Жанр: Драма, Хумор

Издателство:

Автор: Недялко Славов

Корица: Георги Станков, мека.

Година на изданието: декември 2013 г.

Страници: 160

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

 Рядко романите за соц-периода имат ясна жанрова посока – освен когато не са откровена гротеска или пък насилена драма. „Портрет на поета като млад“ на Недялко Славов е именно от този разнолик тип, разкъсана в много посоки, има вътрешни разломи, в които човек може да се загуби, но все пак една лъкатушеща линия я пронизва, за да преведе от самоубийството в началото до последните смазващи изречения. Смях има колкото щеш, болка – не по-малко, а и поезията наднича тук-таме, макар точно там да изпусках нишката, докато пак не стъпваше в здравите коловози на прозата. Предполагам, че при добро желание може да се внуши и известна концептуалност на романа, но мисля да пропусна това, добрият разказвач може да си позволи да използва широк набор от хватки, стига да не застрашат основата на действието.

    „Железен характер“, „железен воин на Партията“, „човек с железни и непоклатими възгледи“ – тези характеристики не можели да не въздействат върху физиката на др. Коев. Накрая се встоманил и заплатил прескъпо за своята метална същност – при един лов на патици паднал от каика и потънал като котва. Свидетели твърдели, че не били виждали човек да потъва така светкавично. Дори пазачът на язовира – Янко, мъж прост и неук, възкликнал по тоя повод: „Не човек, а желязо!“

  Славов подема движение сред една действителност, която за мен е абсурдна, а за по-възрастните вероятно ще се стори с пренебрежимо отклонение от реалността – една след друга истории, случки и събития се натрупват, за да очертаят картината на една полудяла държава, която агресивно защитава, че здравият разум й е крив. И там, сред тая реалност, една дива любов се развихря – Теа, красивата, неспирната, неудържимата, истинската, – и пак там тази любов ще дерайлира, ще поеме в други посоки и ще понесе героите си към пропастта. Пък нека главният герой, Флориан, се бори да предава възвишената идея за нейно величество Метафората на учениците от рабфака. Провалът му е предначертан.

   „Портрет на поета като млад“ е роман, който мислех за лек като глухарче, а ме цапардоса като тухла.

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.