Време за четене: 3 минути

Днес МВР проведе поредна операция, този път срещу сайта chitanka.info. Няма обявено име на операцията – сигурно е било “Четящите” или “Грамотните”. Пък може и “Ония ненормалници с книгите”.

Читанката е един от най-любимите ми сайтове. В него никога не е имало реклами, не се е искал платен достъп за четене и сваляне. Книгите бяха за всички. Няма нищо общо с разни други, които искаха заплащане със СМС или слагаха скъпоплатени банери. Читанката бе място, където всеки можеше да намери нещо за четене, за да не се налага да прави избор между сметката за тока и нова книга.

Ред трябва да има. Но не и по този начин, с нагла полицейщина.image

В целия свят тече гигантско дигитализиране на книжното богатство на човечеството. Неминуемо в огромната си част то ще бъде достъпно всекиму, защото това е начинът да се развива цивилизацията. И никой няма да спре това.

И аз давам книгите си свободно на всеки. Каква е разликата със сайта – че там можеха да се изтеглят лесно ли? Резултатът е един и същ – не можеш да ограничиш информацията, словото. Не можеш да спреш поривът на човек към четене и знание.

В края на април вече писах коментар по същата тема и тогава издигнах лозунг, който ще повторя сега:

ПИРАТСТВОТО ОГРАМОТЯВА!

Но не това иска властта, нали?

Ето и карикатурата на великия Комарницки:

image