Жанр: Фентъзи, Черен хумор

Издателство:

Автор: Марк Лорънс

Време за четене: 5 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

    Доброто, трънливо фентъзи е по-ценно от теглото на ръкописа си в злато, или поне читателите си мислим така. Вече сме разглезени от Джордж Р. Р. Мартин, Джо Абъркромби, Матю Удринг Стоувър (наскоро издаден у нас), Скот Линч и други, нормално е да искаме още и още, като новите автори трябва да стигат поне близо до тази летва, ако не и да я прескочат. Марк Лорънс и „Принцът на тръните“ ми бе силно препоръчана от Мила Ташева, обеща ми кървави сцени, чутовен цинизъм и още ред готини неща, които диря в съвременните фентъзита. Открих ги, безпорно, но размахът на споменатите горе сякаш ми липсваше, действието се движи в един-единствен улей, макар и с обичайния похват да е разкъсано в различни времена.

  15721561 Някогашният принц Йорг Анкрат е понастоящем професионален бездомен главорез, макар и ненавършил 15 – възраст, за която предвижда да бъде вече крал. Почти обичайната история в миналото – майка му и братчето му са убити пред очите му, баща му го мрази, отвътре му напира неудържимо желание за мъст, а политиката му налага да си наляга парцалите. Съответно момичето решава да дири сам късмета си – и се втурва в дивашки батални приключения с компания от разпасани кръволоци.

    Марк Лорънс е взел доброто решение да не изобретява поредния фентъзи свят, каквито вече има безброй и от които твърде малко се запомнят. Вместо това той позиционира действието си в постапокалиптична бъдеща Европа с добавени магии, но и с останали артефакти от нашата цивилизация, които имат важно отношение към сюжета. Силно включване имат препратки към класически древни автори, както и намигвания към съвременни такива.

  10723470    Йорг Анкрат определено засенчва всички останали, до степен да ги обезличава, което малко ме дразни, но пък няма как да не запомниш това нагло, арогантно, кръвожадно и егоистично хлапе, което смята, че целият свят му дължи подчинение заради изпитаната от него болка. В името на успеха си той е готов буквално на всичко и разплитането на произхода на този мрачен характер е част от силата на книгата – Лорънс е изградил жив герой, който се променя с действието, както и оставя достатъчно пространство за бъдещето му развитие.

   „Принцът на тръните“ е определено добро начало, надявам се в следващите части да се разкърши, да се развие в повече от една, предопределената от имената на трилогията, посока, да даде още силни изненади – и да превърне Лорънс в автор, който ще помним редом с ония горе, определено потенциал и талант си има в изобилие. Уважение и към сочния превод, направо не повярвах, че жена е превеждала тия ми ти смразяващи сцени, но Милена Илиева заслужава адмирации.

  Вж. страхотното ревю на Ташева в „Аз чета“, още в „Изумен“„Сборище на трабадури“, „My Fantasy Experience“, „Приумици“, „The God Of Tears Project“, „Violet Rabbit“ и др.

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

3cover2