Жанр: Хумор

Издателство:

Автор: Ивлин Уо

Оригинално заглавие: Scoop, 1938.

Преводач: Весела Еленкова

Корица: Мека

Година на изданието: 2013

Страници: 264

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

… – Сега или трябва да намерим червения шпионин, или да се изпържим…
– Или да обясним грешката.
– Това е рисковано, друже, и не е професионално. До такива работи се прибягва веднъж-дваж в истинска криза, но те не носят пари. Хората не обичат печатните опровержения – и с право. Разклащат общественото доверие в Пресата. 

Ozone.bg
Ozone.bg

   Някои теми са просто вечни – като стремежа на медиите да дирят сензации и дори да ги създават, ако не са налични. „Сензационни новини“ на Ивлин Уо излиза около началото на Втората световна война, но дори в това мрачно време носи в себе си забавния дух и енергия на романите на Удхаус (че дори се пръква симптоматично и герой на име Бърти Удхаус), като авторът безцеремонно осмива и висшето британско общество, и интересите на залязващата империя по цялото земно кълбо, и неволите на един домошар, който се оказва неохотен участник в най-голямото приключение на живота си.

531260   Уилям Бут е от онези британски провинциалисти, солта на земята, който е напълно доволен от своя тих и спокоен живот, гарниран с трепетни дописки за животните и техните привички. Но една случайна грешка го поставя в неловкото положение да търси начин да се извини, а съвпадение в имената го запраща в едно съвсем ново поприще – като военен кореспондент в африканска държава, дето къкри предстояща революция. Бут доброзорлем поема на това крайно нежелано преживяване, а нелепите ситуации около му изобилстват. При пристигането му в Ишмилия белите и проблемите само се увеличават, след като се оказва, че революция почти не се очаква, диренето на съветски шпиони не е твърде успешно, местните власти имат интерес журналистите, които в един момент започват да се прескачат един друг, да бъдат задоволени, и хаосът от ден на ден се увеличава. В крайна сметка новините могат да бъдат отразявани, но при нужда – и създавани, както добре знаем в нашето по-високотехнологично, но иначе идентично като драми време.

  „Сензационни новини“ е злободневен роман, който не е загубил абсолютно нищичко от актуалността си – едновременно забавлява и алармира за възможностите на медиите и стоящите над тях да насочват общественото мнение, да подменят изцяло реалността и да предлагат наглед убедително фалшиви новини като окончателно установена истина. Ивлин Уо пише с разточителна лекота и можем само да съчувстваме на злощастния му главен герой, изваден изцяло от зоната му на комфорт и бухнат право в пълен и абсолютен батак.