Жанр: Детски

Издателство:

Автор: Робърт Бийти

Оригинално заглавие: Serafina and the Black Cloak, 2015.

Преводач: Паулина Мичева

Корица: Мека

Година на изданието: май 2017 г.

Страници: 240

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    „Серафина и черният плащ“ на Робърт Бийти бе първата книга от панаирната купчина, към която посегнах – едно, че ми се четеше нещо леко и неангажиращо, второ, че идеше първи юни и исках да пиша за някоя нова детска книжка. Прочетох я бързо, но пък хич не ми се пишеше миналата седмица (в осмата година на блога и това взе да зачестява), така че остана за тази. Чаровна детска книжка, прекрасно преведена от Паулина Мичева, която ни запраща из безбройните стаи на имението „Билтмор“, оградено от вековна гора, сред която се крият далеч не безопасни места.

  Серафина още не знае това – не знае и че е открита именно сред тази гора, но скоро ще го научи. Тя живее в мазето на имението и е Г.Л.П.  – главният ловец на плъхове, макар че за това знаят само тя и баща ѝ, който пък е отговорен всички механизми в имението да работят гладко и безпроблемно. Той отрано е подготвил Серафина, че трябва да се крие и никога никой да не я вижда – и тя се е научила да бъде невидима. Усеща, че е различна – никога не е разговаряла с друг, освен с баща си, но съзнава, че в нея има неща, които я отличават от хората, които тя следи от сенките.

 34936986  Имението „Билтмор“ е постоянно посещавано от безброй гости, които си прекарват чудесно като гости на богаташката фамилия. До момента, в който не започват да изчезват деца. Серафина бързо се оказва въвлечена в борба със загадъчно чудовище с черен плащ, който поглъща хора. Тази битка ще я изведе и вън от имението – в гората, но и вън от нейната наложена самота. Заедно със зловещ враг тя ще спечели и верен приятел – а докато се бори да победи мрачната сянка, тя неусетно ще се доближи до истината за себе си.

  „Серафина и черният плащ“ е бърза, забавна и много смислена детска книжка за важните неща – за самоидентификацията, за приемането на различните, за умението да гледаш отвъд привидностите. Серафина е чаровна героиня, чиято странност прекрасно хармонира с приключенията ѝ, в които има и магия, и хитрина; дори ми напомняше малко на Лизел от „Крадецът на книги“. Робърт Бийти е създал чудесна атмосфера, в която загадката може лесно да бъде открита, но и най-големият циник в края ще се усмихне на финалната сцена.