Жанр: Сборник, Трилър

Издателство:

Автор: Джон Гришам

Оригинално заглавие: Sparring Partners, 2022.

Преводач: Надежда Розова

Корица: Мека

Година на изданието: юни 2022 г.

Страници: 352

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Свежата корица на сборника с три новели „Спаринг партньори“ на Джон Гришам определено привлича вниманието, а когато имаш възможност да го гарнираш с безметежни няколко часа на капанче на Дунава с бира в ръка, то удоволствието си е гарантирано.

 60348165 „Завръщане“ ми звучеше познато, докато не се сетих, че съм чел предисторията на новелата в сборника „Окръг Форд“, разказът се казва “Миризливи досиета”, а тук е продължена одисеята на бедния адвокат, който реши с един замах и пълно отказване от принципите си да си уреди живота, да открадне едни сериозни пари, но и да изостави жена си и децата си. Сега Мак си е поживял, тресе го носталгия, но още повече го тресе страх от закона, който много добре знае колко здраво е престъпил. Той възлага на свои стари приятели да опипат почвата дали може да се върне, а наглед липсата на интерес от страна на закона към особата му го успокоява. Но всичко хубаво е до време. „Ягодова луна“ е кратка и силна история за осъден на смърт престъпник и неговите последни часове – както и в „Невинният“, и тук Гришам изследва крайностите на смъртното наказание и възможността то да се прилага върху хора, които не заслужават да бъдат погубени по този начин. А за финал е оставена забавната история, на която е именуван сборникът, в която двамина ненавиждащи се братя поемат кантората на баща си, след като той е осъден за… убийството на майка им, в което е намесена змия и една купчина пари от дело срещу тютюневи компании. Братята не могат никак да се спогодят, освен за едно – че всъщност е добре баща им да остане зад решетките, че искат дял от добре скритите му пари и че трябва някак да удовлетворят изискванията на дългогодишната служителка във фирмата Даянта, която иска дял от цялата далавера.

   „Спаринг партньори“ е идеалната плажна книга, това е – историите са леки, увличащи и все пак смислени, както Гришам така добре умее. Но препоръчвам да си вземете и резервна книга, тази носи на неочаквано бързо прочитане.