Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Джеймс Ролинс

Оригинално заглавие: The Seventh Plague (Sigma Force, #12), 2016.

Преводач: Венцислав Божилов

Корица: Мека

Година на изданието: май 2017 г.

Страници: 480

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

 Започнах да чета книгите на Джеймс Ролинс с две по-стари – „Айсбергът на смъртта“ и „Триъгълникът на дракона“, които ме оставиха със смесени чувства, по-скоро положителни заради апокалиптичните сюжети. Обичам да е заплашена цялата планета, далеч по-интересно ми е от фокусираните върху отделни проблеми сюжети. Мнозина смятат, че най-силна е серията му „Сигма“, пък и ми казаха, че не е особен проблем да започнеш с последната, така че веднага след излизането ѝ взех „Седмият мор“, който ми допадна с обещанието за ровене в библейските митове.

  33231123 И не ме излъга. Джеймс Ролинс повежда на още едно шеметно приключение, което се протяга през хилядолетията назад, за да даде забавна и почти научна трактовка на възможността бедствията, сполетели Египет уж по божия повеля, да са реални – и най-вече как точно са се случили. Основното наказание са градът и огънят от небето, чиято поява е развита в отделна линия на полюса, където в една научна станция налудничав богаташ се готви да реализира експерименти, замислени от Тесла, и да осигури безплатна енергия за цялата планета. Другата линия на книгата се движи около Нил по карти, изрисувани по крила на пеперуди, и в нея древни мумии се възправят, за да предупредят за страховита пандемия – а в забавна странична линия Ролинс проследява как Ливингстън, Стенли и Марк Твен също се сблъскват с древната заплаха и успяват да я спрат преди век.

   „Седмият мор“ има от всичко по малко – глобална заплаха от недомислен научен експеримент, древно зло, което веднъж е било пуснато на свобода и този спомен още се предава чрез библейските митове, а сега е отново готово да унищожи вече неспасяемо свързания свят, и мистичен орден, който са е погрижил да предаде информация в помощ на бъдещите поколения. Добрите са много добри, а лошите са албиноси от руски произход с татуирани лица, обучени останки от организация, която „Сигма“ е унищожила в някой от предните романи.

   И въпреки че ми казаха, че не е проблем да се чете направо този роман, дванадесети от серията, героите ми се сториха силно недоразвити – и това ще да е именно защото съм изпуснал цели 11 книги, в които Ролинс малко по малко ги е изграждал. Ще видя дали ще наваксам в тази посока, с тиражите на трилърите нещата са сложни, не са книги, които се поддържат в наличност след намаляване на търсенето.