Корица: Мека

Година на изданието: 2010

Страници: 320

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Светът трябва да бъде спасяван непрестанно! Това си е работа на пълен работен ден, в което Валкирия Каин доста бързо се убеждава, след като прехвърля почти цялото си ежедневие на обикновено момиче върху свое огледално изображение, което поема безропотно училището и поддържането на семейния мир.

Продължението на адски забавната поредица “Скълдъгъри Плезънт” има подзаглавие “Да играеш с огъня” и в него смелата Валкирия вече окончателно е скъсала с намусената Стефани и безжалостно размята магии насам-натам. А причини колкото щеш – един отмъстителен вампир (истински, нелигльо!) си я е набелязал, професионален убиец с къртичи способности има да й връща за белег с бръснач, старец с име Изтезанието държи да я види пречукана, а на всичкото отгоре още по-лош магьосник от победения в първата книга напира да облече могъща броня (успява) и да съживи Гротескния – модерен Франкенщайн, съставен от части на различни чудовища (и в това успява). А, да, и класическото стремление да върне древните богове – Безликите – и да потопи в кръв Земята (това не).

Както си е редът, Валкирия и Скълдъгъри се изпречват на пътя му, но нещата са от сложни по-сложни, особено след като Гротескния все пак оживява и убива трима Секачи (великолепни бойци от добрите) за три секунди… което си е… хм… потресаващо. И се заформят едни луди преследвания и надлъгвания, че на читателя направо му се завива свят.

Не че лошите имат шанс – нямат, естествено. Но могат да направят куп поразии, а в края Дерек Ланди хитро насочва към продължението и още по-лошите, които чакат там. И, да, сигурно и те ще искат да връщат Безликите, за да… познахте, да удавят човечеството в кръв.

С риск да се повторя от ревюто за предната част – леко и забавно хумористично фентъзи с тежки и много смешни криминално-магьоснически отклонения. Препоръчително за 10-16 годишни! И мен!