Жанр: Фантастика, Хумор

Издателство:

Автор: Дъглас Адамс

Преводач: Росица Панайотова

Корица: мека

Година на изданието: 2003

Страници: 300

Рейтинг :

Време за четене: 1 минута

    “Сьомгата на съмнението” е последното недовършено писание на великия Дъглас Адамс. За съжаление приключението на детектива Дърк Джентли, в което трябва да търси наполовина изчезнала котка (търси липсващата й половина), остава в размер едва няколко десетки страници.

   Затова и зад това заглавие стоят куп допълнителни неща. Страниците на книгата са запълнени с интервюта, есета, речи, размисли, писма… Адамс присъства във всяка сричка, всяка дума – уж пише сериозно, а в миг прави някакво безумно сравнение, от което те напушва весър смях.  Примерно уникално е писмото, което е пратил до Дейвид Фогел от “Уолт Дисни Пикчърс”, с който много държи да се срещне във връзка създаването на филм по “Пътеводителя”. В края на адски любезното писмо Адамс е изписал страница и половина (!) телефонни номера на хора, които могат да свържат Фогел с писателя – сред тях са един куп агенти, продуценти, писатели, майка му, сестра му, бавачката на дъщеря му, съседите, както и номера на ресторанти, в които често яде и супермаркета, където пазарува!

    Мисля, че всеки почитател на Дъглас Адамс трябва да прочете тази книга, за да опознае по-добре Човека зад “Пътеводителя”. Този, който ни е карал да се смеем повече от всички други, дори Пратчет и Удхаус.