Жанр: История

Издателство:

Автор: Хайнц Шрьотер

Преводач: Елена Пипилева

Корица: Радослава Даскалова, мека.

Година на изданието: ноември 2021 г.

Страници: 304

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Мървите вече не се интересуват от военна история.
Паулус

Ozone.bg
Ozone.bg

   Не може да се отрече, че историческата литература е сред силните жанрове у нас, постоянно излизат заглавия, немалка част от които са посветени на най-големия конфликт в човешката история – Втората световна война, сред която Сталинградската битка заема централно и повратно място. Лесно мога да посоча две изключителни книги, които заслужават внимание – „Сталинград“ на Антъни Бийвър и романизираната “Живот и съдба” на Василий Гросман, но от германска гледна точка не съм чел достатъчно заглавия, макар да има доста на брой издадени у нас, веднага се сещам само за „Германските генерали говорят“ на Базил Лидъл Харт. Затова и се заинтригувах от „Сталинград. Голямата битка през очите на военен кореспондент – 1942 – 1943“ на Хайнц Шрьотер, която е издадена през далечната 1958 г., навярно първият момент, в който позарасналите рани на войната са позволили да се погледне назад с по-спокоен поглед.

 2258041  Не казвам, че ще научите нещо ново за битката, след дадено количество книги това става трудно, но определено тази гледна точка, която постоянно се колебае между немска педантичност и драматична и скръбна поетичност, има своето въздействие. Шрьотер е сред свидетелите на разгрома на шеста армия, но се опира и на множество свидетелства от периода, малцина от чиито автори оцеляват и след края на войната. Първата част на книгата е суховата и силно обстоятелствена, стига се до описания къде се намират отделни роти буквално, докато авторът се опитва да обясни как германците се оказват впримчени в битка сграда за сграда в Сталинград срещу отпор, какъвто не са и подозирали.

 30978947._SY475_   Спира се ясно и на задаващото се обкръжение, което е можело да се предвиди, хвърля постоянно отровни стрели към върховното командване и конкретно Хитлер, когото обвинява пряко за разгрома, както и на хората около му, които го убеждават, че дори обкръжена, армията може да бъде снабдявана по въздух и да запази боеспособност. Разгледани са най-слабите звена – италианските и румънските части, през които основно са пробити линиите на отбраната, както и отчаяните опити на командващите да убедят своите началници, че единственият изход е разкъсване на обкръжението, каквито и жерти да струва това.

  57901300._SY475_ Но истинската стойност на книгата за мен е във втората част, когато Шрьотер описва бавната и неумолима гибел на армията – не само поради тоталното превъзходство на руснаците и техните успешни атаки, но и поради глада, липсата на снабдяване, студа и ниския дух, който няма как да бъде вдигнат с пропаганда. Тази книга е написана за германски читатели – не да оправдава, а да предаде спомена за страданието и за жертвата, в която са пренесени тези войници. Буквално ден по ден кореспондентът описва безсмислената съпротива и стягането на обръча, докато все по-малкото самолети кацат на постоянно намаляващите летища. Предопределената участ на тази армия е предизвестие за краха на целия Райх, а според мен в „Сталинград. Голямата битка през очите на военен кореспондент – 1942 – 1943″ е направен опит да се предаде трагичната съдба на хората, които остават на заден план под такива големи думи. Нищо героично, нищо славно няма по тия страници – само едно безкрайно чудовищно страдание, което два народа си причиняват един на друг.