Жанр: Драма

Автор: Ранди Пауш

Време за четене: 3 минути

Nezzo:

Един случаен път в ръцете ни попада книга, която ще ни научи на много. Единственото, което трябва да направим е да можем да я оценим правилно. В едно от предишните си ревюта казвам тези думи:

      „Ще кажа едни мъдри думи като за край на тази дълга анотация. Някой неща биха били част от теб единствено в зависимост от това кога се появят в живота ти.”

„Последната лекция” е една от тези книги, които няма да ви учат как да живеете живота си, но ще ви научи на много други ценни неща, без изобщо някога да е имала за цел да ви поучава.

      Ранди Пауш е не само човекът написал тази книга, но и личността, която ще събуди уважение, възхищение, усмивки и преклонение във вас. И сигурно още милиони чувства ако си позволите да ги изпитате. „Свети Ранди”, както повечето му приятели го наричат е болен от рак на панкреаса лектор. В университета, в който преподава му предлагат изключителната възможност да изнесе нещо наречено Последната лекция. Докато той подрежда живота си в малкото му оставащо време, опитвайки се да го направи по-поносим за семейството си в бъдещето, на пътя му застава възможността да се сбогува с преподаването си и с милионите хора по света гледали тази лекция.

Пауш кръщава лекцията „Как да осъществим детските си мечти” и в нея говори за целият си живот изпълнен по толкова прост и обикновен начин с прекрасни преживявания, че пълните зали с хора се смеят почти непрекъснато и никой не вярва, че на човека пред тях му остават около три месеца живот.

Всичко, което може да ви донесе тази книга не е нужно да се описва с думи. То може да бъде усетено или преживяно, или дори подминато, но в края на книгата е споменат този сайт, на него можете да гледате лекцията и наистина, да усетите поне малко от цялата емоция и вълнение. А след това можете да се замислите как всичко това е описано в книга и да се хванете и да я прочетете.

И най-малкото, на което “Свети Ранди” може да ви научи…

      „Препятствията не съществуват без причина. Те ни дават възможност да покажем колко силно искаме нещо.”

      П.П. Благодаря на Георги Павлов, който преведе лекцията на български, преведеният вариант можете да намерите тук.