Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Юси Адлер-Улсен

Оригинално заглавие: Journal 64, 2010.

Преводач: Ева Кънева

Корица: Борис Драголов, мека.

Година на изданието: 2015

Страници: 504

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Самo преди две седмици писах за „Писмо в бутилка“, третия случай на комирсар Карл Мьорк, но още с приключването ѝ имах желание да започна четвъртия – „Пациент 64“, на което удържах твърде кратко. И по-голяма част от нетърпението ми не е свързана с конкретния нов случай, а с прекрасно развитите образи на Мьорк и неговите двама помощници Асад и Росе, и тримата крият много тайни в миналото си, а в настоящето малко по малко Юси Адлер-Улсен повдига завесата около им, като ги показва като напълно непредсказуеми величини.

18079489  Този път разследващите се фокусират върху няколко странни изчезвания, случили се за подозрително кратък период от време. Успоредно с техните дирения какво се е случило Адлер-Улсен ни повежда из трагичната история на младо момиче, което от малка се сблъсква с хорската жестокост и издевателства, и само нарядко получава протегната ръка за помощ. Тя се оказва окована в система, основана на насилие над жени с предполагаеми психични проблеми, в която крайностите не са рядкост – а там, на един остров на ужаса, тя се среща и с още по-уродливи крайности в човешкото поведение. В бъдещето тази жена е успяла да се измъкне от калта, да се омъжи за богат и преуспяващ мъж, но миналото я преследва да я захапе – и тя трябва да захапе обратно, което е част от цялата загадка, която ни поднася авторът.

  11393864 Не по-малко интересна е линията с лидера на популистка партия, която се стреми да влезе във властта, и който крие, че оглавява и тайна организация, която се занимава с незаконни и ужасяващи дейности, свързани с нацистките идеи за чистотата на расата. Тази линия е преплетена по много зловещ начин с горната за измъчваната млада жена, а Мьорк и неговите сътрудници трябва да разберат каква е връзката и какво всъщност се е случило – докато успоредно случаят, при който комисарят е попаднал под обстрел, с който започна изобщо поредицата, става все по-объркан и заплашва да завлече дори него под ударите на закона.

  „Пациент 64“ е доста угнетяваща с наистина кошмарните издевателства над жени в една европейска държава в средата на XX век, предполагам, че всичко това почива на реални факти. Адлер-Улсен вкарва много силна социална критика в тази си книга, както и ясно предупреждение за опасната привлекателност на крайните движения, които могат да получат шанс да вредят от най-високо място, точно както се случва и у нас пак и пак. В края има един чудесен обрат, който не очаквах, и заради който още повече харесах книгата – и чакам следващата, „Марко“, с нетърпение.