Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Андрю Чайлд, Лий Чайлд

Оригинално заглавие: The Sentinel, 2020.

Преводач: Милко Стоименов

Година на изданието: 2021 г.

Страници: 384

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Първо, отговорът на очевидния въпрос: Андрю е брат на Лий Чайлд, има десетина книги издадени в същия жанр. „Стражът“, двадесет и петият роман за Джак Ричър, е тяхна колаборация, а погледнах и че двадесет и шестата, „Better off Dead“, също ще е така. И със сигурност се надявам да напаснат нещата – защото настоящата книга, може би заради компютърната тематика, ми бе относително мудна и безинтересна, при все че си имаше всички стандартни за поредицата елементи. Но пък Ричър използва мобилен телефон, хич да не е.

  51053653 Той отново се скита напосоки, при което попада в градче, паразилирано след кибератака – от компютрите в полицейското управление до светофарите, нищичко не работи, а се иска сериозен откуп, за да бъде решен проблемът. Това не засяга особено нашичкият супергерой, но засяга силно Ръсти, който е бил IT спецът, отговарящ за киберсигурността. Сега всички го мразят (неоснователно), но злобните погледи са най-малкото – защото всъщност е забъркан в още по-голяма каша, за която дори не подозира. И когато се опитват да го отвлекат на улицата, само намесата на Ричър го спасява. И се започва забъркването в местните драми, които постепенно ескалират сериозно.

  50662017._SY475_Скоро Ричър се оказва на прицела и на хората, които преследват Ръсти, и на местните власти, а нещата се усложняват още повече с появата на двойни агенти и осъзнаването, че играта е много по-голяма от просто едно градче в плен на кибертерористи. Отгласи от Студената война за руски шпиони въвеждат модерната идея за руска намеса в изборите в САЩ, а се появяват и неонацисти от нищото, странна мешаница, която разфокусира действието и кара Ричър да се отдаде на твърде много приказки и чуденки какво се случва. Но в крайна сметка ще се ориентира, естествено.

  Нека си признаем – всеки верен фен на Лий Чайлд би подходил крайно критично към книга, в която се появява още едно име на корицата, та дори да носи същата фамилия. Нямам представа какъв дял има всеки от братята в „Стражът“, но ми се струва, че нещата могат да се получат и по-добре. Но пък е можело да са и много по-зле. Да видим следващата.