari-soto-se-zavrashta-30  Благодарен съм, че колегите ми препоръчаха „Последните момичета“ на Райли Сейгър, определено авторът заслужава внимание. Сигурен съм, че много внимание ще има върху „Кари Сото се завръща“ на Тейлър Дженкинс Рийд, а на място винаги може да се разгледа най-богатата селекция от книги за бизнес или лично самоусъвършенстване.

Ако сте пропуснали:

 “Диваци” на Дон Уинслоу
“Те живеят в нощта” на Денис Лихейн
“Изкуството на победата” на Фил Найт

Изкуството на победата. Автобиография на създателя на Nike Фил Найт

 

“Обсидиан”, щанд №116

obsidian_logo2

 

 Един честен човек Майкъл КоритаПоследният рейнджър Питър Хелър  Ако ви кажа, че не смогвам с трилърите на „Обсидиан“, едва ли ще повярвате, но си е така, все изпускам по някой. В последно време четох силни техни заглавия: „Един честен човек“ на Майкъл Корита, „Дълги сенки“ на Дейвид Балдачи, „Последният рейнджър“ на Питър Хелър, „Сентрал Парк Уест“ на Джемйс Коми, че и историческия роман „Непокорната“ на Беатриче Салвиони.

 razmyanata-dzhon-grisham-30finalat-30  От големия Джон Гришам се задава „Размяната“, продължение на навярно най-известния му роман: „Фирмата“! Наскоро излезе поредната история за Джак Ричър – „Тайната“ на Лий и Андрю Чайлд, а отново от Дейвид Балдачи излезе „Финалът“. Нов роман има и от Стив Бери – „Последното кралство“, а ще погледна и „Пази се от мен“ на Меган Абът. А определено искам да прочета и новото издание на легендарната „Вечният градинар“ на Джон Льо Каре, чувал съм, че е страхотна книга.

  А няма как да не се обърне внимание и на новата книга на Паулу Коельо – „Стрелецът“!

Screenshot 2023-12-04 202834

Ако сте пропуснали:

“Смъртта не е решение” на Майкъл Корита
„Съучастници“ на Стив Кавана
„Инструкторът“ на Питър Хелър

Инструкторът Питър Хелър

 

“Панорама”, щанд №А10

Panorama

Никеч. Танцът на живота Паулина ШизианеСлучаите на комисар Кроче Рикардо Пиля   Една от различните книги, които прочетох тази година, е „Никеч, танцът на живота“ на мозамбикската писателка Паулина Шизиане, а бих припомнил отново и „Случаите на комисар Кроче“ на Рикардо Пиля.

Ако сте пропуснали:

“Ангелът на атентата” – Светислав Басара
„Гьоц и Майер“ – Давид Албахари

Ангелът на атентата Светислав Басара

    

 

“Парадокс”, щанд №Б9

Страхливци Йозеф Шкворецкиpol-bouls--kolektsiya-romani-chay-v-pustinyata--izgubeni-v-dazhda--kashtata-na-payaka-30  Забавлявах се силно със „Страхливци“ на Йозеф Шкворецки, а мисля, че е редно отново да отлича „Романи (Чай в пустинята, Изгубени в дъжда, Къщата на паяка)“ на Пол Боулс, както и една, която ме впечатли през лятото – „Созопол в образи и думи“ на Михаил Заимов.

 

Oformlandia Coverstsenariyat-kato-literatura-ili-obratnoto-kino-za-chetene-30 Две нови техни книги заслужават изрично отбелязване – „Сценарият като литература или обратното“ на Боян Биолчев и „Одън или окото на кита“ на Ги Гофет. А преди малко видх и че излиза интересната „Оформландия, или разходка из Зоната“ на Маркиян Камиш.

Ако сте пропуснали:
„Мафия в Прага“
 на Михаил Вивег
“Цинковите момчета” на Светлана Алексиевич
“HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих)” на Лоран Бине

HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих) Лоран Бине

 

“Пепърмил Букс”, щанд №425

260437068_108473611665930_3901173025718575939_n

 

Тези брутални наслади Мика НемеревърПриказки от военни времена Акиюки Носака   Взех си няколко книги от този щанд, има наистина отличителни и различни заглавия, но прочетох само „Тези брутални наслади“ на Мика Немеревър и „Приказки от военни времена“ на Акиюки Носака, така и не стигнах до Дисквалифициран като човек“ на Осаму Дазай (от него излиза „Цветята на клоунадата“) или „По-странни времена“ на С. К. Макдонъл.

tsvetyata-na-klounadata-30

 

“Пергамент прес”, щанд №201

image

Кървав меридиан. Или вечерното зарево на Запада Кормак МаккартиТук няма място за старци Кормак МаккартиВидях чудесната новина за новото издание на “Кървав меридиан” на големия Кормак Маккарти, а в сайта на издателството е обявено ново издание и на „Тук няма място за старци“! Дано в годината, в която този велик писател си отиде, още читатели да му отдадат почитта, която заслужава.

   За отбелязване е и „365 дни любов“ на Яна Йотова, посветена на важните неща между нас си.

365-dni-lyubov-30

Ако сте пропуснали:

“Легенди за страстта” на Джим Харисън
“Мостът на Клей” на Маркъс Зюсак
“Тихата вяра в ангели” на Р. Дж. Елъри

Легенди за страстта Джим Харисън

 

Персей“, “Изида”, щанд №212

Персей

 Стъклено сърце Торкил ДамхаугСъщински ангели Мортен Пепе  Двойна доза Торкил Дамхауг имах щастието да прочета тази есен – „Стъклено сърце“ и „Затваряй си очите“, за която не смогнах да пиша в блога. Две по-различни книги също трябва да бъдат отбелязани – „Същински ангели“ на Мортен Пепе, написана по истински случай, и „Божии чеда“ на Ларш Петер Свен.

   От издателството акцентират на „Крадец на обич“ на Евтим Евтимов и „Всички дни ще се казват неделя“ на Добромир Банев.

   Техният изявен автор Атле Нес ще гостува на Софийски международен литературен фестивал във вторник от 17 часа! И след „Тома Неверни. Роман за Караваджо“ сега излиза и още една негова книга – „Майсторът на палатки“, посветена на апостол Павел.

toma-neverni--roman-za-karavadzho-30

Ако сте пропуснали:

„Голямата война“ на Александър Гаталица
„Дронът“ на Уни Линдел
“Епосът на утринните звезди” на Руди Еребара

Голямата война Александър Гаталица

 

Плеяда, щанд №320

Плеяда

  Колорадеца Стивън Кингtrilogiyata-za-guendi-meki-koritsi-30 На есенната Алея на книгата получих като дар новото издание на „Колорадеца“ на Стивън Кинг, има особен чар да се върнеш сред толкова позната история и да я преживееш отново – че и да я разбереш много по-добре от едно време. А сега на панаира основният фокус ще бъде отново на Краля – „Трилогията за Гуенди“ в съавторство с Ричард Чизмар.

Ако сте пропуснали:

“Другият” на Стивън Кинг
 “Неизживени спомени” на Стивън Кинг
“Четвъртата маймуна”
на Джонатан Баркър

Другият Стивън Кинг

 

 
 

„Попов мост“, щанд №А6

popov-most-logo-1

    Винаги ще идвам със свито сърце на този щанд, но няма и да го пропускам. Книгите на Торлака ще са с нас и на този панаир на книгата – от последния роман, „Аз, ваксинаторът“, през сборника „Разкази за маса“, та до неподражаемата трилогия “Северозападен  романь”“Автономията????”“Май ше ни бъде…” .

Аз, ваксинаторът - Стоян Николов - Торлака

 

 

„Прозорец“, щанд №213

thumb_150_150_prozorec

 Най-кратката история на Китай Линда Джайвинiz-arhiva-na-simeon-radev-30   Наскоро прочетох „Най-кратката история на Китай“ на Линда Джайвин, добро въведение в тая необятна тема е. Точно на този щанд ще може да откриете едно от най-важните издания за годината не само на „Прозорец“, а изобщо – „Из Архива на Симеон Радев“ под съставителството на Цочо Билярски и Ива Бурилкова. От историческата им серия актуална е „Съветските лидери и разузнаването“ на Реймънд Л. Гартхоф, а в спортната секция излезе „Новак Джокович. Живот като на война“ на Даниел Мюкш.

   А за феновете – знам, че са много – на Джон Конъли, излезе „Фуриите. Два романа за Чарли Паркър“.

furiite-30

Ако сте пропуснали:

„Средното море. История на Средиземноморието“ на Джон Джулиъс Норуич
“Евангелие на змиорките” на Патрик Свенсон
“Часовници от кости” на Дейвид Мичъл

Средното море. История на Средиземноморието Джон Джулиъс Норуич

 

„Рива“, щанд №314

Riva2

Гибелта на една империя Егор Гайдар   Една от най-знаковите и важни книги, които прочетох тази година, е на „Рива“ – и всъщност е издадена отдавна. Говоря за „Гибелта на една империя“ на Егор Гайдар, тая книга е просто незаобиколима за разбирането на големите колизии на нашето време.

 nezabravena-sofiya-30 Сред новите им издания се отличават „Незабравена София“ на Тони Николов,  „Кратка история на Турция“ на Ибрахим Карахасан-Чънар и неиздаваната досега на български пиеса „Нелската кула“ на Александър Дюма.

 Ако сте пропуснали:

 „Шепнещият“ на Донато Каризи
 „Момиче А“ на Абигейл Дийн
„Цивилизовани до смърт. Цената на прогреса“ на Кристофър Райън

Цивилизовани до смърт. Цената на прогреса Кристофър Райън

 

„Софтпрес“, щанд  №117

logo

  magi-halvadzhiyan--bez-reklami-30kurshumat--koyto-ne-uluchi-30 Определено най-бляскавата книга на есента е тук – „Без реклами“ на Маги Халваджиян и Влади Априлов, а също и една от най-четените авторки от младите – Али Хейзълууд с нейната „Шах и мат“. Излезе още една книга в дъъългата поредица на Луиз Пени – „Свят на куриози“, а в криминалния жанр в последните месеци се появиха „Убийство на дансинга“ на Хелена Диксън и втората книга на Ричард Озмън след „Криминален клуб „Четвъртък“„Куршумът, който не улучи“.

   Не може да бъде пропусната детската книжка „Нощта преди Коледа“ на Стив Ричардсън в превода на Любо Николов.

noshtta-predi-koleda-softpres-30

   А едно птиченце ми каза, че след панаира ще има нов роман на големия Джон Вердън! Ей това чакам аз!

Ако сте пропуснали:

“Другата жена” на Мери Кубика
“Списъкът” на Луси Фоли
„Пазител на портите“ на Джеймс Бърн

Пазител на портите Джеймс Бърн

 

Труд“, щанд  №205

logo-trud

„Лидерство. Шест трактата за световната стратегия“ на Хенри Кисинджър, който си отиде преди дни, ще бъде във фокуса на вниманието със сигурност.

Лидерство Хенри Кисинджър

Ако сте пропуснали:

 “Ситно, с клякане” на Костадин Костадинов
“Обратно броене 1945: Невероятната история на атомната бомба и 116-те дни, които промениха света” на Крис Уолъс и Мич Уайс
“История на Първата световна война” на Базил Лидъл Харт

 

„Унискорп“, щанд №113, 324

10354937_10152457248094775_5783427999475873293_n

  haosat-na-sharp-istoriite-na-sharp-7-30cover_Sharpe_Tiger_new „Нов Шарп! Нов Шарп“ – този възторжен възглас чуха колегите ми преди дни, когато зърнах корицата на „Хаосът на Шарп“ на Бърнард Корнуел, прекрасно е, че тази поредица продължаава да лети.  Възползвам се от новото издание на първата част от поредицата на Корнуел – „Тигърът на Шарп“, за да го включа в топ препоръките с надеждата да се съберем повече читатели.

Вниманието ми привлече и новото издание на „Когато планините падат“ на Чингиз Айтматов.

kogato-planinite-padat-vechnata-godenitsa-30

Ако сте пропуснали:

“Мусолини. Синът на века” на Антонио Скурати
„Йомсвикинг“
 
на Бьорн Андрес Бюл-Хансен
 ”Човекът, който ядеше смъртта” на Борислав Пекич

Мусолини. Синът на века Антонио Скурати

 

 Фондация „Комунитас“, щанд №412

Communitas-Foundation

    Иска ми да се припомня за новото издание на ‘Белене. Сказание за концлагерна България“ на Стефан Бочев, а и за „Прочитите на Данте” в три тома на проф. Владимир Градев.

belene-skazanie-za-kontslagerna-balgariya-30

Ако сте пропуснали:

 “Колимски разкази” на Варлам Шарламов
“Всичко тече” на Василий Гросман

Всичко тече Василий Гросман

 

„Хермес“, щанд №327

 aleksandar-sekulov--piesi-30domun_na_pchelite_142x210_22mm_grub_cover  „Корабът на сирените“ на Александър Секулов е сред знаковите книги на годината и заслужи с лекота топ препоръка – а излезе и красиво издание на неговите „Пиеси“. Чувам добри думи за друга нова книга на български автор – „Домът на пчелите“ на Цанко Лалев.

 

 

 

 fokusnikat-ot-aushvits-30kolektsionera-30   Прочетох си с удоволствие „Портрет на непозната дама“ на Даниъл Силва, а сега неминуемо ще си набавя и новата му книга – „Колекционера“. Друг интересен трилър е „Последната изчезнала“ на Джо Спейн, а от един от обичаните автори на издателството – Жозе Родригеш душ Сантуш, излезе историческият „Фокусникът от Аушвиц“.

    Изрично трябва да се отбележи новото издание на трилогията „Солунските братя“ на Слав Хр. Караславов.

svetat-na-nadezhdata-solunskite-bratya-1-30

Ако сте пропуснали:

 „Изгубеният“ на Джейн Харпър
„Живот на нашата планета“ на сър Дейвид Атънбъро
„Ловецът на пеперуди“ на Костадин Костадинов

Ловецът на пеперуди Костадин Костадинов

 

 

   Благодаря на всички, които са стигнали до края – ако трудът ми ви е бил полезен, ще се радвам да го споделите.