Корица: и илюстрации: Петър Станимиров

Година на изданието: септември 2019 г.

Страници: 208

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    Преди няколко месеца Благой доста енигматично ми писа да се видим за нещо важно. Сега, с човек, с когото се познаваме от 7-8 години покрай блоговете си, с когото сме изяли една торба сол в „Изток-Запад“ и „Deja Book“, няма особена нужда от повод, за да се видим, но в случая нещо имаше на хоризонта. Очаквах роман, честно казано, имах чувството, че след двете му книги – „Добрите, лошите и грозните“ и „Трансформации“, е поел в тази посока. Не би. Седнахме, той извади няколко листа от чантата си и ми каза да ги видя внимателно, докато той пуши навън. Не искаше да ме гледа, докато чета първата завършена история от „Седем градски гряха“.

IMG_20190913_213531_1   Трудно може да се опише усещането на срещата с нещо толкова неочаквано. Защото, от една страна, илюстрациите на Петър Станииров въздействат пряко на ума ти – сграбчват и те завличат в алтернативната реалност на макабреното изкуство на ужаса. Мислех си, че знам какво мога да очаквам от него – зер от малък ми влияе с великите си корици на Кинг, а по-късно имахме възможност и да работим заедно по силни книги. Но тук преживяването е коренно различно. Повлича те надолу в плаващите пясъци на Благовата фантазия, която с малко думи и много емоция говори директно към нашите архитипни същности, които вият отдолу под цивилизационните ни маски.

IMG_20190913_213608  Веднага реших, че този проект трябва да види бял свят – за да го потъмни 🙂 И да покаже колко изкуство може да има в низките страсти, колко истинска емоция може да се извади от тинята на кошмарите, колко саморазкриващи реакции ще избухнат при срещата с нещо толкова различно. Не се имам за фен на хоръра, но тези истории, които Благой Иванов и Петър Станимиров са изградили заедно – неразплетими като двойната спирала на ДНК, ми влияят по начин, който не мога да обясня. Единствено знам, че след като книгата излезе на хартия, ги прочетох отново – и да, още по-добри са така, четенето от файла е едно, но веществени, тежащи в ръцете, отгръщани страница след страница, имат още по-демонично очарование.

 IMG_20190913_213506  Вече написах какво буди в мен „Седем градски гряха“ на задната корица и не искам да се повтарям. Всяка от тези истории е смайваща с неочаквания си край, а лично за мен историята на автобусния шофьор е любима, защото в главата ми преди години се въртеше сходен разказ. От онова бълбучкащо общо несъзнавано е дошло и при Благой и той го е предал по-добре, отколкото аз съм способен.

   И още нещо – обърнете внимание на тази илюстрация на кучето от разказа „Бащата“, не съм виждал досега такова умело пресъздаване на страх.