Жанр: Исторически

Издателство:

Автор: Борис Акунин

Оригинално заглавие: Странный человек / Гром победы, раздавайся!, 2008.

Преводач: Денис Коробко

Година на изданието: 2015

Страници: 368

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   С двата киноромана „Странен човек“ и „Победен гръм да се раздава!“ продължавам поредицата, начената с “Младенецът и дяволът” и “Мъката на разбитото сърце” в първи том и “Летящият слон” и “Децата на Луната” във втори. В третия том от поредицата „Смърт на брудершафт“ Първата световна война вече се е развихрила и германската и руската империи са се вкопчили в смъртна схватка, краят на която е още далеч в бъдното – а тези, които ще бъдат от руска страна, дори не подозират още това.

 7352859  В първия кино роман герой отново е вездесъщият немски шпионин Йозеф фон Теофелс, който получава много тежка задача – да свали  ръководителя на руското контраразузнаване. Смъртта му не върши работа, германците искат той да бъде компрометиран, защото се е оказал сериозен противник. За тази цел Теофелс използва руска благородничка, на която помага да избяга, и която му отваря салоните на руската аристокрация. А точно там той се сблъсква с най-причудливата фигура от периода – Распутин, който временно е загубил царското благоволение. Но е готов на всичко, за да си го върне. И шпионинът решава да се възползва от него.

 34530544._SX318_ Втората история пък предвидимо е за подпоручик Алексей Романов, романтичният образ, който този път трябва да се погрижи да опази тайната къде ще бъде извършено голямо руско настъпление. В участъка на фронта, където е изпратен, обаче действат чужди шпиони, някои от които са крайно очарователни, и за младият мъж настъпват трудни времена.

   Както и предишните,  „Странен човек“ и „Победен гръм да се раздава!“ са наглед много леки, но всъщност доста мрачни текстове, които пресъздават епохата и нравите ѝ. Книга след книга Акунин описва различни части на империята, различни прослойки, а краските, които използва, далеч не са хвалебствени, дори напротив. Интересно ми е как продължава поредицата, но нещо не мога да открия следващите части, а май са превеждани и други.