Оригинално заглавие: Outgrowing God: A Beginner’s Guide, 2019.

Преводач: Деян Кючуков

Корица: Деница Трифонова, твърда.

Година на изданието: ноември 2019 г.

Страници: 280

Рейтинг :

Време за четене: 11 минути

Карго култовете възникват в десетки независими случаи, на отдалечени един от друг острови. Някои от тях продължават с пълна сила и до днес. На остров Тана (Вануату) съществува сходният култ към Джон Фръм. Той е митична фигура, възприемана от остро­витяните като Месия, който един ден ще се върне и ще се погрижи за вярващите. Също като Исус. Има пред­положения, че името Джон Фръм идва от John from (America), т.е. „Джон от (Америка)“. Друга версия на култа почита Том Нейви (Tom Navy), т.е. Том от Мор­ската пехота. Във всеки от случаите на персонажите може да са присадени свойства на по-стари племенни богове – както когато Утнапищим става Ной.

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

    Преди мааалко повече от година писах тук за „Наука в душата“, прекрасен сборник с избрани текстове на Ричард Докинс, които го показваха в различна светлина – от учен еволюционист до пламенен хуманист и борец срещу религиозните брътвежи. Новата му книга, „След бог“, е доста по-фокусирана – и ако мога да я опиша вкратце, това е „Делюзията Бог“ за новото туитър поколение. Съответно и подзаглавието е „Ръководство за начинаещи“, така че едва ли някой, чел други книги – като например „Най-великото шоу на Земята“ на Докинс, „Бог не е велик“ на Кристофър Хичънс, „Моралният пейзаж“ на Сам Харис, „Опасната идея на Дарвин“ на Даниъл Денет, – едва ли ще открие нещо ново в нея.

43809507 Разделена на две ясни части – „Сбогом на бог“ и „Еволюцията и отвъд“, книгата първо се спира на корените и развитието на религиозната вяра, а сетне на еволюционната теория и нейната проста, но непреодолима сила да обясни света около нас, като например фосилите на динозаври, които така прекрасно описва Стийв Брусати във „Възход и падение на динозаврите“. С обичайната си ерудиция Докинс описва появата на митовете и религиозните представи, фалшивата окраска на библията и нейните апологети, измислената роля за морални съдници, която църквата си е присвоила – и изобщо как така векове наред човечеството е в стагнация, докато не се освобождава от религиозните окови. Което далеч не е стигнало до всички, мнозина ги носят и до днес и с плам настояват, че всички трябва да си ги надянат. Старият завет е прекрасен образец на кърваво фентъзи, то си е ясно за всеки, който го чете непредубедено, а отмъстителният и доста неприятен Яхве е всичко, което човек не би искал да има за божество в небето. Но и Новият не пада по-долу, особено с дребния детайл за фалшивите евангелия, избрани сред много други като представителни:

43532557._SY475_Но всъщност никой няма и най-малка представа от кого са писани. Във всеки от четирите случая до­казателства липсват, а по-късните християни просто за удобство са ги кръстили „От Матея“, „От Йоана“ и така нататък. Трябва да им се е сторило по-удачно, отколкото просто да им лепнат сухи, неутрални ети­кети от рода на A, B, C и D. Никой сериозен изсле­довател днес не смята, че евангелията са дело на оче­видци, и всички са съгласни, че дори най-старото, това на Марк, е писано 35–40 години след смъртта на Исус. Лука и Матей заимстват повечето свои исто­рии от Марк, а някои – от изгубен гръцки документ, известен като „източникът Q“. Всичко, присъстващо в евангелията, страда от неизбежно изкривяване и преувеличение вследствие на десетилетията устно преразказване още преди тяхното създаване.

   Но за транформацията на Исус от революционер и един от хилядите еднотипни проповедници в син божи си има цяла чудесна книга – “Зилот. Животът и времената на Иисус от Назарет” на Реза Аслан. А пък за пъстротата на ранното християнство има друг чудесен труд, показва как християните се избиват пламенно помежду си за пълни глупости: „Изгубените християнства“ на Барт Ърман – точно заради това съвременните им наследници нямат право да казват никому в какво да вярва. Не че това ги спира да опяват.

   Ето още един хубав цитат от Докинс за избора на точно четири евангелия.

0001848460001-1Сред причините за одобряването именно на тези евангелия има и някои доста странни, сякаш повлияни повече от поетичната фантазия, отколкото от стремеж към историческата истина. Ириней Лионски, една от онези влиятелни фигури в ранната история на хри­стиянството, известни като „Отци на Църквата“, жи­вял век преди Никейския събор. Той бил убеден, че евангелията трябва да са четири – ни повече, ни по-малко. В подкрепа изтъквал съображението, че има четири краища на света и четири ветрове. И сякаш това не било достатъчно, добавял, че в Откровението на Йоан около Божия престол има четири животни, с четири лица. Това, изглежда, е вдъхновило и староза­ветния пророк Езекил, който вижда как от облаците и огнените кълба излизат четири животни, всяко с по четири лица. Четири, четири, четири, четири – просто не можем да избягаме от тази четворка, значи трябва да имаме четири евангелия в канона! Със съжаление трябва да отбележим, че подобни разсъждения често минават за „логика“ в теологията.

   Също интересно и непознато за мен беше обяснението защо възниква мита за непорочната Дева, върху който католическата църква паразитира усърдно и до наши дни, за да убеди жените, че религията им не е мизогинистка, което не знам как минава пак и пак:

Думата, която Матей цитира като „девица“, е almah в иврита на Исаия. Almah може да означава девица, но може да означава и млада жена, подоб­но на думата „девойка“, която има и двете значения. Когато книгата на Исаия е преведена на гръцки (във версията на Стария завет, наречена Септуагинта, ко­ято Матей вероятно е чел), almah се е превърнало в parthenos, което наистина означава „девица“. Една дребна грешка в превода е породила целия световен мит за Пресветата Богородица, а също и католиче­ския култ към Дева Мария като богоподобна „Царица на небето“.

48494660._SY475_  Но да не преразказвам, всеки може да прочете за два часа тази книга – и да си спори яростно с нея, ако е вярващ, защото е знайно, че факти на вяра не влияят. Точно затова е толкова важно да има поне малко такива книги на пазара, за да се противопоставят на медийната пропаганда на държавата, особено по празници, и да позволява на децата да чуят, че има и друга версия, и че освен Дядо Коледа, и Дядо Боже е измислен, каквото и да мислят родителите им.

   Допадна ми главата за еволюцията на религията, защото вкратце обяснява тези, които Робърт Райт проследява в детайли в мащабния си труд „Еволюцията на бог“ – там е ясно показано как се променя идеята за бога според промяната на всяко общество – но това пак не е стигнало до вярващите, които са убедени, че имат изначалната истина и нищо друго няма значение.

   48804399._SY475_Ако „След бог“ има един голям недостатък, това е стъпването на пръсти около вярата в Аллах и Мохамед. Докато погромява с отработен маниер християнството, Докинс само с половин уста споменава и аналогични пробойни в мюсюлманската религия, която, както всеки що-годе запознат с нея (прочел например „Световните религии“ на Хюстън Смит или “В сянката на меча” на Том Холанд), е просто нов прочит на познати митове. И ме боли, че дори интелектуалец от този ранг се страхува да изследва и изобличава исляма точно както прави с християнството – сляпата агресия на откачените му последователи плаши всекиго. И точно това е знак, че Европа губи почва под краката си и може да предаде вековете напредък пред религиозния фундаментализъм, без значение дали ще носи кръст или полумесец. И това ме ужасява.