Жанр: Детски

Издателство:

Автор: Радостина Николова

Корица: Христина Ефтимова

Година на изданието: 2019

Страници: 160

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

 Колкото и кървави трилъри да обича, на човек все ще му се прииска да прочете нещо леко и забавно – за децата. И корицата на „Шантавия до шия“ на Радостина Николова обещава точно това – една видимо намусена баба (с предполагаеми необикновени способности да превръща хора в животни, ако я ядосат) и две деца, които като същи Томи и Аника просто не знаят в какво се забъркват.

   А началото хич не е добро за тях – родителите им са модерни млади хора, които са убедени, че малко живот на село е това, от което имат нужда и те, и техните деца. Съответно летните планове на двамата третокласници близнаци Лина и Нико са провалени, те са отделени от приятелите си и запратени в непilustration_glava1_resultонятната реалност на село Геврек. А още по-неприятно е, че съседка им е самата Стефания Шиева, чието име с лекота се трансформира в Шантавия – затворена, мрачна и мистериозна възрастна дама, която никак, ама никак не ще да се занимава с шумни дечурлига. Само че точно това ѝ се налага, защото, иска или не, става прицел на вниманието на двете деца. И се започват поредица от приключения, в които малко по малко се разкрива и миналото на Шантавия, и силите, които владее, и изобщо всеки ще допринесе бъркотията да става все по-голяма с всяка страница.

  Радостина Николова владее добре лекото и забавно писане, което да се хареса на малки и големи, липсваше ми само един хубав обрат в края, в който да видим героите в различна, неочаквана светлина, но все пак тук продължение не мърда, така че ще видим. Има мегдан за много забавления с тази конфигурация от беляджийски близнаци и намръщена баба, която крие разни тайни зад мрачното си самотно присъствие. А и илюстрациите на Христина Ефтимова са чудесни! И трите експеримента в края са сполучлива добавка за любознателни хлапета 🙂