Жанр: Антиутопия, Приключенски

Издателство:

Автор: Кен Киси

Оригинално заглавие: Sailor Song, 1992.

Преводач: Йолина Миланова

Корица: Дамян Дамянов, твърда.

Година на изданието: декември 2018 г.

Страници: 528

Рейтинг :

Време за четене: 6 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   Открих „Песента на моряка“ на Кен Киси в един каталог с по-стари заглавия на популярни автори, понякога се ровя в такива за удоволствие, а и никога не знаеш какво може да се появи – както в случая. Още повече се зарадвах, че книгата е била издавана у нас, така че хубав превод имаше на една ръка разстояние, нямаше нужда да се търси правилният човек и да се чакат месеци и дори година в случая. И все пак нещата около книгата се забавиха – заради мен до голяма степен, жонглирах с прекалено много заглавия, а и имах усещане, че книгата едва ли ще получи бързия прием, на който се радваха други преиздадени модерни класики – „Фокус-бокус“ на Кърт Вонегът, „Пилето“, „Татко“ и „Отбой в полунощ“ на Уилям Уортън, „Богат, беден“ и „Младите лъвове“ на Ъруин Шоу и др. Наистина се гордея с тази красива поредица с твърди подвързии и вдъхновени корици на Дамян Дамянов, защото тези книги ще могат да се предават поколение след поколение непокътнати, не като повечето стари издания, които имам у дома и са се разпаднали от препрочитания.

  32915 Само дето грешах за приема. И това се доказа още на Панаира на книгата, когато се заредиха човек след човек и си я взимаха усмихнати, споделяйки, че отдавна са искали да я имат в хубаво издание. И така продължава и до днес – не казвам, че книгата е бестселър, там е запазена територия за шумни имена и рядко (но не никога) за хубави книги, които ще се помнят след десетилетия, но устойчиво и кротко си намира път към библиотеките, където ще се чувства комфортно в подходяща компания. Знам, че и в моята стои чудесно и сред гореспоменатите, и сред много други.

   2276206Логично е мнозина да търсят паралел с „Полет над кукувиче гнездо“, но едва ли ще го открият, макар че свободолюбието е водеща тема и в двете книги. Цели три десетилетия делят двете заглавия, като „Песента на моряка“ е последният голям самостоятелен роман на Киси, който той разполага в недалечното бъдеще – а от гледна точка на годината му на издаване – 1992 г., това е точно нашето съвремие. Светът там е преживял екологични кризи, които са го променили – но Куинак, Аляска, се е опазило недокоснато от тези драми. Далечно и сурово място, то е населявано от скици, които не обичат особено цивилизацията, имат си своите начини за решаване на проблемите и като цяло искат само никой да не ги занимава с глупости. Само дето светът точно се е сетил за тях – скоро там акостира свръхлуксозната яхта на най-известния режисьор на планетата, който е избрал мястото именно заради неговата природна чистота. Иска да снима филм по прочута детска книга, а за тази цел му е нужно жителите на градчето да съдействат – душите им вече имат цена. А на борда на яхтата се завръща човек, който има пряка връзка с Куинак и сметки за разчистване.

  35388202 Започват се шеметна поредица от събития, които противопоставят съблазънта на Холивуд и славата срещу здравия разум и всичко, което е споявало досега тази колоритна общност. Айк, главният герой с минало, свързано с екотероризъм, който иска просто да бъде оставен на мира, трябва да защити себе си и близките си – това ще му коства и завръщане в другия, различния свят, сблъсък с религията, луди лупинги и в крайна сметка промяна, която дълбоко не иска. Той и останалите не знаят, че съвсем скоро ще дойде глобална Промяна, която ще промени из основи правилата на играта – и в Куинак ще е един от фронтовете ѝ.

   „Песента на моряка“ е мелодична, сурова, вдъхновяваща книга от голям майстор. Посланията в нея са напълно актуални на нашето време, когато природата е под все по-голяма заплаха, а Киси ясно посочва къде остава човещината и къде тя се заменя с лицемерна суета. Светът наистина е дошъл да поквари последното чисто място и има всички оръжия за това – и конфликтът е неизбежен с тези, които не желаят да го допуснат. Не всичко е за продан, нали?