Година на изданието: 2010

Страници: 312

Рейтинг :

Време за четене: 6 минути

Мемче тук, мемче там, меми навсякъде! Науката меметика, тласък за чието създаване е дал Докинс (да, онзи Докинс!), продължава своето развитие и “Психически вируси” от Ричард Броуди е важна стъпка от нея. Първо да кажем какво е мем, за да няма неясности:

Докинс: Мемът е основна единица на културно предаване, или имитация. Той е единица информация в съзнанието, чието съществуване влияе върху събитията по такъв начин, че в съзнанието на другите хора се създават още негови копия.

Хенри Плоткин (психолог): Мемът е основната единица на културната наследственост, аналогичен на гена. Той е вътрешна репрезентация на съзнанието.


Даниел Денет
(философ): Мемът е идея, вид комплексна идея, която се самоформира в ясна, запомняща се единица. Тя се разпространява чрез носители, които са физическите проявления на мема.

Успешен мем е този, който се разпространява непрекъснато – примерно колелото и огъня са суперуспешни меми, воглаве с вярата в бог, за беда. Те са градивните елементи на съзнанието и влияят на цялото ни мислене и поведение, без винаги да съзнаваме това. Специално за мен мемът “политиците крадат” е най-силния български мем и няма да намериш българин, който да не формира отношението си към политическата класа чрез него.

Веднага ви мятам в дълбокото с цитат за вирусите, които са сбор от меми, които бързо заразяват много хора и променят живота им – нацизмът е добър пример:

“Психическите вируси ни съпътстват през цялата човешка история, но те постоянно еволюират и се променят. Те са инфекциозни частици от нашата култура, които се разпространяват бързо в дадена популация, като променят мислите и живота на хората. Психическите вируси включват всичко: от сравнително безвредни примери като миниполите и жаргонните думи до такива, които сериозно объркват живота на хората, като например модела на самотните майки, живеещи на социални помощи… и религиозния култ “Давидова клонка”.

Когато казва, че вирусите са навсякъде, Броуди наистина има предвид навсякъде. Реално според него целият свят, всички идеи, вярвания, мечти, религиозщини, цялата цивилизация може да се изрази чрез изследване на появата, развитието, сблъсъка и оцеляването на най-силните меми, които по еволюционен път защитават съществуването си. Някои древни меми като тези за опасност, храна и секс и до днес са най-мощните ни стимулатори, затова и маркетинговите стратегии се изграждат изцяло върху тях с малка лъскава съвременна опаковка отгоре.

Мемите отговарят за това какво купувате, за кого гласувате, как прекарвате свободното си време, избор на професия, всичко според Броуди. Именно с тази обобщеност книгата малко ме озадачи, но все пак още в началото той казва, че меметиката не е наука за промяна на света, а изцяло нов начин на виждането му – светът си е такъв и дали именуваш нещо “рекламна кампания” или “мем” няма значение, но при втория случай имаш поле да изследваш по-задълбочено явлението и в крайна сметка да опазваш себе си от всякакви тъпни, които се опитват да ти внушат, както и да са “самопрограмираш” със свястни меми, които ще ти помогнат в живота.

Суеверията са пример за психични вируси и се основават на мемаевтина застраховка според Броуди – правиш нещо дребно и си защитен – чукаш по масата, хвърляш сол през рамо, плюеш, убиваш девица… ъх, увлякох се. Изобщо страниците, посветени на религиите като вируси ме израдваха супер много, както може да се досетите 🙂

Ето откъс, няма как:

“Децата обикновено биват програмирани с религиозни вярвания чрез кондициониране посредством повторение. Независимо за коя религия става дума, децата изминават пътя от нула вярвания до истинска вяра, като им се повтаря непрекъснато за божествеността на Бог, Иисус или Дейвид Кореш – толкова пъти, колкото е нужно (мда, “Прекрасният нов свят” – бел. моя), за да възприемат тази божественост като реалност – докато въпросните меми бъдат програмирани в съзнанието им.

Ако слушате многократно религиозни проповеди, след достатъчно повторения наистина ще почнете да забелязвате Бог и Неговите дела там, където преди сте виждали само хаотичните прояви на живота. Това, което преди е било случайност, става чудо. Това, което е било болка, става карма. Това, което е било човешка природа, става грях”.

Няма Истинска религия – всички те са проявления на няколко мема, сред които традиция, ерес, евангелизъм, осмисляне, повторение, сигурност, криза, храна, секс, проблем, доминация, принадлежност и др, които Броуди изследва в подробности. Подобно е положението и с патриотизма/национализма, който се насажда с пеене на химни и тържествено вдигане на знамена, набиване за велика история и зли съседи. Много ефикасно.

Ок, спирам да пиша, макар че имам още цял куп цитати, които съм си извадил. “Психически вируси” е книга, която едва ли ще преобърне живота ви (но ако го направи, значи имате нов вирус в системата), но ще ви помогне да погледнете на света по още един начин, който дава нелошо обяснение на множество идиотщини, които се случват ежедневно – примерно спам писмата или фейсбук измамите, които се репликират с кошмарни темпове при подходяща опаковка.

Светът е адски забавно място – като споменах ад, този мем ни е завещан от евреите, коити трябвало да си обяснят защо живеят зле, а римляните добре – и умниците стигнали до идеята, че на оня свят ще е обратното, което пък християнството разпространява вече с огромна жар. Та за света говорех – толкова е чуден, че няма как да няма различни визии за него, които не винаги са взаимоизключващи се.