Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Лий Чайлд

Оригинално заглавие: Without Fail, 2002.

Преводач: Боян Дамянов

Корица: Николай Пекарев, мека.

Година на изданието: 2005

Страници: 432

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

     Продължавам усърдното си наваксване с по-стари романи на Лий Чайлд за Джак Ричър – и за късмет след новите издания на „Сметки за разчистване“ и „Аферата“ ми попадна старо издание на „Покушението“, шестият роман за него, вероятно първият и последният, в немалка част от който той се подвизава в официално облекло. При това дрехите са на починалия му брат, които той получава от последната му сериозна приятелка.

11242109   Същевременно красавицата е и безмилостен професионалист – Ем И Фрьолих се е издигнала до началник на охраната на новоизбрания вицепрезидент на САЩ, пост, който ѝ носи огромни проблеми преди още той да е встъпил официално на поста си. От романа може да се научи много за огромния подвижен цирк, който придружава всяка стъпка на властващите в САЩ, както и колко е трудно да се защити една публична личност, която има задължение да е в досег с безброй хора – от богаташи, допринесли за кампанията, до бездомници, които получават безплатен обяд на Деня на благодарността. Фрьолих е готова на всичко, за да осигури безопасността на вицепрезидента, включително да наруши правилата и да наеме Джак Ричър да опита да го убие – поне наужким, колкото да тества охраната, която те осигуряват. Резултатът не просто не ѝ харесва, той я ужасява: с малко помощ Ричър си е осигурил три и половина възможности да убие политика за броени дни. И ако тази заплаха е само наужким, скоро той е въвлечен в истинската, заради която шефката на сигурността не може да спи нощем – някой заплашва съвсем сериозно да убие вицепрезидента и то всеки момент. И започва забавното.

 39285414._SY475_  „Покушението“ определено ми допадна много, напрежението се поддържа от самото начало до края, Ричър дори прави някои дребни грешки, или поне не се ориентира достатъчно суперменски в обстановката, че да спаси всички и всичко по изпитания си маниер. Книгата минава под сянката на загиналия му брат и спомена за него, което му влияе, а неизбежната любовна история е доста драматична. Особено краят си го биваше, имаше някаква сурова справедливост в него.