Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Джефри Дивър

Оригинално заглавие: The October List, 2013.

Преводач: Марин Загорчев

Корица: Димитър Стоянов-Димо, мека.

Година на изданието: 2014

Страници: 376

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Чака ме цяла купчина с трилъри на Джефри Дивър и това ме прави щастлив – един от най-добрите остросюжетни автори е и „Списъкът Октомври“ не прави изключение. Книгата е далеч от нова, издадена е преди седем години, и сигурно всички вече са я чели, но все пак ще се опитам да обрисувам с няколко думи за какво иде реч при пределно внимание да не ви издам нещо, защото точно тази е много внимателно сглобен и вървящ наобратно часовник – и всичко е свързано, и всичко е подвеждащо.

22511166    Романът започва със своя край – след два шеметни дни, изпълнени с преследвания и постоянно променящи се обстоятелства и заплахи, една жена, Габриела, стои в стая и чака резултата от срещата на нейния съюзник с похитителя на дъщеря ѝ. Скоро някой влиза, но за беда е точно чудовището, заради което е преобърнала живота си в дирене на огромен откуп и мистериозния „Октомрийски списък“ – и държи насочен към нея пистолет. Тук главата свършва, а с нея и романът. И да, това наистина е краят, няма и повече дума да има в тази част на историята.

   Действието се връща малко по-назад – как Габриела се е оказала в тази стая. Сетне още по-назад, и по-назад, и по-назад, когато среща красив и твърде богат мъж, когато убива преследвач, когато стреля в полицай, когато разбира, че шефът ѝ е мошеник – и удивителното е, че Дивър така умело е напаснал частите, че четенето наобратно не обърква, просто иска с една идея повече внимание. Всяка глава изяснява предходната и допълва парче от пъзела, а в края – или по-точно в началото, се крият тайни и обрати, които ще обосноват какво се случва в стаята от първите страници – и всичко ще стане от ясно по-ясно. И толкова по-интересно.

17368273   Не казвам, че „Списъкът Октомври“ е с чак толкова завладяващ сюжет, всъщност е доста стандартен, но избраният начин да бъде разказан го прави наистина впечатляващ и за пореден път Дивър доказа защо е толкова харесван и издаван у нас книга след книга. Хитроумно забавление за дълги вечери, точно както си трябва. Твърдо препоръчвам, още има тираж, което не е често срещано при толкова отдавна издадени трилъри.