Време за четене: 10 минути

Научна конференция „Рацио“, година първа
10:30 часа, 29 септември, събота
Младежки театър, София
(билети тук
)

Всичко, което правя, правя го със сърце и душа, със страст и отдаденост. Това е нещото, което ме води, което ме мотивира да действам, да продължавам напред, да укрепвам и защитавам убежденията си. Дали тук, в Книголандия, дали в книжарницата, дали в издателството или всички други неща, които правя, част от които предпочитам да останат в тайна… всичко това е моето разбиране за пълноценен живот, за прехода ми от бурна младост към улегнала зрялост (който едва е наченал, да речем, може и да не приключи изобщо :)). Затова горя в работата и хобитата ми, затова когато един проект ме запали, аз се опитвам всячески да предам огъня около мен – пък който иска, нека се включи!

Проектът Ratio е от нещата, в които горя, за които ми пука и които съм готов да защитавам с книжни зъби и нокти. Той е логичното и естествено продължение на най-важните за мен книги, за които съм писал в Книголандия – „Псевдонауката“, „Най-великото шоу на Земята“, „Петдесет големи мита на популярната психология“, „Черният лебед“…, това е нормално с оглед на селекцията, която правя за „Изток-Запад“ и заглавията, които препоръчвам в „Книга за теб“. Той е първата птичка, която пролет не прави, но навежда мислите към нея – към промяна на властващото невежество и суеверие, повсевместна и нарастваща неграмотност, склонност към безкритична вяра във всяка идиотщина, езотерична безсмислица, шарлатанщина, всяка слабозамаскирана реклама, всяка конспиративна теория, дори и най-абсурдната. Вселената крие твърде много чудеса и тайни, за да си губим времето с горните.

Участвам в проекта „Рацио“ и от чист егоизъм от айнрандовски тип, хич не искам и да сипя празни приказки за „общо благо“ и „за хората“ – това е работа на политиците. Аз искам да видя тези учени и да ги чуя какво казват – искам да ги видя на живо, искам да се здрависам с тях, искам да ги питам толкова неща. Клиповете в интернет са чудесни, но аз искам да съм в залата на Младежкия театър на 29 септември. Аз мечтая инициативата да сработи и до няколко години в България да дойдат авторите на книгите, които ме вдъхновяват и формират мисленето ми – Ричард Докинс, Бен Голдейкър, Стивън Пинкър, Насим Никълъс Талеб, Джаред Даймънд, Мат Ридли… Засега те са вън от обсег, но с нужните усилия всичко е възможно. Всичко.

Имам и още едно егоистично желание – аз искам да се запозная с младите хора, които биха се изкушили от подобно събитие. Това са хората, с които искам да комуникирам, с които искам да работя, с които искам да се забавлявам – малка част от тях срещнах снощи на нещо като приятелско виждане преди събитието и беше чудесно. Самата мисъл за няколкостотин души, сбрани на едно място, с интерес към науката и рационалното, към знанието и силата на разума – това е мястото, където искам да бъда самият аз.

Всеки един от лекторите ще говори неща, които ме интересуват, които ме вълнуват и от които не разбирам чак толкова – точно това е и идеята на цялото събитие – да седнем и да слушаме за наука по по-земен, по-разбираем, защо не и забавен начин. Началото по програма ще даде Крис Френч, който е специалист по паранормални явления, но не от тези, които пишат бясно книга след книга и киснат по тв шоута, а от сериозните – които търсят какви са истинските причини за тези явления, кое ги поражда и кое ни прави склонни да вярваме или не в тях. След него Влади Божилов и Никола Каравасилев ще говорят за възможностите за откриване на чужди цивилизации. Влади е един от най-готините и чудновати хора, с които съм се запознавал в последно време, преди дни завърших книгата му „Живот и вселена“ (ревю другата седмица), но имам толкова неясни неща още! Следва красивата д-р Сара Сантош, която ще покаже как математиката и геометрията могат да правят шоу по улиците – да, това наистина се случва и тя обучава млади артисти точно на тези умения. И накрая – тежката артилерия на проф. Леандър Литов, ръководител на екипа от СУ, работещ в ЦЕРН по проекта на Големия адронен ускорител, който ще ни обясни най-важното научно събитие на годината – дългоочакваното улавяне на хигс бозона, този хитрец!


Възхищавам се от Васи и Любо – двамата, които дадоха идеята, приведоха я в ход, координираха цялото нещо и свършиха огромна част от работата – а в следващите 2 седмици ги чака още повече труд. Те наистина знаят какво правят и защо го правят, както и не се уплашиха от инвестицията на време, пари и нерви в такова начинание. Моите безкрайни уважения към тях и се надявам да работим дълго и ползотворно време заедно. Заслужава си.

Това е, изборът оттук нататък е ваш – дали „Рацио“ ще го бъде зависи само от вас – дали залата ще се напълни (в което вярвам) – и дали ще харесате това, което петимата учени ще представят. Това е година първа – основата, на която ще стъпим и върху която ще градим. Ще градим бъдеще, основано на разума и на мисълта, на знанието и приложението му. И както иначе чудовищно сложното кацане на Марс бе сякаш рутинна задача за НАСА, така и звездите не ще да са чак толкова далеч, ако се научим да гледаме към тях с копнеж.

До скоро виждане по-следващата събота, а отсега мога да издам, че на събитието ще има малък щанд на „Изток-Запад“ с най-добрите ни научни заглавия – само те и нищо друго, ще има и намаление. Аз и Благо като част от екипа лично държахме на това, защото всичко – ВСИЧКО! – започва с книгите и четенето, с решението да останеш сам и да отгърнеш страниците. А инициативи като „Рацио“ тикат точно към това – към желание да учиш и да се развиваш заедно със света.

Билети за събитието могат да се поръчат от тази страница, както и от касите на Младежкия театър. Хубавите места на първите редове намаляват, та не бих препоръчал да чакате до деня на събието 🙂

Ще се радвам да се видим там!