Жанр: Еволюция, Наука

Издателство:

Автор: Колектив

Оригинално заглавие: The Seventy Great Mysteries of the Natural World, 2009.

Преводач: Гинка Асенова

Корица: Твърда

Година на изданието: 2009

Страници: 304

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

   Не е добра сделка да си купиш такава книга с огромно намаление от разпродажба. Показва трагично разминаване с търсенето, а щом няма търсене за такава прекрасна книга, значи имаме трагична липса на интерес към науката и еволюционната теория в обществото. А такава липса личи и по ежеседмичното изливане на нови заглавия, свързани с шарлатании (астрология, хомеопатия, прераждания и др.) и фалшиви гурута (Ванга, Дънов, Чопра, Деникен, Айк и сие), които получават необходимото поне минимално читателско внимание, за да оправдавят мултиплицирането на нови и нови книги в тези секции на тържеството на лъжата, невежеството и лековерието.

  4647724 „Седемдесетте големи загадки на дивата природа“ е помпозно наименование, но далеч не всичко в книгата е посветено на загадки. Науката имаше броени десетилетия на фона на хилядолетията религиозна тъма, но успя да проникне в тайните на живота и да излезе вън от Слънчевата система. След Дарвин формулираната от него теория бе развита в нови посоки, а генетиката безусловно доказа валидността на еволюционните предпоставки – което далеч не означава, че знаем всичко; но значи, че сме поели на прав път в разкриването на загадките на природата. А тя – за милиардите години съществуване на планетата – е натрупала толкова много чудеса, че още безброй генерации учени ще проникват в тях и пак ще останат неясноти. Простите отговори са винаги лъжливи, затова са и привилегия на тези, които предпочитат да не знаят истината, а да паразитират върху измамата – всякакви проповедници и пседоучени.

     В книгата са разгледани наистина много от най-интригуващите посоки на съвременните изследвания на живата и неживата природа – произход на планетата, на живота, камбрийския „взрив“, петте масови измирания, динозаврите и тяхната биология, образуването на континентите, кислорода и неговия произход, вулкани, цунамита, астероиди и комети и техните сблъсъци с нашата планета (силен довод срещу „съвършеното творение“, за което опяват креационистите), еволюцията – примерът с окото, разчитането на генетичния код, теорията на себичния ген, видообразуването, видовете, които живеят при екстремни условия, еволюция на различните групи животни, тяхните сетива и методи на оцелявае, поведение, полов отбор, сигнализация, съзнание… разгледано е и близкото бъдеще – глобалното затопляне, пределът на увеличаване на населението, епидемиите, замяната на въглеводородните горива…

  Виждате – разнообразни теми, разгледани спретнато и достъпно, с огромен цветен снимков материал. „Седемдесетте големи загадки на дивата природа“ не е книга за четене наведнъж, аз лично си отделях време за по 3 глави вечерно време и за месец я прочетох. Сега съм си сложил на масата „Хората от Земята“ на Брайън М. Фейгън, която е още по-огромна и внушителна.

Вземи с безплатна доставка.
Вземи с безплатна доставка.