Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Джон Гришам

Оригинално заглавие: The Guardians, 2019.

Преводач: Надежда Розова

Корица: Николай Пекарев, мека.

Година на изданието: декември 2019 г.

Страници: 368

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

   „Пазителите“ на Джон Гришам се фокусира върху една рядко обсъждана тема – дали в романите, дали в реалния свят: несправедливите присъди, при които невинни са изпращани зад решетките или дори получават смъртни присъди. Вдъхновен от истинска организация, която се бори за оневиняването на такива жертви на системата, писателят посвещава романа си на шепа донкихотовци, които се борят сами срещу всички изцяло от морални подбуди. В центъра на събитията е адвокатът Калън Поуст, един от малцината работещи на почти доброволни начала за „Пазители на справедливостта“. Той е приел да живее бедно, но с вдигната глава, и да помага на хора, които заслужават това.

 43701061._SX318_  Гришам отделя много внимание на неговия отдаден начин на живот – постоянно на път, постоянно воюващ на няколко фронта, едновременно готов да защитава до последно поредния си клиент, но и четящ заедно с колегите си стотици молби от затворници от цялата страна, които пледират, че са невинни и молят да получат помощ и преразглеждане на делата им. От тях „Пазителите“ трябва да отделят истинските – които казват истината, и да разбутат отдавна забравени събития, които системата отдавна е каталогизирала и отписала. А това хич не е лесно, защото нови и нови дела се трупат постоянно – и отварянето наново на вече решен случай с влязла в сила присъда изисква нови доказателства и много, много търпение.

  44280703._SY475_ Точно такова престъпление е извършено преди цели две десетилетия – адвокатът Кийт Русо е убит в кантората си, а за убийството е набеден чернокожият Куинси Милър, негов бивш клиент. Милър няма шанс – няколко души свидетелстват срещу него, криминален експерт също го набеждава, и в крайна сметка получава доживотен затвор. Само че сега „Пазителите“ са обърнали взора си към него – и Калън Поуст се заема с най-опасната си задача, докато пътем се опитва да отърве друг свой клиент от смъртната присъда, която тегне отгоре му. И колкото повече научава за убийството на Русо, толкова повече изпитва желание да избяга – защото и някогашната жертва, и полицаите, арестували Милър, са забърквани с големите пари от наркотици, а там дивашката жестокост е начинът, по който се решават проблемите. И всички онези, които преди 20 години са имали интерес от бърза присъда и всичко да се забрави, са готови на всичко, за да се защитят.

   Мога да кажа, че „Пазителите“ е типичен роман на Гришам, без да изпъква като най-добрите, нито да слиза на по-ниско ниво като онова коледно недоразумение. Липсваха ми същински конфликт и заплаха, само витаеха във въздуха, но в крайна сметка не се реализираха – може би в контраст с романите на Лий Чайлд, където ескалацията на напрежението и насилието идват от нищото. Малко мудно се движеше книгата за мен, но по празници нямам ясна мярка и за времето, липсата на натиск ме прави ленив и може мен просто да си ме мързи и да чета по-бавно 😉