Година на изданието: 27.04.2013 г., от 14.00 часа

Време за четене: 10 минути

     Ето че и краят на април се задава, а с него новата порция „Ratio“, след като миналогодишното първо издание на форума за популярна наука мина перфектно при пълна зала от млади и интелигентни хора. Още тогава се доказа, че дори и у нас, където най-продаваните книги са безумни езотерики, придружени с душеслабителни и сърцераздирателни притчооформени селф-хелпки, има мегдан за хора с рационално (нормално) мислене, които оценяват какво е направила науката за света около нас и искат да се запознаят отблизо с нея по интересен начин.

   Ако сте пропуснали миналогодишното „Рацио“, четирите лекции могат да бъдат гледани в Тубата: Кристофър Френч за паранормалните явления с прости и непаранормални обяснения, Владимир Божилов и Никола Каравасилев за това дали сме сами във Вселената, д-р Сара Сантош за приложението на геометрията в забавленията и накрая доц. Леандър Литов за хигс бозона.

   Миналата година трябваше да ви убедя, че събитието ще е страхотно – тази година това не е нужно, защото всички, които бяха там, останаха адски доволни и обещаха да дойдат пак, пък и да доведат приятели. Сигурен съм, че залата няма да стигне за всички, така че бих ви препоръчал да побързате да вземете билет, който пак е на символична цена – 10 лв. за възрастни, 6 лв. за ученици, вижте подробности в сайта на събитието.

    Отново на събитието ще има щанд с научните книги на „Изток-Запад“ с намаление, сред които „Псевдонауката“ на Бен Голдейкър, „Вселена от нищото“ на Лорънс М. Краус, „Изкуството, сталкерът на ума“ на Джона Лерър, „Рибата в мен“ на Нийл Шубин, „Как работи умът“ и „Материалът на мисълта“ на Стивън Пинкър, „Пулсът на слънцето“ на Боб Бърман, „Мисленето“ на Даниъл Канеман, „Моралният пейзаж“ на Сам Харис, „Хората от Земята“ на Брайън Фейгън, трилогията на Брайън Грийн и др., та дори и страхотният роман „Слепоглед“, в който има и адски много наука 🙂

   „Ratio“ 2.0 ще се  състои на 27 април, събота, като този път ще започнем малко по-късно – очакваме ви в 14 часа в Младежкия театър!

 А ето и страхотните лектори, които ще ни покажат науката в интересна и полезна светлина:

susan-blackmore    Проф. Сюзън Блекмор е писател с дългогодишен опит в представянето и промотирането на науката. Нейната работа засяга различни теми, свързани с психологията, като мемите, съзнанието, свободната воля, медитацията. През 2008 година говори на TED за меметиката. Автор е на повече от 60 академични статии, спомогнала е за написването на над 80 книги и е основен автор на 14. Освен своята академична работа, тя е автор в няколко медии, пише блог постове за Guardian и Psychology Today и често участва в радио и телевизионни предавания. Можете да прочетете повече за нея в сайта й.

     По време на Ratio проф. Блекмор ще представи темата за човешкото съзнание. Нейните изследвания в тази сфера разглеждат съзнанието от различни гледни точки: от неврологията и психологията през квантовата теория до източната философия. Темата на презентацията й включва отговор на въпросите как от стандартни мозъчни процеси се пораждат субективни изживявания, какво представляват понятията за съзнателно и подсъзнателно, как възприемаме света около нас и дали имаме свободна воля.

adam-hart-davis     Д-р Адам Харт-Дейвис e британски учен, автор, фотограф, историк и комуникатор на науката. Той има над 30-годишен телевизионен опит в представянето на научни теми пред масова аудитория. Продуцираното от него Scientific Eye се превръща в най-популярното телевизионно предаване за наука, което се използва в близо 70% от училищата във Великобритания и се излъчва в 35 други държави. Автор е на 37 книги за популярна наука, които третират въпроси в различни сфери от физика и астрономия до история. Повече за него ще научите от неговия уебсайт.

    По време на своята презентация на Ratio д-р Адам Харт-Дейвис ще говори за времето през призмата на историята, търговията, психологията, биологията, физиката и други науки. Той ще представи как се е възприемало времето през вековете, как се е измервало то от различни цивилизации, каква е ролята му в различни общества, как времето влияе на организмите и каква е ролята му във физичните закони, които са ключови за възприемането на Вселената. Разбира се, ще стане въпрос и за пътуване във времето.

Deborah Hyde    Дебора Хайд е главен редактор на списание The Skeptic. Тя пише за паранормални явления от близо 20 години и изследва различни суеверия и паранормални твърдения. Автор е на блога Jourdemayne, където споделя информация за историята и характера на паранормалните явления и причината вярванията в тях да са толкова разпространени. Дебора говори по тези теми около два пъти на месец, на събития от различен калибър като Skeptics in the Pub, QED и др.

     По време на Ratio Дебора Хайд ще говори за вампирите – донякъде нетипичен въпрос за научно събитие. Авторката обаче използва всички способи на рационалното мислене и научния метод при разглеждане на темата: тя борави с исторически данни за зараждането и развитието на този мит, както и елементи от психологията и социалната психология, за да обясни защо хората са склонни да вярват в него. Ще научите как чумата и други епидемични заболявания са се превърнали в предпоставка за вярата във вампири, както и любопитни обяснения на най-често срещаните методи за убиване на вампири.

николай спасов     Проф. д-р Николай Спасов е директор на Националния природонаучен музей. Има над 170 научни публикации в областта на еволюцията на наземната мегафауна, таксономията, морфологията, палеонтологията и археозоологията на бозайниците, еволюцията на поведението на гръбначните животни. Той взима участие в изследванията на кафявата европейска мечка у нас, организира разкопките на находището на мастодонти в с. Дорково и проучванията довели до откриването на зъба на хоминид край Чирпан. Асоцииран член е на Лабораторията по еволюцията на човека в Париж.

    Изследванията на проф. д-р Николай Спасов показват, че през Балканския полуостров и България са преминали първите навлизания на хората в Европа. За богатството на страната ни откъм палеонтологични открития говори и намереният край Чирпан зъб на хоминид, вече признат от научната общност като последния хоминид, живял в Европа. При своята работа проф. Спасов открива следи за миграция на животински видове от Изток към териоторията на България преди около 2 милиона години. Тези миграции му дават основание да твърди, че първото навлизане на човешкия род в Европа може да се е случило още преди 1.9-1.5 млн. години – значително по-рано от досегашните твърдения, че първите хора са се заселили в Европа преди около 1 млн. години.

   Ще бъда щастлив да се видим там всички, които обичаме хубавите книги 😉