Жанр: Фантастика

Издателство:

Автор: Стивън Бакстър

Оригинално заглавие: Manifold: Origin, 2001.

Преводач: Милена Иванова

Корица: Мека

Година на изданието: 2007

Страници: 568

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

   И това шеметно приключение приключи. „Произход“ е последната част от трилогията „Многообразие“, предхождана от „Време“ и „Пространство“. След като първите две разгледаха двете крайни възможности на теоремата на Ферми – за Вселена с единствен живот на Земята и Вселена, претъпкана с живот, последната посяга към още една вероятност: паралелните Вселени. Стивън Бакстър отново въвежда своите любими герои на нова, не по-малко драматична от предишните сцени.

 64175  Този път сините кръгове не са единственият знак за чужд разум. Доказателството е много по-категорично – в един миг познатата на всички ни прашна сива Луна изчезва и е заменена от свой червен събрат, много по-голям, с атмосфера и възможност за живот. Рязката промяна предизвиква тежки поражения на Земята, но най-тежко удря бившия астронавт Рийд Маленфант, който губи жена си Ема в полет – и тя минава през син кръг, който я телепортира именно на червения спътник. На раздираната от катаклизми планета няма кой да се ангажира с неговия отчаян зов за помощ, но с умело използване на емоционалните слабости на хората той успява да измоли възможност за една последна космическа спасителна мисия.

31201888._SY475_   Истински чудеса очакват Ема на червената Луна. Там среща си дават изчезнали видове от Земята, сред които най-силно впечатление правят различните хоминиди, които малко по малко разкриваме сред прадедите си. Всички те имат своето ниво на осъзнатост, а както и в първата книга, и тук Бакстър им дава „глас“, опитвайки се да представи как текат мислите им, дните им, кой как се е адаптирал към изключително конкурентната среда. Ема трябва да оцелее в тази абсурдна обстановка, която се обърква още повече от наличието и на хора, говорещи английски, които обаче не са от Земята – или поне не нашата. Маленфант също долита на бял кон… ракета, само за да се забърка в още по-големи неприятности с най-големите психопати на червената Луна – познахте, религиозни фанатици.

  18192004 А най-забавното е, че както сапиенсите се отнасят с пренебрежение към умствените способности на заобикалящите ги неандерталци, австралопитеци, еректуси и други, така и се появяват алтернативни земляни, които пък гледат на тях по същия начин – напреднали неимоверно технологично, овладели света си изцяло и останали в стазисно, но стабилно положение през невъобразим период от време. Преди странстващата червена Луна да го разруши и да ги добави към „колекцията“ си.

    Там, в небето, се крият вселенските тайни. И в тази последна част от трилогията Бакстър дава още един възможен отговор дали сме сами във Вселената и какво ни очаква в далечните бездни на времето – напред или назад. И между другото, много силно феминистично звучене има тази част, мъжете се провалят изцяло, но жените поемат спокойно щафетата. Може и това да е вярно предказание.