Жанр: Трилър, Фантастика

Издателство:

Автор: Блейк Крауч

Оригинално заглавие: Recursion, 2019.

Преводач: Мария Димитрова

Корица: Живко Петров, мека.

Година на изданието: 2020

Страници: 364

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

  Препоръчаха ми „Променлива реалност“ на Блейк Крауч, която спада към популярната вълна на фантастичните сюжети в трилър опаковка, за да са приемливи за по-широка публика. Чувствата ми към това са смесени – по принцип си падам по по-чистите жанрови форми, но и такъв тип колаборации си имат чара. А тук е прибавена и доста сложна многостепенна реалност, гарнирана с няколко страховити момента на ядрена война, притеснително актуални за времето, в което живеем.

  43592998._SY475_ В романа на Крауч основната постановка е, че спомените генерират реалност – и ако човек бъде върнат към ключов спомен, той може да „заживее“ в него, като че се е пренесъл в машина на времето. И да вземе различни решения, които да променят живота му – но само до момента в бъдното, от който се е „върнал“, тогава вкупом на всички около му се изсипват спомените от неизживяната реалност, която е била променена. Точно такъв феномен залива Щатите – синдромът на фалшивите спомени поразява кръгове от хора, които внезапно осъзнават, че имат двойни спомени и не са сигурни кои са реални. А истината е, че и двата са. И всичко това е дело на невроложката Хелена Смит, която е движена от благородната мотивация да помогне на майка си да опази изгубващите се спомени, и изобщо да позволи на човечеството да преживява пак най-съкровените си моменти. С помощта на милиардер, който оценява потенциала на изследванията ѝ, тя се втурва към задачата, която се оказва нищо по-малко от директна игра със смъртта – и точно в мига на най-големия ѝ триумф тя разбира, че се е провалила страховито.

 50612756._SY475_ И започва истинска игра на гоненица през миналото и настоящето, а технологията на Смит се използва далеч не само по начините, по които тя си е представяла – включително в един момент американското правителство я използва, за да взема превантивни мерки срещу кървави инциденти. Но събитията се движат основно от Хелена и едно ченге, Бари Сътън, който сам получава възможност да се върне във времето към ужасяващ момент и да промени живота си, като го изживее наново. Което се оказва не най-доброто решение, а въпреки усилията на двамата, живеещи живот след живот, светът упорито се срива към ядрена война.

   „Променлива реалност“ е интересно конструиран трилър, който, както и в книгите с пътуване във времето, е малко объркващ на места заради обърканите причинно-следствени връзки, но ще се доверя на Крауч, че математическите му реалности се покриват така, както той ги излага. Докато четях, си спомних, че като дете, мечтаейки да пиша книги, ми бе хрумнал сюжет за хапче, което връща човек в спомените му и това вкарва човечеството в истинска омая от миналото, погубвайки настоящето, и ми стана много забавно как сходна идея е разгърната на професионално ниво. Мисля, че се е получило интересно и ще прочета скоро друг роман на автора – „Тъмна материя“.