Жанр: Публицистика

Издателство:

Автор: Ноам Чомски

Корица: Мека

Година на изданието: 2007

Страници: 479

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Открих, че съм пропуснал да прехвърля тази статия от Всичколандия, което си е сериозен пропуск:

“По обективни причини не мога да не съм почитател на Ноам Чомски- с всяка своя книга той буквално разкъсва американския империализъм, разнищва корпоративната алчност и разбива де що има митове за „миротворчество“ и „налагане на демокрация“ от страна на „най-великата държава на планетата“.

Това хубаво, но защо сред страниците на всяка негова книга имам чувството, че вече съм чел тези неща? Сериозно, понякога ми напомня един психопатичен коментатор, редактор на sport1.bg, който във всяко свое километрично писание изброява педантично едни и същи „грехове“ на столичен футболен клуб.

Та и Чомски така, само че той пише истини, но ги аргументира така богато, че направо човек се дави в аргументите му. Сред страниците му има толкова кавички, че хич не успявам да хвана къде започват цитатите му, основно от пресата, и къде личните му разсъждения. А това наистина обърква. Да, доказателствата са важни, но все пак бележките са добър начин да отграничиш това, което казваш, от цитатите, нали?

На всичкото отгоре е и хаотичен – от войната в Ирак прескача към нападението при Пърл Харбър, два абзаца по-долу е вече при инспирираните от ЦРУ преврати в Никарагуа, Гватемала и други, после критикува Буш I, по-долу Буш II и накрая пак се връща на Ирак. Е хайде оправяй се.

„Провалени държави“ е типична негова книга, която дава огромен куп информация и немалко теми за размисъл, макар и, повтарям, по крайно неудобен начин. Тезата е проста – САЩ претендират за право на намеса във вътрешните работи в т.нар. „провалени държави“ с неработещи институции, докато според Чомски самите САЩ са пример за такава провалена държава. Той изтъква, че незачитането на международните институции (ООН, Световния съд и др.), пълното пренебрежение и манипулирането на общественото мнение, отказът от подписване на общоприето договори като протокола от Киото, налагане на медийна цензура и др. са примери, с които могат да се „гордеят“ както демонизираната Северна Корея, така и САЩ. И е прав.

Все пак в „Провалени държави“ си харесах няколко момента, които си струва да бъдат споделени, защото не са твърде известни.

Първо за миротвореца-президент Удроу Уилсън, хвален до посиняване от апологетите на САЩ като образец на честност, сочен за автор на популярните „четиринадесет точки” за постигане на траен мир след Първата световна война. Освен това Уилсън е известен с лобирането си за едрия бизнес и безцеремонното вкарване на САЩ във войната след режисиран инцидент. А ето какво пише Чомски за една друга негова инициатива.

През 1914 г. морски пехотинци на САЩ разтурят Националното събрание на Хаити, защото те отказват да ратифицират конституция, спусната от американците, която дава възможност на корпорации да купуват земята на местните. Морските пехотинци като видна демократична институция организират плебисцит, с който всеки комунистически секретар би се гордял – в него участват забележителните 5% от населението, от които за конституцията гласуват 99.90%. Хиляди убити минават в бележка под линия, а на власт идва Национална гвардия, предана на интересите на корпорациите.

Нека видим и отношението на САЩ към свободата на медиите. При провеждането на изборите в Ирак преди няколко години една телевизия се стори неудобна на САЩ – разположената в Катар „Ал Джазира“, отговорна за малкото нецензурирани и нережисирани кадри от окупираната страна. Телевизията бе изгонена преди изборите, а Чомски припомня и „случайните“ бомбардировки над тяхни съоръжения в Кабул и Багдад, при които загина един йордански кореспондент.

И една последна отправка от книгата – коментара на журналистката Амира Хас, предавала от ивицата Газа, където израелската окупация извършва чудовищни деяния над палестинците. Цитирам дословно: „Заради благополучието на приблизително половин процент от населението в ивицата Газа – толкова са евреите там – животът на останалите 99.5% беше абсолютно разстроен и съсипан“. Онези, които заслужаваха това, живееха „във великолепни паркове и разкошни вили само на 20 метра от пренаселени, задъхващи се от липса на пространство бежански лагери“. Те можеха „да пускат крановете на пръскачките на зелените си площи, докато точно от другата страна на пътя 20 000 души зависеха от разпределението на питейна вода в цистерни“.

За книгата на Чомски е писано и в сайта money.bg, там има и други детайли от изложението.