След малко шоуто започва, а моето лично впечатление е, че година след година панаирите стават все по-впечатляващи, включват се нови издателства, има книги за абсолютно всеки вкус, а читателите могат да бродят с часове из четирите окнижени етажа на НДК.

   Както винаги, съм събрал четиридесетина издателства, чиито книги съм чел в последно време или които са ми направили впечатление, като не съм се ограничавал до моя собствен вкус, а се стремях да представя поне обобщена картина на книгоиздаването у нас в последните няколко месеца след пролетния базар на книгата. Няма как да не съм пропуснал много – и книги, и издателства, така че си дайте време и обикаляйте, може да попаднете на лично ваши чудеса, за които не съм и едва ли ще чуя. Но едновременно с това съм сигурен, че в списъка надолу ще откриете заглавия, които ще ви впечатлят.

    Книгите, за които нямам още ревю в блога, са с линк към Ozone.bg –  така можете бързо да видите за какво става дума и дали е вашата книга, а  същи и като напомняне на всички, които не могат да посетят панаира, че и там тече голям онлайн панаир със сходни отстъпки 🙂

Онлайн панаир на книгата в Ozone.bg

  Тук са линкове към  предишните книговодители, безброй прекрасни книги има и в тях и ако имате време, е хубаво да ги разгледате. 

2011 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2012 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2012 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2013 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2013 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2014 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2014 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгатаа
2015 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2015 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата
2016 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2016 г. “Книговодител за Софийски международен панаир на книгата”
2017 г. “Книговодител за пролетния базар на книгата”
2017 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2018 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“
2018 г. „Книговодител на Софийски международен панаир на книгата“
2019 г. „Книговодител за Пролетния базар на книгата, 2018 г.!“

 

Ето ги моите 16 изрични препоръки,
не за всички съм писал, но всички до една съм прочел – и са страхотни:

Best knigi


„Чекмо“ на Момчил Николов

 „Нощ“ на Камелия Кучер

 И така – да започваме.


Начело е „Сиела“, за част от чиито книги нося лична отговорност, натам са по азбучен ред.

 

„Сиела“, щанд №112

image

 

 sled-bog-30 nyakade-tam-30В края на годината винаги удряме силно, както и колегите – най-големите книги се изсипват, а няма как почетно място сред тях да не заеме „Под различни небеса. Световно пътешествие в историята“ на Норман Дейвис. До нея поставям и новото издание на „Силата на мита“ на Джоузеф Камбъл и, разбира се, „Възход и падание на динозаврите“ на Стийв Брусати. В научните отличавам „Някъде там“ на Майкъл Уол, „Произход на всичко“ на Дейвид Крисчън, както и моята рационална слабост – „След Бог“ на Ричард Докинс, втората негова след „Наука в душата“, която издаваме. Сигурен съм, че „Кратка история на Европа“ на Саймън Дженкинс пак ще е хит.

 intervyu-sas-sebe-si-apokalipsis-30charchil-i-oruel-borbata-za-svoboda-30 В историческите и политическите трябва да се отбележи новото издание на „Апокалипсис“ на Ориана Фалачи, топ препоръката миАК-47. Оръжието на ХХ век“ на К. Дж. Чивърс, „Как умират демокрациите“ на Стивън Левицки и Даниел Зиблат, поредната ни книга в поредицата „Власт и отговорност“ – „Чърчил и Оруел. Борбата за свобода“ на Томас Рикс, „Ислямът: Световна история“ на Ед Хюсеин. Не знам дали „Четене и живот“ на големия Цветан Тодоров ще се появи обаче тази седмица 🙁

 tvoeto-ego-e-vragat-30malka-kniga-za-ikigay-31 „Твоето его е врагът“ на Райън Холидей също привлече основателно внимание, а при подаръчните се отличава „Малка книга за икигай“ на Кен Моги. Тези дни излезе и „Силата на кога“ на Майкъл Бреус, оригиналът беше купен на над 20 езика и очаквам да е нещо интересно. Висока топка в книгите са себепознание е „Изкуството да обичаш“ на Ерих Фром, чието ново издание излиза тази седмица.

Ангелски езици Димитър ДиневАна Мануела Драганова Българските! Голяма гордост и още по-голяма препоръка правя за „Чекмо“ на Момчил Николов, както и за предишната му: „Последната територия“. Новото издание на „Ангелски езици“ на Димитър Динев живее нов живот, а дебютът „Ана“ на Мануела Драганова привлича все повече внимание. Мишо Вешим има нов сборник – „Германският пациент“, а ново издание ще получи иконичната „Митология на прехода“ на Алек Попов.

 sedem-gradski-gryaha-31-682x1024kalo-zmeya-30 „Седем градски гряха“ на Благой Иванов и Петър Станимиров получи прекрасен прием, а при комиксите „Просто Спас 2“ на Стен Дамянов жъне смях. Мартин Колев пък заби третата – и най-добра според мен – част на „Софийски магьосници“, а от лятото насам прекрасен прием получават „Кало Змеят“ на Мартин Хальов и „Ние сме животните“ на Делян Момчилов.

 Изрично искам да посоча „Аз съм българка“ на Петя Александрова и Капка Кънева като любим проект тази есен, който вече получи овации.

az-sam-balgarka-40-istorii-40-portreta-30

zima-v-raya-30maykata-na-dashterya-ѝ-31  „Тревожни хора“ на Фредрик Бакман ще бъде най-търсената ни книга на този панаир, хващам се на бас! Компания ще ѝ правят „Малкото хотелче на име „Коледа” на Колийн Райт, „Зима в рая“ и „Перфектната двойка“ на Елин Хилдебранд, както и „Коледна тайна“ и „Парижка тайна“ на Карън Суон, а пък една от любимите на читателките тази есен е „Крадецът на целувки“ на Л. Дж. Шен. От лятото препоръката ми е за „Жената в бялото кимоно“ на Ана Джонс, а от есента: „Майката на дъщеря ѝ“ на Даниела Петрова.

 irlandetsat-30shepneshtiya-mazh-30 „Ирландецът“ на Чарлз Бранд е най-търсената ни книга тази есен, а около филма на Скорсезе това само ще се засилва. В трилърите се отличават „Шепнещия мъж“ на Алекс Норт, „Изоставени“ на Коуди Макфейдън и „Между лъжите“ на Мишел Адамс, а във фантастиката – „Граничен пост“ на Дмитрий Глуховски и „Инспекцията“ на Джош Малерман.

.

 hitar-petar-i-nastradin-hodzha-tvardi-koritsi-30sam-vkashti-30  В детските много се гордея със „Сам вкъщи“, а Рия – с „Хей, дядо Готин“ на Пол Маккартни (да, онзи Пол Маккартни). Поредната ни мащабна книга с фолклорни приказки също ще дойде тези дни – над триста истории за „Хитър Петър и Настрадин Ходжа“ е събрал Слави Ганев. Към тази компания е и „Бягство от библиотеката на господин Лимончело“ на Крис Грабенстайн.

  А за финал пак ще препоръчам двуезичното чудо „Българската съкровищница“ на Румяна Николова и Николай Генов, посветено на историята, природата, обичаите и хората по нашите земи от древността до наши дни.

balgarskata-sakrovishtnitsa-the-treasures-of-bulgaria-30

 

Ако сте пропуснали:

„Огънят в мен“ на Даниела Богоева-Гюргакова
„Предстоят ли най-добрите дни за човечеството?“
на Стивън Пинкър, Мат Ридли, Малкълм Гладуел и Ален де Ботон
„Архивът на Стиг Ларшон“ на Ян Стокласа

oganyat-v-men-30

 

 

ICU, щанд №118

download

tvoretsat-na-angeli-30yugoslaviya-moya-strana-30Направиha ми впечатление „Творецът на ангели“ на Стефан Брайс и „Югославия, моя страна“ на Горан Войнович.

Трябва да се отбележи „Изгубената душа“ на нобеловата лауреатка Олга Токарчук.

Ако сте пропуснали:

“Литературен обяд и други разкази” на Ейлиш ни Гуивна
“Нощна пеперуда” на Катя Кету
“Предателства. Разкази за война и страст” на Йосип Новакович

Литературен обяд и други разкази Ейлиш ни Гуивна

 

 

„Агата-А“, щанд №Б9

Агата

Наскоро прочетох  „Бестиарий“ на Хулио Кортасар, а в профила на издателството във фейсбук видях, че ще преиздават книгата за мравките на художника Иван Лазаров.

 Бестиарий Хулио Кортасар

Ако сте пропуснали:
“Цивилизацията на средновековния Запад”
 на Жак льо Гоф

29337z

 

„Аквариус“, щанд №404

download

Да, горе е в топ препоръките, но и тук ще спомена „Някой си господин Пекелни“ на Франсоа-Анри Дезерабл, която е роман за любимия ми Ромен Гари, но и нещо много повече.

Някой си господин Пекелни Франсоа-Анри Дезерабл

Ако сте пропуснали:

„Призракът на Александър Волф“ на Гайто Газданов
„Цюндел си отива“ на Маркус Вернер

Призракът на Александър Волф Гайто Газданов

 

 

„Алтера“, щанд №Б4

logo_altera

 

Една от прекрасните изненади на пролетния базар беше „Река на боговете“ на Иън Макдоналд, сега използвам случая и да ви я препоръчам – заедно с неговата „Дервишката къща“.

Река на боговете Иън Макдоналд

Един от малцината фантасти с истински размах в наши дни.

Ако сте пропуснали:

„Крадлата“ на Сара Уотърс
“Енигма” на Антони Казас Рос

Крадлата Сара Уотърс

 

AMG Publishing, щанд №Б4
thumb_150_150_amg

 Една книга привлече много внимание последните месеци – „Хората, които променят България“ на Даниел Пенев.

horata-koito-promenyat-balgariya-vdahnovenie-v-30-istorii-30

Разгледайте я, може внезапно да установите колко прекрасни неща се случват наоколо всъщност 🙂

 Ако сте пропуснали:
“Невероятното странстване на Харолд Фрай” на Рейчъл Джойс

Невероятното странстване на Харолд Фрай Рейчъл Джойс

 

„Артлайн Студиос“, щанд №103

image

  aso-cherepi-priklyucheniyata-na-keti-dzhey-30Към небето Брандън Сандерсън Е, дойде време за още един завършек – „Асо черепи“ на Крис Удинг ще завърши великолепната приключенско-фантастична поредица за капитан Фрей и неговия кораб „Кети Джей“, от която досега излязоха „Водопади на възмездието“, „Тайните на Черния капитан“ и „Железния чакал“.  Лесно мога да препоръчам вече и „Към небето“ на Брандън Сандерсън, пак много приятна и лека фантастика.

    Прочетох, че гост на панаира ще бъде Род Рийс, автор на поредицата „Деми-монд“, тук има повече информация.

    На този щанд са и купищата страхотни книги на Брандън Сандерсън, Патрик Нес, Дерек Ланди, Кен Фолет,

Ако сте пропуснали:

“Дедпул убива класиките” на Калън Бън и Матео Лоли
„Спасението на Хенингтън“ на Патрик Нес
“Дългият път към една малка, ядосана планета” на Беки Чеймбърс

Дългият път към една малка, ядосана планета  Беки Чеймбърс

 

 

„Бард“, щанд №324

image

   219054_bzhertvata-31  Ще започна с „Апокалипсис“, продължението на „Колапс“ на Джон Скалзи, така ми се иска да има повече такива книги издавани у нас, но уви. Иначе в последните месеци прочетох два трилъра – „Жертвата“ на Майкъл Крайтън и „Полет 800“ на Нелсън Демил, както и най-после си наваксах с „Никъде, никога, никой“ на Нийл Геймън.

.

   institutat-meki-koritsi-30sbogom-moya-krasavitse-30 Да видим какво ново идва.  Неминуемо „Институтът“ на Стивън Кинг ще е от фокусните книги на панаира изобщо. Видях нови издания на „Сбогом, моя красавице“ и „Дългото сбогуване“ на Реймънд Чандлър, както и на „Въпрос на чест“ и „Аферата „Ван Гог“ на Джефри Арчър.

    Впечатление ми направи „100 съществени неща, за които не сте подозирали, че не знаете за математиката и изкуството“ на Джон Бароу, която ще разгледам на място.

100-syshtestveni-neshta-koito-ne-ste-podozirali-za-matematikata-i-izkustvoto-bard-9789546559708

 

Ако сте пропуснали:
„Цивилизацията“ на Кенет Кларк
“Кратки отговори на големите въпроси” на Стивън Хокинг
Нощен летец” на Джордж Р. Р. Мартин

Кратки отговори на големите въпроси Стивън Хокинг

 

„Вакон“, щанд №206, 312

Vakon_logo (1)

izsledovatelyat-30fauda-kolapsat-na-blizkiya-iztok-30     В последно време впечатление ми направиха „Изследователят“ на Катрин Ръндъл и „Бял прах“ на Начо Каретеро.

Буквално в последния момент зърнах излизането на друга интересна книга: „Фауда. Колапсът на Близкия изток“ на Мохамед Халаф.

Ако сте пропуснали:

“Днес всички ще умрем по малко” на Емил Затопек
“Първият човек. Животът на Нийл Армстронг” на Джеймс Хенсън
„Всички лъжат“ на Сет Стивънс-Давидовиц

Днес всички ще умрем по малко. Необикновената история на Емил Затопек

 

“Дамян Яков”, щанд №322

Дамян Яков

dyado-koleda-i-magicheskiyat-baraban-30patevoditel-v-kvantoviya-svyat-30”Дамян Яков” пак радват с нова коледна детска книжка – „Дядо Коледа и магическият барабан“ на Маури Кунас. Пак от него е „Седемте чудеса на г-н Хакарайнен“.

В нехудожествената част пък са интригуващите „Пътеводител в квантовия свят“ на проф. Джим Ал-Халили и „Малка история на икономиката“ на Ниал Кищайни.

Ако сте пропуснали:
“Кръчмата на Калахан” на Спайър Робинсън
“Погребете ме зад перваза” на Павел Санаев
“Книга за финландските джуджета” на Маури Кунас

Кръчмата на Калахан

 

“Егмонт”, щанд №424

logo_egmont-1

Веригата Ейдриън Маккинтиgotvachat-30Наскоро прочетох интригуващия трилър „Веригата“ на Ейдриън Маккинти, а впечатление ми направи и друг – „Готвачът“ на Джеймс Патерсън и Макс Дилало.

Излезе и нова книга на Елиф Шафак – „10 минути и 38 секунди в този странен свят“.

Ако сте пропуснали:
“Приключения с книги” на Ясен Антов – нямам понятие дали има още тираж, но е велика книга.
“Костенурки до безкрая” на Джон Грийн
“Ние, лъжците” на Е. Локхарт

Костенурки до безкрая Джон Грийн

 

 

„Еднорог“, щанд №306

image

PrintЕдна ярка новина дойде по време на панаира – излиза „Митове“ на Стивън Фрай!

SedemИзлиза и нещо крайно интригуващо: „Седемте смърти на Ивлин Хардкасъл“ на Стюарт Търтън.

Излиза нова книга на Антъни Хоровиц, когото толкова харесах  с  „Убийството е всичко“ и  “Мозайка от убийства” – „Присъдата е смърт“. Още едно заглавие от познат автор идва – „Изповедите на един книжар“ е втората книга на Шон Битъл след „Дневникът на един книжар“.

prisadata-e-smart-30

„Нормални хора“ на Сали Руни е сред заглавията, които ще прочета до края на годината, надявам се.

Ако сте пропуснали:
„Лунно сияние“ на Майкъл Шейбонн
„Сподавен писък“ на Анджела Марсънс
„Огненият пръст“ на Борис Акънин

Лунно сияние Майкъл Шейбон

 

„Емас“, щанд №315

129436-file-140x220

srednoshtno-slantse-31dnk-30Няма да е голяма изненада да призная, че в последно време говоря много за Ю Несбьо – един по един изчетох всичките му романи за Хари Хуле. И пак, и пак той доказваше, че е изключителен автор, защото дори след десетия му роман качеството беше изключително: „Полиция“, „Жажда“, „Нож“… А сега излиза още една от него, макар и в друга посока – „Среднощно слънце“.

Друг трилър, на който съм хвърлил око, е „ДНК“ на Ирса Сигурдардотир.

Ако сте пропуснали: 

“Провалената империя” на Владислав Зубок
„Най-трудната професия“ на Нилс Юхан Рингдал
„Макбет“ на Ю Несбьо

Най-трудната професия. История на проституцията  Нилс Юхан Рингдал

 

 

„Ера“, щанд №334

era_logo

megre-i-noshtnite-udovolstviya-30misterii-po-koleda-30Крайно време е да си взема „Избягай, ако можеш“ на Джефри Дивър. Внимание ще превлече със сигурност и биографията на Деми Мур, а аз ще разгледам със сигурност „Мистерии по Коледа“, сборник разкази от класически автори, и „Мегре и нощните удоволствия“ на Жорж Сименон.

.

Ако сте пропуснали:

“3 секунди” на Андерс Руслунд и Бьорг Хелстрьом
“Хамелеонът се завръща” 
на  Крис Картър
“Колекционерът на татуировки” на Джефри Дивър

3 секунди Андерс Руслунд Бьорг Хелстрьом

 

 

„Жанет 45“, щанд №325

image

 

 sinat-na-upravitelya-na-siropitalishteto-30sluchki-ot-blizkata-nerealnost-30   „Империята трябва да умре“ на Михаил Зигар е творба, за която много трябва да се говори – само мечтая и нашата история да получи такова обговаряне. Скоро ще дойде ред и на „Синът на управителя на сиропиталището“ на Адам Джонсън, ще погледна и „Случки в близката нереалност. Белязани сърца“ на Макс Блехер. Трябва да се отбележи отново и „В памет на паметта“ на Мария Степанова.

  potavane-v-martvo-more-30zhivotnite-mariya-doneva-30  В българските не бива да се пропускат „Потъване в мъртво море“ на Антония Апостолова, „Животните. Стихотворения и разкази“ на Мария Донева и „Поздрави от синята палатка“ на Петя Кокудева.

   Видях и че най-сетне излиза „Писма от Туве“ на Туве Янсон.

 Ако сте пропуснали:

„Животът, гледан отдолу“ от Димитри Ферхюлст
„Влахос“ на Николай Янков и Елена Щерева
  „Ние, удавниците“ на Карстен Йенсен

Ние, удавниците Карстен Йенсен

 

„Изида“, щанд №211

download

Подпалвачът Торкил Дамхауг  leonardo-da-vinchi-30  Отчитам  „Подпалвачът“ на Торкил Дамхауг, която взех на пролетния базар, като много добро попадение – и ви я препоръчвам.

   С оглед на вниманието, което получи книгата в групата „Какво четеш…“, предвиждам, че много търсена ще бъде новата биография „Леонардо да Винчи“ на Атле Нес.

  Ако сте пропуснали:

„Голямата война“ на  Александър Гаталица

Голямата война Александър Гаталица

 

„Изток-Запад“, щанд №210

Baner-011-170x247

 

  taynata-voyna-30-727x1024padaneto-na-berlin-1945-30 Да си дойдем на думата. Първо отчет какво прочетох от „Изток-Запад“ в последните месеци: „Оръдия през август“ на Барбара Тъкман, „Тайната война“ на Макс Хейстингс и „Падането на Берлин 1945“ от историческите, „Катаклизъм“ на Джаред Даймънд и препоръчаната горе „Световните религии“ на Хюстън Смит, както и „Какво би станало, ако…?“ на Рандал Мънро.

  detsata-na-noshtta-31-666x1024prizratsi-prez-zimata-30 От художествените пък препоръчвам включената в топа „Лебедова песен“ на Робърт Маккамън, а до нея се нарежда и „Децата на нощта“ на Дан Симънс, от когото излиза и „Призраци през зимата“, която чакам с нетърпение.

.

.

  spqr-istoriya-na-dreven-rim-meki-koritsi-30kakvo-te-interesuva-kakvo-mislyat-drugite-hora-30 Сега съм хвърлил око на „Неприятностите са моят занаят“ на Реймънд Чандлър и поредната книга на великия Ричард Файнман: „Какво те интересува какво мислят другите хора?“. Не могат да се пропуснат „SPQR. История на Древен Рим“ на Мери Биърд и „Психология на глупостта“ под редакцията на Жан-Франсоа Мармион.

.

  chervenata-kniga-liber-novus-30endarbi-otvan-30  Изрично трябва да се отбележи излизането на „Червената книга“ на Карл Юнг, разбира се, както и втори том на „Средиземно море и Средиземноморският свят по времето на Филип II“ на Фернан Бродел.

   От художествените не могат да се пропуснат „Ендърби отвън“ на Антъни Бърджес и новият роман на Гийом Мюсо – „Тайният живот на писателите“.

Ако сте пропуснали:

„Просвещение сега“ на Стивън Пинкър
“Един аристократ в Москва” на Еймър Тауълс
„Фактологичност“ на Ханс Рослинг

 Просвещение сега Стивън Пинкър

 

 

„Кибеа“, щанд №336

8da5766a6c7297ac92df144c05dcd6aa

robotat-chapek-i-shpionskata-misiya-na-pafuy-syankata-kniga-2-30Роботът Чапек на планетата с трите слънцаИзлезе и втора част на комикса на Петър Станимиров и Марин Трошанов – „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката“ , първата, „Роботът Чапек на планетата с трите слънца“ беше чудесна.

Ако сте пропуснали:

„Рейнско злато“,
 „Валкирия“,
„Зигфрид“,
„Залезът на боговете“ на Елена Павлова и Петър Станимиров.

Пръстенът на нибелунга Кн2: Валкирия (по либретото на Рихард Вагнер)

 

„Колибри“, щанд №314

image

    sbogom-na-vsichki-kotki-30Как се пътува със сьомга Умберто Еко  Значи, ако някой има вина за забавянето и на този книговодител, това са „Колибри“ и Удхаус. Планирах да чета „Сбогом на всички котки“ по малко по време на цялата панаирна седмица, но може ли да се чете Удхаус по малко?! Не :(… Затова и влезе отмък в топ препоръките, страхотен е този сборник, че и не по-малко важно – цели 700 с. :)! А през дългите зимни вечери това си е важно.

 zheni-na-nepreklonna-vazrast-i-drugi-bezprintsipni-istorii-30-664x1024dobrata-dashterya-30-662x1024  Така, какво прочетох още в последно време? Още много смях открих тук: „Жени на непреклонна възраст“ на Александър Ципкин и „Как се пътува със сьомга“ на Умберто Еко. Много силен трилър е „Добрата дъщеря“ на Карин Слотър, а „Похищението на Ани Торн“ на К. Дж. Тюдор ми допадна, макар и не толкова, колкото „Тебеширения човек“. В тая поредица очаквах да е „Кари Мора“ на Томас Харис, но тя ме остави със смесени чувства. Изключително ме е яд, че не успях с „Офицер и шпионин“ на Робърт Харис, но съвсем скоро със сигурност, до момента не съм чел лоша книга от него.

dilar-na-realnosti-30chuy-pesenta-na-vyatara-pinbol-31  От новите книги твърдо съм си набелязал „Дилър на реалности“ на Николас Димитров и „Ефектът Сюзан“ на Петер Хьог.

 Феновете на Мураками ще обърнат внимание на „Чуй песента на вятъра / Пинбол“, а нови издания има на книги на Изабел Алиенде – „Дъщеря на съдбата“ и „Портрет в сепия“.

  Дебело трябва да се подчертаят двата тома „Розата на Балканите“ на Иван Илчев, това е истинска история, не като някои други. Покрай нея може да видите и „Български дневници“ на граф Робер дьо Бурбулон.

rozata-na-balkanite-tom-1-balgariya-do-kraya-na-xix-vek-30

    Ако сте пропуснали:

Алено евангелие на Клайв Баркър
„Изчезването на Стефани Мейлър“ на Жоел Дикер
 „Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше“ на Юнас Юнасон

sto-i-edna-godishniyat-starets-koyto-tvarde-mnogo-razmishlyavashe-30

 

„Критика и хуманизъм“, щанд

№307

  На пролетния базаар си взех двулицевото издание „Били Бъд, морякът. Бартълби, писарят“ на Хърман Мелвил, наистина е чудесно малко бижу.

Били Бъд, морякът. Бартълби, писарят Хърман Мелвил

 

„Кръг“, щанд №430

pravata-na-chitatelya-30divite-yabalki-30До момента не съм чел книга на изд. Кръг, или не съвсем – тъкмо с тяхното лого излезе ново издание на „Като роман“ на Даниел Пенак под името „Правата на читателя“, че и с илюстрации на Куентин Блейк.

Нови книги на издателството са „Марсианската стая“ на Рейчъл Къшнър и „Дивите ябълки“ на Хенри Дейвид Торо, трябва да се отбележи и новото издание на „Енеида“ на Публий Вергилий Марон.

eneida-vergiliy-30

 

„Кръгозор“, щанд №321

5_logo_img_s

bezkraynata-igra-30Лидерите винаги обядват последни Саймън СинекСигурен съм, че мнозина ще се заинтригуват от новото допълнено издание в чест на Антъни  Бурдейн – „Поверително от кухнята“. Излезе и нова книга от Саймън Синек, от когото прочетох „Лидерите винаги обядват последни“„Безкрайната игра“.

  Ако сте пропуснали:

„Голямата битка за Космоса“ на Крисчън Девънпорт
 “Земята вика Майор Том” на Дейвид М. Барнет
 “И аз съм Рейчъл” на Кас Хънтър

Земята вика Майор Том Дейвид М. Барнет

 

„Лабиринт“, щанд №110

58829_601073173299087_1423987921_n

Малък живот Ханя Янагихара„Където пеят раците“ на Дилия ОуенсКакто се заканих в предния книговодител, лятото намерих време за две изключителни книги на издателството –  „Малък живот“ на Ханя Янагихара и  „Където пеят раците“ на Далия Оуенс, щеше да е голям пропуск за мен да не го направя. И ви ги препоръчвам от сърце!

.

.

krehko-ravnovesie-30neuteshimite-30Сред новите заглавия впечатление правят „Неутешимите“ на Казуо Ишигуро и „Крехко равновесие“ на Рохинтън Мистри, а малко по-рано излезе „Защита от тъмните изкуства. Пътеводител към паранормалните явления“ на Александър Панчин.

Вижте и илюстрираните от Габриел Пачеко „Котаракът в чизми“ и „Красавицата и звярът“.

   Ако сте пропуснали:

    “Джуджето Дългоноско” на Вилхелм Хауф
“Остатъкът от деня” на Казуо Ишигуро
 “Стоунър” на Джон Уилямс

46937775_4393746810698352_4409451049434218496_n

 

„Леге Артис“, щанд №352

369806_730736563_681320673_n4

Танцът на Чингис Коен Ромен ГариОтмъщението на прошката Ерик Еманюел-Шмит  „Танцът на Чингис Коен“ на любимия Роман Гари излезе някъде през лятото, а след нея прочетох и чудесния сборник „Отмъщението на прошката“ на Ерик Еманюел-Шмит.

Нови книги са „Мандрагората“ на Жан Лорен и „Архипелагът на един друг живот“ на Андрей Макин.

78782682_10157690226986564_1212590282659332096_o

Ако сте пропуснали:

„Обещанието на зората“ на Ромен Гари
„(Не)възможният Адолф“ на Ерик Еманюел-Шмит
“Когато бях произведение на изкуството” на Ерик Еманюел-Шмит

(Не)възможният Адолф Ерик-Еманюел Шмит

 

 

„Летера“, щанд №330

Capture

Всеки умира сам Ханс Фаладаotkrivaneto-na-nebeto-30През лятото прочетох впечатляващия роман  “Всеки умира сам” на Ханс Фалада, не подозирах за неговото влияние и дълбочина. Сега на купчинката е „Уморен да се раждам и да умирам“ на нобелиста Мо Йен, дано стигна до нея скоро, че и за другата, „Откриването ан небето“ на Хари Мулиш, все не намирам време :(.

 

Ако сте пропуснали:

„Чук за вещици“ на Вацлав Каплицки

Чук за вещици Вацлав Каплицки

 

 

„Лист“, щанд №343

14369928_348595342142798_228493305550458130_n

moyat-edipov-kompleks-i-drugi-istorii-30linkaln-v-bardo-30 „Кладата на суетата“ на Том Улф бе една от най-хубавите книги, които прочетох през лятото, а преди дни и Зорница Христова получи наградата превод „Кръстан Дянков“ за работата върху нея – логично бе да влезе и в топ препоръките ми. Сега съм хвърлил око на „Моят едипов комплекс и други истории“ на Франк О’Конър, а трябва да се отбележи и излизането на „Линкълн в бардо“ на Джордж Сондърс.

Нови книги са „Как станах монахиня“ на Сесар Айра и „Зима“ на Али Смит, както и детските „Коледата на едно дете в Уелс“ на Дилън Томас и „Приказки 1, 2, 3, 4“ на Йожен Йонеско.

koledata-na-edno-dete-v-uels-30

 

Ако сте пропуснали.
“Подземната железница” на Колсън Уайтхед
„Ето ме“ на Джонатан Сафран Фоер
Приключенията на Оги Марч“ от Сол Белоу

 

 

„Мармот“, щанд №410

marmot-logo-pinkblack

Забавлявах се с „Шантавия до шия“ на Радостина Николова, чакам си продължението тук.

Очевидно на този щанд може  да откриете и всички книги с приключенията на мотовете 🙂

Шантавия до шия Радостина Николова

 

 

 

„Милениум“, щанд №102

image

zagadkata-na-eduin-drud-30malki-sladki-lazhi-30Наскоро прочетох „Пясъчния човек“, добър сборник с класически автори, струва си да го погледнете. От новите книги на издателството трябва да се отбележат „Загадката на Едуин Друд“ на Чарлз Дикенс и „Малки сладки лъжи“ на Каз Фриър.

 

Ако сте пропуснали:

„Дяволиада“, включваща творби на Светослав Минков, Владимир Полянов, Георги Райчев и Чавдар Мутафов
„Прокълнатата картина“ на  Нийл Олсън
„Пирът на зверовете“ на Доминик Мезон

Пирът на зверовете Доминик Мезон

 

 

 

„Обсидиан“, щанд №116

obsidian_logo2

 

  С „Обсидиан“ се разбрахме, че те ще издават и преиздават много и добри трилъри,  а аз чинно ще ги чета сутрин в тролея – и си спазваме уговорката и от двете страни.

Смъртоносна жега Лий ЧайлдВторият сън Робърт Харис   И знам, че е наглед странно пореден роман на Лий Чайлд с Джак Ричър да влезе в топ препоръките, но „Едно на милион“ е чисто удоволствие, как да не го препоръча за празниците човек? Но освен него в последните месеци прочетох и харесах „Смъртоносна жега“ пак от него, „Версия Пеликан“, „Клиентът“ и „Фирмата“ на Джон Гришам (само неговата „Да пропуснеш Коледа“  не харесах, защото съм Гринч) и „Вторият сън“ на Робърт Харис.

  Сега чинно си чакам за новия роман на Гришам – „Пазителите“, а в купчината ми е „Сметки за разчистване“ на Чайлд.

pazitelite-dzhon-grisham-31

Ако сте пропуснали:

„Тринайсет“ на Стив Кавана
“Дълга нощ в Париж” на Дов Алфонс
„Минало време“ на Лий Чайлд,

Тринайсет Стив Кавана

 

   

 

“Парадокс”, щанд №Б10

 noshtni-raboti-30  balkanaliya-30Да си призная, не намирам сили да прочета „Цинковите момчета“, както и коя да е от другите книги на Светлана Алексиевич.

   Сред новите книги на издателството ме заинтригуваха „Балканалия“ на Самира Кентрич и „Нощни работи“ на Яхим Топол.

Ако сте пропуснали:

„Мафия в Прага“ на Михаил Вивег
“От Храда вее мраз” на Михал Вивег
“HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих)” на Лоран Бине

HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих) Лоран Бине

 

 

Пергамент прес“, щанд №201

image

Шедьоври на американския разказshedyovri-na-razkaza-s-neochakvan-kray-antologiya-tom-iii-30Нямаше как „Мостът на Клей“ на Маркъс Зюсак да не влезе в топ препоръките, харесва ми как пише този човек. След него прочетох и „Шедьоври на американския разказ“, определено впечатляващ сборник, а сега излиза и трети том на „Шедьоври на разказа с неочакван край“.

И очаквам като подарък от моя близка една неочаквана книга на издателството, ще видите 🙂

 

Ако сте пропуснали:

“Кървав меридиан” на Кормак Маккарти
 “Жената на тигъра” на Теа Обрехт
„Тихата вяра в ангели“ на Р. Дж. Елъри

Кървав меридиан. Или вечерното зарево на Запада Кормак Маккарти

 

 

Персей“, щанд №211

Персей

 

mirazh-38-30valchata-glutnitsa-30Прочетох „Евангелието на Луцифер“, не беше лоша, особено към края. Сега съм си набелязал трилъра „Мираж 38“ на Шел Вестьо. А мисля, че и бих прочел „Вълчата глутница“ на Александър Бушков, сюжетът ми допада.

Ако сте пропуснали:
„Кравите на Сталин“  
на Софи Оксанен
“Никога преди залез”
 на Йохана Синисало
“Книга на чаения майстор” на Еми Итеранта

Книгата на чаения майстор Еми Итеранта

 

„Плеяда“, щанд №319

Capture1

  

shestoto-pokvareno-dete-3079479762_10156943904032218_3930350308013637632_o„Четвъртата маймуна“ беше последвана от продължението „И пета ще умре“, а точно за панаира излиза и заключителната трета част – „Шестото покварено дете“, в което този смайващ и притегателен кошмар трябва да намери своя край.

Ново издание ще има на първа част от поредицата „Пръв сред римляните“ от Колийн Маккълоу – „Коварни планове“. Също ново издание ще има и трета част на „Тъмната кула“ на Кинг – „Пустош“.

  Ако сте пропуснали:

„Другият“ на Стивън Кинг
 “Неизживени спомени”

Другият Стивън Кинг

 

“Попов мост”, щанд №А1

 Северозападен романь Стоян Николов - Торлакаherakal-ot-divi-dol-30   Небезизвестният Стоян Николов-Торлака отново ще бъде на линия да представя своите писания: “Северозападен  романь”“Автономията????” и “Май ше ни бъде…”, както и двете части на историческия си роман “Иваил цар” .

 А фокусът няма как да не е върху четвъртата част от оригиналната трилогия за северозападналите пустиняци: „Херакъл от Диви Дол“!

 

„Прозорец“, щанд №212

Capture3

 sestra-mi-serien-ubiets-30tretiyat-rayh-v-100-predmeta-30   „Часовници от кости“ на Дейвид Мичъл получи топ препоръка още преди да я прочета, а и след това не промених мнението си – Мичъл е явление.

Две нови книги на издателството ми направиха впечатление: „Сестра ми, сериен убиец“ на Оинкан Брейтуей и „Третият Райх в 100 предмета. Материална история на нацистка Германия“ на Роджър Мурхаус.

Вероятно мнозина ще се заинтригуват и от новия роман на Джоан Харис – „Крадецът на ягоди“.

kradetsat-na-yagodi-30

  Ако сте пропуснали:

“Хилядите есени на Якоб де Зут” на Дейвид Мичъл
”Животът на Пи” на Ян Мартел
“Грях” на Захар Прилепин

Хилядите есени на Якоб де Зут - Дейвид Мичъл

 

„Рива“, щанд №313

Riva2

Татуировчикът на Аушвиц Хедър Морисlala-bosa-30 С „Татуировчикът на Аушвиц“ на Хедър Морис не се спогодихме, но пък мнозина се кълнат в нея.

Излиза нов сборник на Деян Енев – „Лала Боса“.

 

 Ако сте пропуснали:

 “Пари и власт в модерния свят (1700 – 2000). Паричната връзка” на Нийл Фъргюсън
“Лъжите на Локи Ламора” на Скот Линч
“Забранената плът” на Диан Дюкре

Лъжите на Локи Ламора Скот Линч

 

 

„Слънце“, щанд №204

Слънце

mostat-na-taynite-diplomaticheski-roman-30mezhdunarodnaya-imalo-edno-vreme-v-sssr-30„Пътешественикът“ на Ян Якоб Слауерхоф е различна книга, която заслужава внимание.

Нови книги на издателството са „Мостът на тайните. Дипломатически роман“ на Сергей Гризунов и „Международная. Имало едно време в СССР“ на Братя Григорови.

Ако сте пропуснали:
   “Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин” на Бил Браудър

Заповед за арест. Как станах враг номер едно на Путин Бил Браудър

 

 

„Софтпрес“, щанд №117

download (2)

priklyuchenie-v-dolnata-zemya-koledari-sreshtu-hali-30vyarvay-v-chudesa-30 Годината на колегите беше доминирана от биографията на Стоичков, но в последно време излязоха интересни нови книги, насочени към младите читатели: „Приключение в Долната земя“ на Елена Павлова, „Вярвай в чудеса“ на Павлина Делчева-Вежинова и „Енциклопедия: Български митични създания“ на съставител Кристина Димитрова.

  Акценти на издателството са знаковата биография на Мишел Обама „Моята история“ и новите романи на Луис Пени – „Дългият път към дома“, и на Радостина А. Ангелова – „Утре“.

mishel-obama-moyata-istoriya-30

Ако сте пропуснали:

“Чернова” на Рандал Силвис
“Преди катастрофата” на Ноа Хоули
„Камен и пиратите от 5 Г“ на Елена Павлова

Чернова Рандал Силвис

 

 

Унискорп, щанд №113, 323

10354937_10152457248094775_5783427999475873293_n

kakvo-vidya-zhenata-na-lot-30oshte-razkazi-s-neochakvan-kray-30Интересен сюжет има „Какво видя жената на Лот?“ на Йоанна Буразопулу, а „Още разкази с неочакван край“ на Роалд Дал е със сигурност чудесен сборник.

 

Ако сте пропуснали:

„Бурята“ на Ромен Гари
  „Йомсвикинг“ на Бьорн Андрес Бюл-Хансен
„Парфюмът“ на Патрик Зюскинд

Йомсвикинг Бьорн Андреас Бюл-Хансен

 

 

„Фама“, щанд №425

 

 Искам изрично да ви препоръчам сборника „Те никога не казват“ на Зорница Гъркова, шлифован талант е тя.

te-nikoga-ne-kazvat-30

 

 

„Хермес“, щанд №326

  Чудовището Владимир ЗаревЧуй щурците Татяна Попова С две български книги, които прочетох в последните месеци,  е редно да започна  –  „Чудовището“ на Владимир Зарев и дебюта  „Чуй щурците“ на Татяна Попова, а както сте видяли вече навярно, вторият роман (след „Дом“) на Камелия Кучер – „Нощ“, заслужено влезе и в топ препоръките ми.

.

 Игра на лъжи Рут Уеърsignal-za-zhivot-30 Прочетох и още една книга на Рут Уеър – „Игра на лъжи“, а сега съм хвърлил око на „Сигнал за живот“ на Жозе Родригеш душ Сантуш, интригува ме как ще прехвърли данбрауновския си герой в Космоса.

.

.

  quo-vadis-hermes-30vilitsata-veshtitsata-i-drakonat-30 Трябва да се отбележи новото издание на „Quo Vadis“ на Хенрик Сенкевич, а впечатление ми направи и „Събитията, които промениха света. Разкази за паметни събития, увековечени на фотографии“.

   За по-малките е „Вилицата, Вещицата и Драконът“ на Кристофър Паолини, когото наистина харесвах някога.

Ако сте пропуснали:

„В тъмната гора“ и „Жената от каюта 10“ на Рут Уеър
„Омбре“ на Емил Тонев
„Сушата“ на Джейн Харпър

Омбре от Емил Тонев

 

   Ако някой все пак е успял да стигне чак до края – благодаря! 🙂    

   Ако трудът ми ви е от полза, ще се радвам да го споделите.