Оригинално заглавие: Shadows Fall, 1994.

Преводач: Лидия Цекова

Корица: Карен Папазян, мека.

Година на изданието: 2013

Страници: 448

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Светът може да вярва на определени неща в определен момент. Старите мечти трябва да отстъпят място на нови. Тук те идват, за да умрат и да бъдат забравени. Онези, за които реалността се е оказала непосилна, могат да намерят последна утеха. Шадоус Фол е необходим, той облекчава болката на света.

Ozone.bg
Ozone.bg

    Чакано завръщане беше това в „Шадоус Фол“ на Саймън Грийн, една от отличителните книги в серията „Мagica“ и ключова част от един легендарен списък на Благой Иванов за велики жанрови книги, които трябва да се появят на български език. Девет години след излизането на книгата, девет години, а сякаш десетилетия са минали от онова много по-спокойно време, и ето ме пак в този „град, където мечтите отиват, за да умрат. Където кошмарите свършват, а надеждата намира покой“, това „гробище за свръхестественото, където хора, създания, идеи и истории отиват да умрат, щом никой вече не вярва в тях.“ Дори детските играчки, които всеки е обичал и забравил, отиват там и чакат да бъдат преоткрити, а смъртта далеч не е така окончателна. Това е Шадоус Фол, особено и примамливо място, особено ако имаш болка за лекуване.

Хората не са създадени да живеят толкова близо до магията – тя изважда на бял свят не само най-доброто, но и най-лошото у всеки.

 273501   Препрочетох си и текста, който съм написал за книгата преди толкова много години… хареса ми, а това не се случва често, силно критичен съм за някогашните си драсканици. Но съм сумирал книгата добре още в началото: „Та какво може да очакваш от мащабен и сложен роман, в който има литературни, комиксови и анимационни герои, елфи, рок звезди, странни роботи, конструирани от антропоморфното Време, немъртви, динозаври, цяла фанатична армия от тежковъоръжени религиозни кръстоносци, че и едно плашило с неудържима сила, което всява ужас?“ После съм се поразпрострял в описване на главните герои и огромния конфликт, в който се оказват забъркани, на безбройните попкултурни препратки, които прави Грийн, не всички от които са лесно различими от човек, расъл в различна среда. Всъщност, ако не сте я чели, онзи текст ще ви е по-полезен от този да ви убеди, че си струва.

2498148   Но сега, като препрочитах книгата, ми направи впечатление друго – колко минорна и всъщност доста депресивна е цялостната атмосфера на романа, далеч не е това лудешко приключение, което някога така ми допадна. Мисля си, че е заради паралелите с нашата реалност – една фанатична армия извършва „специална операция“ в Шадоус Фол и извършва звества, които се случват и в реалността наблизо. С повече емпатия проследих как героите се изправят срещу тези откаченяци, дирейки смисъла и на собственото си съществуване – там, в града, който е междинна спирка между реалността и вечното забвение. Отново се ядосах на края и религиозната му символика, но това можеше да се очаква определено, тук разбиранията ми не са се променили.

   9780451453631-usМисля, че ще препрочета пак „Шадоус Фол“ след десетина години. Определено има голяма отлика от начина, по който съм я възприел през 2013 г., и ми допадна тази промяна – да, четях същата книга, но не само времето около ни е много различно, аз съм и почти съвсем друг човек. Но едно си беше същото – щастието да си сред вихрите на такова шеметно въображение като това на Саймън Грийн, да следваш причудливите му идеи, да откриваш препратки, които са ти убягнали, и да се чудиш как е успял да смеси на едно място и митологичните образи на елфите, и гладиаторска арена с акули, плуващи във въздуха, че и тиранозавър. Всъщност си мислех, че този роман може да бъде много по-дълъг, реално атаката на религиозниците идва доста бързо и не позволява градът да бъде изследван и опознат истински. А колко още много тайни със сигурност крие това колкото фантазно, толкова и реалистично място.