Преводач: Диана Нешева

Корица: мека

Година на изданието: 2008

Страници: 224

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

    Няма как да бъде сбъркана книга, писана от Стайнбек. В компанията “На изток от рая”, “Гроздовете на гнева”, “Зимата на нашето недоволство” и още много “Към един незнаен бог” влиза като късче от огромен пъзел, за да завърши още една малка част от него. Цялата картина, за съжаление, винаги ще остане само в главата на великия писател, който ни е дал толкова много части от нея, но е било невъзможно да опише Живота, така както го е виждал в цялост.

  763798 Романът е писан отдавна (1933 г.), далеч преди “На изток от рая”(1952), но са налице редица прилики между двата, особено в атмосферата на земеделското общество. “Към един незнаен бог” е далеч по-концентрирана като цели и развитие. Основната линия се върти около фермерът Джоузеф и семейството му, които се опитват да създадат голямо стопанство сред все още неразработените земи на Калифорния. Те знаят, че периодически жестоки суши унищожават всичко, но вярват, че това няма да се повтори скоро. И естествено бъркат.

   В книгата са прокарани редица паганически вярвания, които обикновено остават встрани от традиционната представа за заселниците, обединени около християнската си вяра. Джоузеф вярва, че в голямото дърво до къщата му се е вселил духът на баща му и даже започва да извършва малки жертвоприношения, докато брат му не убива дървото, за да спаси душата му. Наблизо сред борова горичка пък има скала, която местните индианци почитат и Джоузеф също усеща силата ѝ , когато тя го наранява жестоко.

 111300  Действието се развива стремително и скоро предречената суша идва и поставя на изпитание семейството, което скоро се разпада, като само Джоузеф остава при фермата с надеждата, че ще завали. Тази му сляпа вяра се подхранва от един луд наблизо, който всяка вечер извършва жертвоприношение към залеза, и от поточето до мистичната скала, което все още тече. Краят е очакван и трагично-величествен.

    „Към един незнаен бог“ е красива, но тъжна и меланхолична. В нея няма истинска радост и не очаквайте да ви разсмее. Но ще докосне нещо във вас, можете да бъдете сигурни. Защото дори и в днешните времена дребното суеверие, сравнимо с езическо вярване, е живо и диша в нас. И колкото по-тежки са времената, толкова повече се събужда. А ние сме си хора, неразличими отвътре през хилядолетията. И душите ни са неизлечимо дамгосани от нуждата да вярваме в ирационалното, за добро или (основно) зло.

Вземи с безплатна доставка.
Вземи с безплатна доставка.