Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Донато Каризи

Оригинално заглавие: Il Suggeritore, 2009.

Преводач: Иво Йонков

Корица: Мека

Година на изданието: 2018

Страници: 444

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

 Ozone.bg Италианецът Донато Каризи смело и много професионално стъпва на територията, която е запазена обичайно за англоезичните автори – макар че в трилърите според мен лидерите са скандинавците, сред които се отличава особено Ю Несбьо. Но „Шепнещият“ е интелигентно конструиран кървав трилър, който започва със зловещата находка на отрязани ръце на млади момичета, които са били отвлечени и държани в неизвестност. Преследването на изверга изправя всички участници на ръба на лудостта, а обратите следват един след друг, особено към края.

 14781205  Мила Васкес е главната героиня – дистанцирана и саможива полицайка, която е най-добрата в издирване и спасяване на отвлечени деца. Повикана да помага в гореописания случай, тя попада в сплотен екип, който я приема със смесени чувства. Всеки един от тях има своите проблеми, но поне може да се довери на останалите, а тя си остава натрапено външно лице. Но тези премервания на егото скоро остават на заден план, когато едно след друго започват да бъдат намирани телата на момичетата – и всяко от местата е късче от пъзела, който убиецът иска да изгради. Следите отвеждат към миналото, към неразкрити престъпления, към деяния и в настоящето, за които никой не е подозирал – например едно злощастно семейство, държано в плен сред охраняван квартал, или милионер, който е на своето смъртно легло, но има да плаща за греховете си. Тук Каризи малко ме загуби с добавянето на мистично-религиозен елемент, който бе абсолютно ненужен на историята, според мен някакъв реверанс към италианската публика, но за радост си остана само детайл от случващото се.

  13454755 Към края вече подозренията летят във всички посоки, стройният екип се разпада и от сенките излизат тайните им – а Мила трябва да ги освети и да намери начин да потърси истината сред всички примамки. Както и подсказва заглавието, някъде там някой нашепва в слабите умове указания, които да ги насочат към извършване на чудовищни деяния. И отстрелването на тези изпълнители доближава до кукловода.

 14781205 „Шепнещият“ е сред най-приятните трилърови изненади за мен в последните месеци, препоръчвам я силно, дано излязат и други романи на Каризи у нас. И само мечтая и ние да имаме толкова добри жанрови писатели, където водещи са историята и героите, не пъповзрените умозаключения за вселената.