Жанр: Криминален, Трилър

Издателство:

Автор: Нийл Олсън

Оригинално заглавие: The Black Painting, 2018.

Преводач: Александър Маринов-Санчо

Корица: Живко Петров, мека.

Година на изданието: декември 2018 г.

Страници: 272

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   Трябва да си кажа, че тия черепи по българската корица, както и името „Прокълнатата картина“ ме подведоха малко в началото – очаквах романът на Нийл Олсън да е мрачна готическа ужасия с фантастични елементи, но скоро се усетих, че всъщност чета нещо средно между кримка и трилър посветени на заровена в миналото тайна и драматичното ѝ развитие в настоящето. Едно семейство, отдавна тръгнало към разпада, се събира, за да погребат стареца, който е всявал ужас в тях години наред – и няма как да не продължат да нищят мистериозната кражба на най-важната му картина, около която витае дяволска аура. Събрани отново след дълги години, те се оказват впримчени в сложна игра, от която не всеки ще се измъкне.

34888106   В центъра на сюжета е предполагаема картина на Франсиско Гоя, част от прочутия му цикъл черни (или мрачни) картини, изрисувани по стените на къщата, която той обитава в заника на дните си, когато е глух, ужасен от войните и с недобри очаквания за бъдещето на човечеството. Според фамилното предание на семейство Морс те притежават една от тези картини, в която е вселен демон от самия Гоя – и той е способен да убива и умее да въздейства на хората, които я гледат. От поколение на поколение тази легенда се предава, а картината стои надлежно заключена в кабинета на патриарха на семейството, знаков колекционер и човек с тежък характер и множество врагове. До деня на едно погребение, когато е открадната и цяло десетилетие никой не знае какво е станало в този странен и объркан ден.

 37864358  В крайна сметка обаче и старият колекционер напуска този свят при подозрителни обстоятелства – и то точно когато е повикал младите наследници на фамилията при себе си. Скоро става ясно, че не ги е повикал за добро – наясно е с тайните на всеки един от тях и е решил да ги вкара в правия път с примамката за очакваното наследство. Но това му намерение е осуетено от смъртта, около която също витае загадка – открит е, вперил ужасен поглед там, където картината е висяла години наред.

 36962245 Сега членовете на семейство Морз трябва да се преоткрият един друг, да си спомнят какво се е случило преди 10 години, да се разровят в живота на доскоро страховития колекционер – и да открият, че собствените им тайни и миналото могат да заплашат живота им. А за истината се плаща скъпа цена.

  „Прокълнатата картина“ е кратък и напрегнат трилър с добра завръзка, бърза смяна на подозренията във всички посоки, умело движение между миналото и настоящето и с постоянно поддържане на напрежението. В книгата няма хорър сцени и картините на Гоя са повече символ на човешките пороци, на които героите на Нийл Олсън са представители.