Жанр: Фантастика

Издателство:

Автор: Кристофър Прийст

Корица: Мека

Година на изданието: 2011

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Добрата фантастика си е добра фантастика и това си е. Кристофър Прийст (за който научих, че е и автор на литературния предходник на филма “Престиж”) и “Преобърнатият свят” са точно пример за такава фантастика – великолепна идея, развита плавно и елегантно, до един странен, според текста на задната корица – изненадващ, – според мен по-скоро очакван край. Не заради разкритието на истината, просто очаквах нещо… различно. Няма да ви издам нито думичка, естествено. Ще трябва да прочетете книгата.

Имаме града Земя. Той се движи бавно по релси сред негостоприемна местност, населявана нарядко от бедняшки селища. Градът е странно утопично място, контролирано от няколко гилдии, чиято основна грижа е той никога да не спира движението си. Никога и по никой начин. Това е тежък труд, който включва постоянно монтиране и демонтиране на релси преди и след града. Защо той трябва да се движи – отговорът лежи в пътя зад него и младокът Хелуърд Ман трябва да го открие със собствените си очи и възприятия. За него и останалите времето не се мери в дни, а в изминати мили, но му предстои да открие много интересни неща по отношение тъканта на пространството и времето…

Великолепно написана книга, която държи в интерес още от първата страница, та чак до края, когато прозрението идва. Сред страниците има и интересна доза научни теории, които за мен бяха не много разбираеми, навярно защото не съм склонен да им дам време да ги осмисля, авторът чрез героите си е направил доста, за да ги обясни. Антиутопичните елементи са налице – като нуждата от външни родилки заради проблеми с раждаемостта, казарменият ред и информационното затъмнение за голяма част от гражданите, както и зараждащото се революционно движение, което иска да зададе ред неудобни въпроси на управляващите, докато целият град е под угроза от унищожение от външни сили…

Тайните падат една по една, докато градът не спира да се движи по предначертания си път от миналото към бъдещето…

Подробно ревю има и в “Somewhere on the street of dreams”, откъдето взех и великолепната оригинална корица, на която според мен нашенската не отстъпва почти.

Моите поздравления за издателство “Август”, които от детски книги се гмуркат в дълбокото с един роман, който отдавна (35 год.!) чака издаването си на български. С огромен интерес очаквам и споменатия вече друг роман на Кристофър Прийст – “Престиж”.