Оригинално заглавие: Strom - Le collectionneur, 2010.

Преводач: Веселина Илиева

Корица: Мека

Година на изданието: 2012

Страници: 224

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Когато съм натоварен здраво, както често започна да ми се случва, си почивам или с някоя любима класическа фантастика (като „Песните на далечната земя“ или „Градът и звездите“), или подхващам някоя детска/тийн книга, която се чете светкавично – така попаднах например на Дерек Ланди, на Патрик Нес и още куп други, които ми донесоха чудно удоволствие и чакам новите им книги с огромно нетърпение. В тази линия погледът ми бе привлечен от трилогията „Стром“ на Еманюел и Беноа дьо Сен Шама, около която колегите от detskiknigi.com правят поредната си забавна читателска щафета. И тъй като аз обичам щафетите, рекох да се включа, барем изкяра поне значка 🙂

Първата част на „Стром“ – „Колекционерът“, е едно разширено въвеждане в свят, който вероятно тепърва ще бъде запълван в следващите книги, защото доста неща остават неизяснени. Без заобикалки може да се каже, че в книгата няма нещо особено оригинално и това ме изненада, но все пак аудиторията, към която е насочена, не ще да е изчела един тон книги. За сметка на това, Еманюел и Беноа дьо Сен Шама пишат леко и стремително и наистина книгата се изчита от раз за нула време. Тя разказва за приключенията на близнаците Рафаел и Рафаела, които се оказват кандидати за членове на тайно общество – братството на рицарите на Необичайното, които притежават магически сили (но казано по по-сложен начин в книгата), с чиято помощ се борят срещу злото, познато от митологиите. Разбира се, те са още ученици и трябва да научат куп неща, но пътем трябва да разкрият защо в древна запечатана египетска гробница е бил открит… модерен компютър. Загадките са много, но умните хлапета не се спират пред нищо дори и за миг.

Доколкото четох, книгите са сред най-продаваните във Франция и това е хубаво – добре написани, забавни и с нужната щипка главоблъсканици, за да бучкат мозъка. Наистина се надявам в следващите части вселената на двамата автори (доста симпатични и млади) да се усложни и да бъдат добавени елементи, каквито няма в други книги. Разбира се, моята оценка е повлияна изключително от възрастта ми, така че все пак вижте страхотното ревю на Вал Стоева за книгата, може пък да се окаже подходяща за вашето дете.