Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Ю Несбьо

Оригинално заглавие: Sønnen, 2014.

Преводач: Ева Кънева

Корица: Живко Петров, мека.

Година на изданието: юни 2020 г.

Страници: 516

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

  Ozone.bg Докато си чакаме следващата книга с Хари Хуле – и тайно се надяваме тази поредица да е безкрайна, дойде и последната непреведена досега от Ю Несбьо. Криминалната драма „Синът“ е отново посветена на обичайните теми на автора – организираната престъпност в Осло, наркотиците, поръчковите убийства, корупцията в полицейската система и прочие. Само че този път не разследването и търсенето на поредния откачен убиец е в центъра. Там е едно пречупено момче на име Сони, син на полицай, който се е самоубил, оставяйки бележка със самопризнания, че е работел за лошите. И синът след това поема по крайно лош път, докато в крайна сметка става доброволна изкупителна жертва за чужди престъпления срещу редовни дози хероин зад решетеките. Там той е на почит, има репутация почти на светец и човек, който не само умее да изслушва, но и да дава опрощение на грешниците.

 19101283  Но един ден тази странна идилия рухва, когато синът научава малко по-различна истина за участта на баща си. И решава не просто да избяга от затвора, но и да тръгне на наказателен поход в духа на граф Монте Кристо. От другата страна е един следовател, бившият най-добър приятел на баща му, който скоро се досеща какво се случва – и е ужасен от това, което Сони върши. А деянията му са крайно кървави и изобретателни, нямайте съмнение в находчивостта на Несбьо – или може би информираността му за най-големите крайности, на които са способни хората в реалността. В играта е намесен и най-големият мафиот в Осло, една полулегендарна фигура, и неговата безмилостна дясна ръка. Те са и ловци, и мишени, а на полицията през повечето време не остава друго, освен да регистрира местопрестъпления.

  18742827 „Синът“ е доста мудна в първата си половина, Несбьо не бърза да се развихря, а бавно и разточително въвежда в историята си, сетне все пак забързва нещата към вихрения край. Темата за корупцията в полицейските среди го вълнува, както знае всеки, чел голямата му поредица за Хари Хуле, и тук той я разчепква пространно – не едно от ченгетата са „хванати“, а постепенно се разкрива и какво точно се е случило в миналото и каква е била ролята на бащата на Сони. Изкуплението на сина, дирещ кърваво отмъщение, е в ръцете на красиво момиче, тази линия беше малко сладникава и нехарактерна за Несбьо, доста ме изненада. Но в крайна сметка всеки си плаща за решенията и греховете.

   Не препоръчвам да започвате да четете Несбьо с тази книга конкретно, но за всеки фен е задължително късче от ребуса на неговата криминална вселена.