Жанр: Фентъзи, Хумор

Издателство:

Автор: Геновева Димова

Корица: Олгиерд Колев, мека.

Година на изданието: декември 2013 г.

Страници: 272

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

  Да дебютираш в хумористичното фентъзи, окупирано в съзнанието на повечето читатели от Великия смехотворец Пратчет, си е направо страшничко, но без малко смелост нищо не е възможно на тоя свят – нито в околните няколко, колкото и да са шантави. Е, Геновева Димова се е нагърбила с тази нелека задача и мога да кажа с ръка на сърце, че ме очарова със своята „Приказка за физици, магьосници и дракон“, и не съм изненадан, че е сред призьорите в конкурса на „MBG Books“. Откакто прочетох книгата преди доста месеци, все чакам кога ще излезе и само подпитвам нетърпеливо. Е, дойде й времето, точно за започващия във вторник панаир на книгата.

    „Приказка за физици, магьосници и дракон“ е чудна литературна манджа в духа на Пратчет, но с преобладаващ оригинален привкус. В едно близко до нашия свят, наситено с магия кралство, управлявано с веща ръка от Шефа, срещу която почти никога не се вдигат революции, всичко си тече обичайному и дори малко скучно. Е, да, държавният дракон създава проблеми, особено когато опосква рододендроните или се заема да тормози физиците – а и се налага да се иде през девет земи в десета, за да му бъде открита ламя за невеста. Но истинският проблем в това щастливо в липсата си на здрав разум кралство започва, когато престолонаследникът не показва никакви магически заложби – а това е пагубно за престолонаследието.

    От друга страна, налице са обитателят на нашия свят Александър, който трябва да внася поне малко трезвомислие, за да не се обърне всичко с краката нагоре, и писателят Еди, принуден да мине през куп премеждия, за да спаси един свят от ужасния му бог – и да се сблъска с цяла пасмина от тези чалнати всемогъщници, разбира се. А не може да не споменем трогателния няколкотонен сфинкс, който се запалва по сапунените сериали покрай впечатлителната съседка Станка. Не може да се мине и без злата вещица Интуиция, която крои долни козни, а да не говорим дори за злия завоевател, който е превзел всичко, убил е всички врагове и приятели… и умира от скука. Едно след друго нещата се забъркват в пълна каша, от която излизането ще е само с много смях, няма как иначе.

     Геновева Димова истински ме очарова със своя блестящ, лек и забавен стил на писане и силно я препоръчвам на младите читатели. Скачайки между различни светове, тя все пак умело удържа действието в едно русло, а диалозите между героите са толкова смешни, че ги препрочитах пак и пак. „Приказка за физици, магьосници и дракон“ е дебют, който ме изпълва с надежда какви ли чудесии ще напише тепърва това младо момиче, но сега само чакам да хвана книгата в ръка и да се примоля за автограф, когато най-сетне се запозная с нея.

Вземи с безплатна доставка.
Вземи с безплатна доставка.