Жанр: Драма, Трилър

Издателство:

Автор: Матю Дж. Съливан

Оригинално заглавие: Midnight at the Bright Ideas Bookstore, 2017.

Преводач: Калина Лазарова

Корица: Радослав Донев, мека.

Година на изданието: юли 2018 г.

Страници: 304

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   Книга за книжарница… дайте я насам! Но вън от тази инстинктивна реакция, „Полунощ в книжарница „Блестящи идеи““ е ясно обозначена като част от трилъровата серия на „Софтпрес“, в която са както книгите на любимия Джон Вердън (нов негов роман идва скоро!), така и например „Чернова“ на Рандал Силвис, „Момичето преди“ на Дж. П. Дилейни и „Последен в мрака“ на Александра Олива. Затова и бях нащрек, знаех си, че няма да е книга за обичта към книгите, или поне не изцяло (ок, признавам, имах и една издателска рецензия за нея, но това вече е вътрешна информация, благоразумно бях забравил важните неща). И след като още на първите страници едно младо момче отне живота си и разби крехкия мир в книжарница „Блестящи идеи“, нещата започнаха да се нареждат.

 32620349  Лидия е единствената книжарка, на която момчето, Джоуи, се е доверявало и която е влизала в положението му – както на него, така и на ред други клиенти, които търсят нещо повече от поредната книга сред лавиците. Тя е човекът, който го открива, тя намира и снимка от своето детство в джоба му, което вече е мистерия. Шокирана, защото самата тя крие ужасяваща тайна в своето минало, тя се заема да разнищи как е живял Джоуи, и скоро открива книги, които той е осакатил и които ѝ е завещал. Находчиво се досеща, че сред изрязаните думи се крие код, който само тя може да прочете – и скоро навлиза в тайните му. Които в един момент се оказват пряко свързани с нея.

33011221   И се започва  пътуване в миналото. А там има едно момиче с неочаквани приятели, и чудовищен убиец с чук в ръка, който нахлува през нощта в един дом и прави кървава баня. Единствена оцеляла, Лидия поема по мрачен път, който я отдалечава от баща ѝ, а вече в наши дни е време да научи истината. Но тя няма да я направи свободна.

   35116940„Полунощ в книжарница „Блестящи идеи““ е кросжанров роман, който успява да съчетае трилър и драма. Сюжетът е до известна степен предвидим заради малкото герои, но развръзката е добре построена и изведена от натрупаните факти. Ако беше повече ориентиран към трилъра, има доста въпроси около воденото разследване около убийството в миналото, но книгата акцентира на майчината обич и на загубата, а точно тези две емоции споделят Лидия и Джоуи. И те съграждат началните им отношения – и в крайна сметка отвеждат до дълго пазените тайни.