Жанр: Драма

Издателство:

Автор: Патрик Нес

Оригинално заглавие: The Crash of Hennington, 2003.

Преводач: Златка Миронова

Корица: Георги Мерамджиев, мека.

Година на изданието: юни 2018 г.

Страници: 560

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

– Светът свършва – издума сякаш на себе си Питър.
– От време на време и това се случва, няма как. 

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

  Никога не знаеш къде ще те отведе Патрик Нес. Вече съм писал за няколко негови книги – трилогията „Живият хаос“, „Жената жерав“, „Часът на чудовището“, „Освен този живот“, „Ние, останалите, просто живеем тук“, и една с една не си приличат, буди почуда, че един и същ човек може да пише така разнообразно. И тук се присъединява „Спасението на Хенингтън“, която ги предхожда – и която е по-откачена от всичките гореспоменати.

   Личи си, че в този роман Нес тепърва започва да обследва границите си – проверява докъде може да стигне. Той въвежда в алтернативен свят, който не се отличава особено от нашия, но пък и не може да бъде позициониран никъде времево или географски. В миналото се крият зловещи събития, които се разкриват по малко, но цивилизацията е оцеляла – и сега градът Хенингтън просперира под мъдрото управление на своята кметица, продължило вече твърде много години – и му е време да свършва. Ако нещо се набива на очи в този град, това е Грохотът – стадо носорози, които си живеят свободно в и около града, придвижват се свободно по улиците, блокирайки движението тук и там, но като цяло нито те закачат хората, нито обратното. Засега.

 8665591 В Хенингтън си има всичко – и богаташ, който притежава сякаш половината град, и неговия жесток син, който се е отдръпнал от баща си и сам си е изградил свое малко царство с наркотици и платена любов, а всички, котио търсят забранена наслада, знаят къде да я открият. Прословута е любовта между кметицата и нейния съпруг, продължила десетилетия в пълна хармония и пример за всички жители на града. Има и една категория жители, които са по-долна класа, но Нес остава само с мъгляви намеци за същността на тяхното положение – но ясно посочва, че са задружни и си помагат в лошото положение. Нес ни запознава с неколцина от жителите на града, всеки от които има сериозни проблеми – и борбата им с тях се влива в общата борба за града.

  11278271 В този поуспокоен свят назряват големи събития. В Хенингън се завръща мъж, който търси отмъщение и лек за това, че някога е бил отхвърлен. Той няма да се поколебае да се съюзи с най-тъмните сили в града, за да се опита да постигне власт над него – и да си върне това, което винаги е искал. Предстоят убийства, всяване на страх, дори бунт – а Грохотът ще бъде една от мишените на тези, които искат промяна. Властта буквално се търкаля по улиците – и не е ясно кой точно ще се наеме да спаси Хенингтън. И както сами виждате, оригиналното заглавие дори и не предполага, че спасение ще се намери.

  img „Спасението на Хенингтън“ е абсолютно непредвидима книга от първата до последната страница. Тя е причудлив микс от жанрове, само условно съм я определил като драма, тя е също и любовна история, прикюченски роман, трилър, фантастика, алтернативна история и какво ли още не. В тази си книга Нес си позволява както сексуална разкрепостеност, така и посочва как с лекота вярващите могат да бъдат насъскани да извършват злини, които не са и сънували. Историята е силно семейно ориентирана, героите са малко, но прекрасно развити – още от първата си книга Нес показва стихиен талант, който вече знаем, че ще се развие още повече в следващите му книги, с които започнах.