Оригинално заглавие: Fires of Eden, 1994.

Преводач: Боряна Даракчиева

Корица: Деница Трифонова, мека.

Година на изданието: октомври 2021 г.

Страници: 384

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

 Хубаво е, че продължават да излизат у нас по-стари романи на великия Дан Симънс, написал някои от най-мащабните и впечатляващи фантастики изобщо – „Пламъци в рая“ е третата книга от неговия своеобразен цикъл „Сезони на ужаса“, предхождана от „Лятото на страха“ и „Децата на нощта“ и последвана от „A Winter Haunting“, която също, вярвам, ще бъде издадена.

 1303730 Тази чудата история е построена върху хаитянската митология, в която има много вулканична страст и причудливи свръхестествени същества, вкопчени във вековно противоборство – а местните жители си разказват от поколение на поколение своите колоритни предания. В романа на Симънс обаче тези чудати фантазии са си съвсем реални – в което се убеждават неговите герои, които са се оказали по една или друга причина в свръхскъпия курорт „Мауна Пеле“, създаден да задоволи и най-изсисканите вкусове. Негов собственик е безмилостният Байрон Тръмбо, който мрази да бъде сравняван с Доналд Тръмп, но също като него е изпаднал в сериозна бизнес криза и трябва да продаде на всяка цена своя курорт на японски инвеститори. За него е изключително важно те да прекарат прекрасно там, да поиграят голф и да подпишат документите, но на хоризонта се е заформила вече перфектната буря: изригване на два вулкана и поява на трите жени в живота на Тръмбо едновременно, като второто определено го ужасява повече.

 737315  А пътем гости на хотела изчезват, а скоро се появяват и страховити същества като човек-акула, кръвожадно черно куче, грамаден глиган и други, за които малко по малко ще откриваме каква роля играят в хаитянския фолклор. През образите на две жени, които сякаш нямат място в толкова скъп курорт, и един местен учен, Симънс ни въвежда в дебрите на тази митология, а пътем има и чудесно развита странична история, свръзана не с кого да е, а със самия Самюъл Клемънс, който изобщо няма да си правя труд да ви напомням кой точно е – или кой ще стане, защото тук образът му предхожда неговата същинска кариера.

 12349419._SY475_  Веднъж в миналото и веднъж в настоящето не само вулкани ще изригват, лава ще се лее и жестоки богове ще искат своите жертви – Дан Симънс уверено води читателя на „Пламъци в рая“ сред опасни премеждия и страховити спускания в хавайския ад сред призраците на умрелите – защото има и по-страшни неща от смъртта на тези райски иначе острови.