Корица: Борислав Тончев, мека.

Година на изданието: ноември 2018 г.

Страници: 430

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

  Преди точно година имах удоволствието да напиша:  “Съкровище, пищови и южни морета” е книга със стремително и леко действие в духа на Лара Крофт или Индиана Джоунс – правдоподобността е на заден план, важно е да е забавно и вълнуващо, а това Калоян Захариев го може със сигурност.“  И сега, след прочита на продължението – „Проклятието на индианското злато“, мога да повторя тези думи най-спокойно. Габриела, Надя и Мартин се завръщат за ново шеметно приключение, този път ситуирано в Южна Америка, където тримата се опълчват на едни много, ама много лоши хора, помагат за откриването на невероятно съкровище и се доближават до загадката за изчезването на родителите им.

    Захариев хич не губи време – още на първите страници братът и сестрата се оказват преследвани от бандити в легендарното Метро 2 под Москва и попадат в ситуация, в която помагат на руския президент – който, противно на мащабната му биография, която чета в момента, се оказва мил и благодарен човек и им дава в замяна указание къде да търсят следи от родителите си: далеч в Южна Америка. Но първо двамата трябва да навестят Надя в Белгия, където младото момиче си умира от скука, независимо че е позабогатяла, след като е издала книга за приключенията на тримата в предната част. В книгата обаче тя е попроменила истината, с което си навлича гнева на Мартин, но пък колко дълго може да е гневен един влюбен тийнейджър – не че би си го признал, разбира се?

   Тримата поемат към далечните земи, към особени пустини, ледени планини, където мистериозни старци свирят на флейта и се появяват и изчезват в миг, опознават чужди обичаи, скачат в опасни кладенци, откриват стари съкровища и в крайна сметка пленяват дори бивши диктатори. Бясното действие тече от началото до края, този път се спретва дори малка война заради децата, и не мога да не направя аналогия и с толкова любимите ми като дете романи на Петър Бобев – Калоян Захариев обогатява една традиция, която изглеждаше изчезнала у нас.

   „Проклятието на индианското злато“ тече още по-леко от първата част, но за мен лично постоянните заяждания между брата и сестрата ми дойдоха в повече – макар да са забавни, те са като развалена плоча, мисля си, че малко обиране би заострила книгата. От друга страна, сигурно малчуганите им се кефят, така че те като прицелна публика по-скоро са важни. Важното е, че един талантлив автор твори на воля и си личи удоволствието, с което го прави. И вярвам, че тепърва ще четем още от Калоян Захариев.

  Книгата е на невероятната цена от 12,90 и може (и трябва!) да бъде поръчана от сайта на изд. „Горната земя“.