Жанр: Хумор

Издателство:

Автор: Йордан Свеженов

Корица: Йордан Свеженов, Диана Атанасова, мека.

Година на изданието: декември 2013 г.

Страници: 448

Рейтинг :

Време за четене: 6 минути

 „Революция с аритмия“ измина много бързо нелекия път от получаването на ръкописа до грейването по рафтовете на книжарниците. Текстът ми бе пратен непосредствено преди пътуване в чужбина и четох книгата далеч оттук, временно освободен от натиска на ежедневието, и това беше точно нужното, за да я оценя на спокойствие. Истината е, че бях скептичен – толкова рядко попадам на добър хумор от български автор (в последната година само „Рицарите на празната чаша“ на Костадин Костадинов и „Руският съсед“ на Михаил Вешим ме впечатлиха), че не очаквах дебютиращ автор да прескочи летвата, която съм поставил за влизане в поредицата „Гравитация“. Е, грешах много – не за пръв, не за последен път.

    Още след първите изненадващо забавни петдесетина страници знаех, че вероятно ще поискам да издадем книгата, а колкото повече напредвах, толкова по-въодушевен ставах. Минути след като я завърших, писах на автора да се видим и да поговорим. Честно да си призная, просто усещах как някой го „открадва“, но за щастие се разбрахме чудесно.

  1455858_221592878018269_258275416_n   И ето я пред вас в пълния си блясък – категорично една от най-добрите хумористични книги за последните години от български автори. И може да бъдете сигурни, че това не е оня безцелен, нискотарифен хумор, който блика на талази от екрана на телевизора, макар че, иронично, Свеженов е тв сценарист в популярно шоу – това е жив, неподправен и ироничен поглед към действителността, в който под забавното се крие и осъзнаване, че живеем в реалност, която е толкова страшна, че е чак абсурдна. И само смеейки се, можем да я приемем.

    В книгата сюжетни линии се протягат от всички посоки на Европа, размахът е изумителен, но за тях може да прочетете на задната корица. Всяка от тези истории започва самостоятелно, но скоро идват заплитанията – връзките между героите са сложни и противоречиви, а различните планове се сблъскват и си влияят взаимно. Свеженов изгражда жив сюжет, който се развива по собствена логика, като сериозното и смешното формират сплав, която не оставя никого безучастен. Има си дози от искрящия хумор около забавното отношение към света, което ромите пословично притежават, има си сериозни моменти, свързани с абдикацията на държавата от отговорностите си и трагедията на трафика на жени, както и благоденствието криминалните структури, които съществуват чрез него.

  1454618_10202557912214164_227011972_n  Йордан Свеженов е написал дебютна книга, която не звучи като такава – в ръкописа нямаше грапавини на стила, нямаше наивни сюжетни решения… това е книга, която може на едно ниво да достави чисто удоволствие, а на друго, при добро желание, може да накара човек да се замисли. На корицата са трима души, избрани от многото чудаци вътре, но реално всеки един от героите може да бъде главно действащо лице в отделна книга – и само се надявам Свеженов да продължи да твори, защото още от първата му книга си личи, че имаме нов виден и талантлив хуморист на литературната сцена.

Вземи с безплатна доставка.
Вземи с безплатна доставка.

„Революция с аритмия“ е едно наистина свежо попълнение, което придава нов и различен заряд на поредицата „Гравитация“, от която досега излязоха „От Космоса с любов“ на Станислава Чуринскиене, „Ана“ на Диана Петрова, „Не беше тук и си отиде“ на Георги Томов, „По-тихо от мрак“ на Христо Кърджилов и „Самира“ на Боримир Дончев. Тази компания си заслужава четенето, гарантирам.

Вижте и свежия трейлър: