Жанр: Криминален, Трилър

Издателство:

Автор: Стиг Ларшон

Преводач: Васа Ганчева

Корица: Мека

Година на изданието: 2010

Страници: 672

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

    Представете си книга, заради която подскачате от радост, щом разкъсате плика. Която тръпнете да зачетете на мига, независимо колко други книги сте започнали. И която изчитате за един вълшебен следобед, въпреки нескромната ѝ дебелина. Представям ви “Взривената въздушна кула” и първото ревю на третата и последна част  на изключителната трилогия на шведския автор Стиг Ларшон, започнала с „Мъжете, които мразеха жените“ и „Момичето, което си играеше с огъня“.

  6892870 Съмнявам се, че когато Ларшон е пишел първата част, е имал намерение асоциалната хакерка Лисбет Саландер да стане главният му герой и фактически да посвети на нея следващите две части. Но точно това се случва – третата част на поредицата започва именно от здрачния (трябва да реабилитираме тая дума, ей!) край на втората, когато Лисбет е погребана полужива, но се измъква и се сблъсква тежко с баща си и брат си, изверги от най-висша класа. В почти цялата трета част Лисбет лежи в болницата след мозъчна операция, но сполучливо хрумване на разследващия журналист от “Милениум” Микаел Блумквист я свързва онлайн със света и тя започва наново да дирижира разследванията, които текат, за да я отърват от козните на могъщите ѝ врагове.

   Изгледите за успех не са добри – срещу нея и Микаел се възправя секретна част от секретните служби (тайна организация със сектантски наклонности), която е натрупала толкова престъпления в последните 30 години, че не би се спряла пред нищо, за да прикрие съществуването си. Те подготвят процес срещу хакерката, умело дирижирайки един славолюбив прокурор, а накрая на се поколебават и да организират покушение срещу Блумквист.

     На негова страна обаче този път е цяла армия, за разлика от предните два романа, когато бе почти вълк-единак. И цялата тази армия и усилията й са далеч по-величествени от всякакви епични битки по филми като “Властелинът на пръстените”, без да се обиждат феновете на Толкин.

7889113   Защото Ларшон защитава най-важното нещо на света – свободата да градиш живота си по свое лично усмотрение. Описанието на делото, което започва срещу Лисбет в края на книгата, е една от най-прекрасните сцени на роман, които съм чел в живота си, а това значи много. Писателят и за миг не се е втурнал да трупа триумфални разкрития ала край на приказка за Пепеляшка. Напротив – мъчително бавно развива нишките на процеса, за да разкрие огромната гнилост на всички задкулисни действия, които движат системата.

   Трилогията “Милениум” не е обикновен трилър с екшън елементи. Тя е един мащабен срез на шведското общество, който последователно бичува недъзите му чрез силата на перото. Лошите не са комиксови герои, те са живи, пълнокръвни и присъстват в новините и у нас, и по света – те са както хора от властта, така и отявлено криминални типове. Нерядко и двете.

   Лошото е, че медиите и журналистите, представени в романите като основните им врагове, сякаш в истинския живот абдикират от тази си функция.

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.