Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Юси Адлер-Улсен

Оригинално заглавие: Flaskepost fra P, 2009.

Преводач: Ева Кънева

Корица: Борис Драголов, мека.

Година на изданието: 2015

Страници: 540

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

 

Ozone.bg
Ozone.bg

   След „Жената в капан“ и „Убийци на фазани“ бързо дойде ред и на третия случай на комисар Мьорк – „Писмо в бутилка от П.“. Определено ми допада света, който рисува Юси Адлер-Улсен, едновременно жесток и с бродещи хищници, но и забавен и лек, с герои, които е удоволствие да следваш в техните преживелици. А особено в тази книга все по-ясно авторът задълбава в образите на тримата главни герои – от миналото на Мьорк се промъкват тайни, които тепърва ще се разкриват, докато бившата му жена се опитва да го тормози отново; верният му помощник Асад става все по-енигматичен и вече очаквам всичко от него, включително да се окаже близкоизточен принц, по дяволите; а Росе, красивата, чаровна и приказлива Росе се оказва най-чалната от всички, при все че Адлер-Улсен и за миг не ме заблуди с маньовъра, който осъществява в първата част на книгата.

16101098._SY475_   Иначе разследването, около което се фокусира книгата (с леко отклонение към едни пожари и участието на сръбски лихвари в тях), се събужда след изваждането на писмо от бутилка – която за беда е стояла години наред на показ, преди някой да се досети да погледне какво има в нея. Зов за помощ, който е почти унищожен, съставя мистерията, по следите на която се впускат Мьорк и неговите странни помощници. Адлер-Улсен не е от авторите, които оставят своите престъпници в неизвестност, точно обратното, той проследява подробно как едно чудовище, белязано от травми в миналото, отвлича деца на членове на религиозни секти и изнудва родителите им за пари, докато покрива следите си с крайна жестокост. Но този път допуска грешка, след като две жени проникват под плаща на лъжите, с които се е обвил – собствената му съпруга и една от многото, които използва за своите деяния. Поредното отвличане ще се превърне в напрегната гоненица на котка и мишка, като далеч не през цялото време полицаите са тези, които са по петите му, те дори се включват твърде късно, макар и решително.

  10243438  „Писмо в бутилка от П.“ е още един мащабен трилър от Юси Адлер-Улсен, който се чете с лекота – той поддържа високо темпо през цялото време, като умело разпределя действието между престъпленията на откачалника, който отмъщава на света за своето нещастно детство под ботуша на религиозен ненормалник, и своите чудати главни герои, загадките около които стават все по-интересни. Нямам търпение авторът най-сетне да разкрие какво се е случило с Мьорк и неговите партньори, тази зловеща случка, след която е пратен да гони химери (и то неочаквано успешно), дано да е още в следващата книга – „Пациент 64“, която ще прочета до края на годината.