Жанр: Фантастика, Хумор

Издателство:

Автор: Дъглас Адамс

Корица: Мека

Година на изданието: 2003

Страници: 800

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

ВНИМАНИЕ! БЕЗ ПАНИКА! Дори ако ще разрушават къщата ви заради някакъв си околовръстен път. Няма смисъл да се ядосвате – цялата планета подлежи на унищожение заради космическа супермагистрала. С тази задача са натоварени вогоните – а те са упорита раса във всяко едно зловещо отношение, включително убийствената им (често буквално) поезия. И желанието да трепят елмазени раци с чукове също.

Артър Дент има кофти ден. Не знае, че го чакат още много такива. Защото от Земята не остава и помен, а той поема на дълго пътешествие из една полудяла галактика, където нормата за нормалност е… хм, което ти падне в момента. Или противоположното, няма особено значение.

Нищо не е такова, каквото изглежда, а ако е, значи сте попаднали в невероятностната вселена на Дъглас Адамс. Където две ракети се превръщат в кашалот и ваза с петунии, времето е една крайно относителна величина, Вселената е необятно място за чудатости, а Отговорът на Живота, Вселената и Всичко останало е 42. Какъв е Въпросът ли? Ще трябва да го откриете сами, но гарантирам, че не е 6Х7!

Хм, още ли трябва да ви убеждавам да прочетете „Пътеводител на галактическия стопаджия“? Я да видим кратък и далеч непълен списък на полезните (и не чак толкова) знания, които ще получите от книгата:

1. Как се стопира космически кораб, важно, ако искаш да пообиколиш насам-натам, а нямаш пари. Всъщност и да имаш пари, все тая, щом си землянин. Затова се връщаш към началото на точката.

2. Как се прави най-опасното питие в историята на Вселената – пангалактическия гаргаробластер?

3. За депресията при някои видове свръхумни роботи. И ползата от липсата на оръжие при близка среща от трети вид с танк “Фрогстар, клас Д”.

4. Как се става президент на Галактиката? И какво е нужно, за да скриеш от самия себе си защо, о, Заркуон, ти е нужна тази грижа на главата?

5. Различни ненужни числа като степени на невероятност, например колко точно невероятно е да бъдеш спасен от космически кораб, след като си бил изхвърлен преди секунди от друг.

6. Къде е най-приятно да се похапне на цената на стотинка, вложена в банката днес? Или утре. Или все някога в бъдещето, все тая. “Ресторант на края на Вселената” може да почака дооооста за вашето заплащане. Чак до края на Вселената, най-точно казано.

7. Коя е най-великата рокбанда в историята и как е най-добре да се приема музиката им (друга планета, бетонен бункер и прочие…).

8. Как се правят сандвичи от Съвършено нормално животно и защо новите версии на един добър продукт обикновено се оказват сложни и проблемни?

9. Как е възникнала земната т.нар. “цивилизация”? Или не, по-скоро не четете тази част, ще се депресирате.

10. И накрая ще разберете, че няма част от историята в книгата, която да не може да бъде преобърната с главата нагоре в някоя от другите части. Защото Времето, Пространството и Фантазията на Адамс са едни мноооого невероятности неща.

Пожелавам ви приятен път с Артър Дент, Форд Префект, Зейфод Бийбълброкс, Трилиън, Слартибартфаст, Простетник вогон Джелтц, Марвин, Аграджаг и много други. Не забравяйте да си вземете хавлиена кърпа с широкоспектърно приложение и никога, ама НИКОГА, да не се паникьосвате. Вселената вече е полудяла. А нашето съществуване е само един от симптомите за това.

Вижте обезателно и една великолепна статия за Адамс и цялото му творчество в два поредни броя на Starlighter – брой 7 и брой 8.