Жанр: Детски

Издателство:

Автор: Весел Цанков

Корица: Мека

Година на изданието: 2012

Страници: 160

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Писането на детски книги е пределно деликатна област, в която резултатът е силно уязвим, особено когато са четени не от аудиторията си, а от по-възрастни. Когато обаче имаш на корицата името на Весел Цанков, чиито файлетони наистина четеш с най-голямо удоволствие, си изпълнен с препозитивни очаквания, които в крайна сметка е трудно да се осъществят напълно. Затова и ревюто не е твърде позитивно, за мое лично съжаление, но пък вярвам, че в бъдеще тази поредица (незнайно защо смятам, че ще е такава) ще става все по-добра.

Първо хубавата част – 11-годишният герой с прозвище Професора е чудесно попадение, полиглот с уникалното умение да разговаря с животните си е много на място в подобна книжка. Симпатичен, приказлив, разсъдлив, в никой случай досадно начетен или скучноват – определено персонаж, който има потенциал. От другата страна – силното патриотарство, с което е надъхана книгата, не ми допадна хич – доста соц ми дойдоха всичкознаещите военни, които бдят над сигурността и съдбините на държавата. Не ми стана ясно защо е нужно вкарването на политическите персонажи (без имена, естествено), но беше забавна неприязънта им към героя и моментът, в който трябваше да се ръкуват с маймунката.

Пренасянето на събитията в Африка вече раздвижи действието и там със сигурност е по-динамичната и забавната част от книгата. Местните жители са представени колоритни и забавни, без дори намек за знайните колонизационни гадости, свързани с диамантените мини и това го приемам – не му е мястото в детска книга на това. Загадката е добре намислена, но краят дойде някак от нищото след доста страници, в които не се случи почти нищо, докато Професора и неговите приятели (има и предател!) издирваха къде е скрит огромният диамант. Естествено, има екшън, има подозрителни герои, които се оказват невинни, има и чудодейно спасение от нищото.

Цялостно съм раздвоен за книгата – определено имаше чудесни реплики, много хумор и страхотни моменти, свързани с презрението на маймуните към хората, и особено един сръбски примат с претенция да е човек с всички прилежащи атрибути. Шпионските игрички не са чак толкова много, та все пак могат да се пренебрегнат в името на добре разказаната история.

Тук може да прочетете следващото кратко приключение на Професора, от което да придобието представа и да прецените за себе си. То се намира в сайта на Весел Цанков, който лично аз твърдо препоръчвам, често влизам да се забавлявам там.

Трейлър: