Преводач: Теодора Божилчева

Корица: A Twist in the Tale, 2004.

Година на изданието: 2009

Страници: 240

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg  Първата ми среща с Джефри Арчър беше именно със сборник: „Рогоносецът“ много ме впечатли, а след него и романът „Ези печели“ затвърди доброто ми впечатление за този изключителен разказвач. Сега съм струпал три негови романа: „Търговецът“, „Да кажем ли на президента…“ и „Пътеки на славата“, но реших първо да прочета краткия сборник „Шах и мат“, който си взех на последната Алея на книгата. Много ми допадна авторовата заигравка с читателя в началото – Арчър твърди, че десет от тези дванайсет истории са по истински случаи и те кара постоянно да се чудиш кои са.

  78976 Ето ги накратко. Мъж извършва по случайност перфектното убийство, но го изкушава перфидното удоволствие да види отблизо как друг поема вината. Финансов министър на корумпирана изцяло държава (по-зле от нашата!) се заема да наложи ред – и няма да се спре пред нищо, за да се добере до скритите авоари на сънародниците си. Едно момче иска да върви по стъпките на баща си и да работи във фабриката, но съдбата му е приготвила по-различно ястие. „Само имитация“ е перлата в короната на този сборник, духовит и ироничен разказ за човешката суета, която богатството и професионалното удовлетворение не могат да смирят. Две самотни души се откриват в един бар и продължават заедно напред – с чудесен обрат в края. Двама съпрузи, които умеят да планират най-добрите възможни почивки, като гарнират всяка с една малка сладка „кражба“ по техен вкус. История от японски военнопленнически лагер от Втората световна война дава различна перспектива към онези кошмарни времена, като дава възможност за продължение, което ще трогне всекиго. Разказът, който дава име на сборника, не е нещо невероятно, но е предвидимо забавен. Другата история, посветено на виното, малко ми убягна в края си, при все че се върнах да го препрочета, но нейсе. Мъж планира перфектното отмъщение към друг, който си е позволил да задява жена му. Двама стари приятели се скарват и нещата отиват до съд за почуда на всички. За финал е оставен един горестен любовен разказ, който предпочитам да мисля, че е от двата измислени.

  „Шах и мат“ събира на едно място разнообразни истории с една обща черта – колко добре са структурирани от истински майстор. Джефри Арчър въвежда с лекота в различни сюжети, без значение дали са на броени или на стотици страници. Няма как да не прочета всичко от него малко по малко.